Now Reading
Τα φετινά Χριστούγεννα ας είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον- 5 τρόποι σου δείχνουν πώς

Τα φετινά Χριστούγεννα ας είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον- 5 τρόποι σου δείχνουν πώς

Avatar photo

Έχεις δίλημμα πως θα στολίσεις το σπίτι σου φέτος τα Χριστούγεννα, οικολογικά ή με τον παραδοσιακό μη φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο!

Κάθε χρόνο εστιάζουμε στο πόσο ψηλό και γεμάτο θα είναι το δέντρο που θα αγοράσουμε, πόσο όμορφα θα στολίσουμε το δέντρο μας, αν θα χρειαστούμε κι άλλα στολίδια, τα δώρα που θα αγοράσουμε στους αγαπημένους μας, τι θα φορέσουμε τις μέρες αυτές κι άλλους τέτοιους προβληματισμούς. Όμως καλό είναι να μάθουμε πως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα παράγεται  μια τεράστια ποσότητα απορριμμάτων, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ένα επιπλέον 30% σκουπιδιών πετιέται κατά τη διάρκεια των εορτών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά 270.000 τόνοι απορριμμάτων τροφίμων απορρίπτονται κάθε Χριστούγεννα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένων αυτών των συγκλονιστικών αριθμών και λόγω των αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών, καλό είναι να σκεφτούμε πως μπορούμε να κάνουμε πιο φιλικά προς το περιβάλλον Χριστούγεννα. Οι τρόποι είναι απλοί και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή σου διάθεση για πιο βιώσιμα Χριστούγεννα.

1. Αγόρασε φυσικό δέντρο σε γλάστρα

Τα πλαστικά δέντρα φτιάχνονται από υλικά με βάση το πετρέλαιο και δεν βιοδιασπώνται, οπότε αν έχεις σκοπό να αγοράσεις ένα πλαστικό δέντρο και του χρόνου να θέλεις να το πετάξεις ξανά σκέψου το. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν μπορούμε ακόμη να νοικιάζουμε φυσικά δέντρα μέσα σε γλάστρες, κάτι που κάνουν στο εξωτερικό όπου υπάρχουν εταιρείες που σου νοικιάζουν δέντρα σε γλάστρες και μετά την περίοδο των γιορτών έρχονται τα παίρνουν και τα περιποιούνται. Ωστόσο αφού δεν έχουμε μια τέτοια υπηρεσία μπορείς να αγοράσεις ένα δέντρο σε γλάστρα, να το στολίσεις και στη συνέχεια ή να το αφήσεις στη γλάστρα για να αναπτυχθεί για του χρόνου ή μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο σου αν διαθέτεις.

2. Φυσικά στολίδια

Προσπάθησε όσο το δυνατόν τα στολίδια σου να είναι από φυσικά υλικά. Αυτά μπορεί να είναι από ξύλο, χαρτί, πλεκτά ή ακόμη και από αποξηραμένα φρούτα. Πολλά από αυτά μπορείς να τα κατασκευάσεις μόνη σου ή και παρέα με τα παιδιά σου καθώς είναι και μια ευχάριστη διαδικασία (στο The Issue σου δίνουμε πολύ ωραίες ιδέες για diy). Όσο λιγότερο πλαστικό «κρέμεται» στο δέντρο σου, τόσο καλύτερα είναι, άλλωστε τα φυσικά στολίδια ταιριάζουν πιο πολύ με το χριστουγεννιάτικο σου δέντρο!

3. Ας αποφύγουμε φέτος τη σπατάλη τροφίμων

Τα Χριστούγεννα είναι γεγονός πως το παρακάνουμε στο θέμα του φαγητού, ναι είναι ωραίο να έχεις διαφορετικά εδέσματα πάνω στο τραπέζι, και να το κάνεις, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις να υπολογίζεις τις ποσότητες μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα απορρίμματα που θα δημιουργήσεις. Για παράδειγμα πέρυσι αποφασίσαμε με την οικογένεια μου πως άδικα όλα αυτά τα χρόνια παίρναμε γαλοπούλα, καθώς ήταν αδύνατον να φαγωθεί και βέβαια όσες, και με  διαφορετικές συνταγές να βάζαμε, το υπόλοιπο της γαλοπούλας και πάλι περίσσευε. Έτσι, αποφασίσαμε πως το ψήσιμο μιας πιο μεγάλης κότας αρκούσε που και πάλι περίσσευε καθώς υπήρχαν κι άλλες λιχουδιές πάνω στο τραπέζι. Λιγότερο φαγητό, λιγότερα απορρίμματα, λιγότερες εκπομπές μεθανίου.

4.Επίλεξε να φορέσεις κάτι που έχεις ήδη

Μετά την περίοδο της καραντίνας πολλές έχουμε στραφεί στο να «μπούμε βαθιά» στη ντουλάπα μας και να ξεθάψουμε ξεχασμένους θησαυρούς. Σίγουρα το να θέλεις να φορέσεις κάτι καινούργιο παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς σε κάνει να νιώθεις όμορφα, αλλά σκέψου αν αυτό που θα αγοράσεις θα το ξανά φορέσεις, και ίσως είναι καλύτερα αν ήδη έχεις ένα παλιό φόρεμα να αγοράσεις ένα