Now Reading
Τέλος στα σκασμένα χείλη! Πώς να προλάβεις να τα θεραπεύσεις πριν ξεφλουδίσουν

Τέλος στα σκασμένα χείλη! Πώς να προλάβεις να τα θεραπεύσεις πριν ξεφλουδίσουν

Avatar photo

Ο κρύος καιρός, το γλείψιμο των χειλιών, η έλλειψη νερού και τα ερεθιστικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και τραχύτητα στα χείλη σας. Μάθε πώς μπορείς να απαλύνεις ή και να αποφύγεις το δυσάρεστο ξεφλούδισμα και τα σκασμένα χείλη.

Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, τα σκασμένα χείλη είναι κάτι με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι κάποια στιγμή. Ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να συνεχίσεις  να απλώνεις βάλσαμο χειλιών ή να γλείφεις τα χείλη σου για προσωρινή ανακούφιση, αυτές οι συνήθειες μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τα σκασμένα χείλη εμφανίζονται όταν αφυδατώνονται και φλεγμαίνουν, αλλά υπάρχουν τρόποι για να προλάβεις το πρόβλημα και να θεραπεύσεις τα ξηρά, ερεθισμένα χείλη.

Λόγοι για τους οποίους τα χείλη σας είναι σκασμένα

Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα σκασμένα χείλη με τον κρύο καιρό, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους το στόμα σας μπορεί να ερεθιστεί. Τα χείλη δεν έχουν λιπογόνους αδένες – τους σμηγματογόνους αδένες που παράγουν σμήγμα – οπότε δεν μπορούν να ενυδατωθούν όπως το υπόλοιπο πρόσωπο.

Ο κρύος καιρός, το γλείψιμο των χειλιών, η έλλειψη νερού και ο ερεθισμός από το μακιγιάζ ή τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν να αφυδατώσουν περαιτέρω τα χείλη και να προκαλέσουν σκάσιμο και ξεφλούδισμα. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα χείλη και αίσθηση ξηρότητας. 

Συμπτώματα των σκασμένων χειλιών

Πιθανότατα θα καταλάβεις πότε τα χείλη σου έχουν γίνει σκασμένα και η θεραπεία είναι απαραίτητη, αλλά ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ξηρότητα

Ερεθισμός

Τραχύτητα

Ξεφλούδισμα του δέρματος

Ήπιος πόνος

Πώς να προλάβεις το σκάσιμο των χειλιών

Αν και ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κρατήσεις τα σκασμένα χείλη μακριά είναι η τακτική εφαρμογή βάλσαμου χειλιών, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι πρόληψης που λειτουργούν. Οι δερματολόγοι μας δίνουν μερικές συμβουλές οι όποιες βοηθούν: Απέφυγε το γλείψιμο των χειλιών και το ερεθιστικό μακιγιάζ, ελαχιστοποίησε την έκθεση σε δροσερό ή ζεστό ξηρό αέρα και μείωσε την έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, μπορεί να σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς έναν υγραντήρα δροσερού νερού στο δωμάτιό που βρίσκεσαι.

Πώς να θεραπεύσεις τα σκασμένα χείλη

Αν έχετε ακολουθήσει τις παραπάνω συμβουλές πρόληψης και τα χείλη σου εξακολουθούν να είναι σκασμένα, ήρθε η ώρα να γίνεις πιο επιμελής με τη ρουτίνα της φροντίδας τους.  Βάλε μια ενυδατική κρέμα επιδιόρθωσης του φραγμού, στα χείλη το βράδυ και κάλυψε τα με ένα λάδι. Επίλεξε το έλαιο αργκάν, το οποίο περιέχει καταπραϋντικά λιπαρά οξέα.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφαρμόσε προϊόντα για τα χείλη με αποφρακτικές και ενυδατικές ουσίες. Οι υγραντικές ουσίες τραβούν το νερό μέσα τους. Τα έλαια, τα κεριά και η βαζελίνη είναι αποφρακτικά, ενώ η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ είναι υγραντικά.

Συστατικά που βοηθούν τα σκασμένα χείλη

Αναζήτησε βάλσαμο χειλιών, προϊόντα περιποίησης και τύπους μακιγιάζ με συστατικά που θεραπεύουν τα χείλη, αντί για αυτά που επιδεινώνουν την ενόχληση.  Η βαζελίνη λειτουργεί σφραγίζοντας την υγρασία. Ενώ αντίθετα το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί ως υγραντικό για την προσέλκυση νερού και ενυδάτωση. Επιπλέον, τα προϊόντα με ceramides  – λιπίδια που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του δερματικού φραγμού – είναι επίσης αποτελεσματικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των σκασμένων χειλιών.

Συστατικά προς αποφυγή

Όπως ακριβώς υπάρχουν συστατικά που θεραπεύουν τα χείλη, υπάρχουν και συστατικά που τα βλάπτουν. Όταν επιλέγεις βάλσαμο χειλιών, μακιγιάζ, περιποίηση δέρματος και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που εφαρμόζεις στο πρόσωπο, πρόσεξε τα συστατικά που ξηραίνουν το δέρμα. Απέφυγε οτιδήποτε περιέχει αρώματα, χρωστικές ουσίες, λάμψεις και άλλες πιθανές ερεθιστικές ουσίες για να επιτρέψετε στο δέρμα να παραμείνει λιγότερο ερεθισμένο και, με τη σειρά του, λιγότερο φολιδωτό, κόκκινο και ξηρό. Επιπλέον, μείνε μακριά από προϊόντα με αλκοόλ, συστατικά που διογκώνουν τα χείλη, όπως η καψαϊκίνη, και υδροξυοξέα, καθώς αυτά μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα, να προκαλέσουν φλεγμονή και να κάψουν τα χείλη σου.

Πότε χρειάζεται να επισκεφθείς έναν δερματολόγο

Είναι πιθανό να υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να προκαλεί τα σκασμένα χείλη,  πέρα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την αφυδάτωση. Εάν τα σκασμένα χείλη δεν θεραπεύονται με αυτού του είδους τα συμβατικά μέτρα μετά από μία ή δύο εβδομάδες, είναι καλύτερο να δεις έναν δερματολόγο για να βεβαιωθείς ότι δεν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, όπως πρώιμες προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Εάν έχεις σημαντική ευαισθησία ή πόνο, κάποιες τοπικές συνταγές μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επούλωσης, οπότε σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να δεις έναν  ειδικό που θα σε συμβουλεύσει και θα σε καθοδηγήσει.

Κάνε τα χείλια σου να φαίνονται πιο γεμάτα μόνο με ένα μολύβι

Στην προσπάθεια μας για μεγαλύτερα, πιο γεμάτα χείλη, τα ενέσιμα χείλη – που κοστίζουν- και τα τοπικά προϊόντα διόγκωσης δεν είναι οι μόνες δύο επιλογές που έχουμε. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το μακιγιάζ για να δημιουργήσουμε την εντύπωση ενός πιο ογκώδους στόματος – ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης-. 

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για την επικάλυψη των χειλιών σας. Προφανώς, το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και τα χείλη σου δεν θα αλλάξουν πραγματικά μέγεθος, αλλά για μια γρήγορη διόρθωση ή για ένα ιδιαίτερο γεγονός, αυτή η επιλογή είναι γρήγορη και ανώδυνη. Οι make-up artists εξηγούν ακριβώς τον σωστό τρόπο για να επικαλύψεις τα χείλη σου, και μοιράζονται μερικά άλλα hacks που αφορούν το μακιγιάζ και το «φούσκωμα» των χειλιών.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός πιο γεμάτου ή πιο ομοιόμορφου στόματος με τη χρήση μολυβιού χειλιών είναι κάτι που οι make-up artists κάνουν εδώ και δεκαετίες. Δίνει την ψευδαίσθηση μεγαλύτερων χειλιών, επειδή τονίζει το περίγραμμα του σχήματος των χειλιών. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξεις το σωστό χρώμα μολυβιού χειλιών. Αν πρόκειται να φορέσεις ένα έντονο κραγιόν (σκεφτείτε κόκκινο, μούρο, ματζέντα) επιλέξτε ένα μολύβι χειλιών που ταιριάζει με το κραγιόν. Αν πρόκειται για μια nude απόχρωση, μπορείς είτε να το ταιριάξεις ακριβώς είτε να το βάψεις μία έως τρεις αποχρώσεις πιο βαθιά ή πιο σκούρα, αλλά όχι περισσότερο από αυτό, καθώς μπορεί γρήγορα να περάσεις σε ένα έντονο και άκομψο αποτέλεσμα. Το overlining φαίνεται πάντα πιο φυσικό με τα nude χρώματα. 

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
cold girl beauty trend
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top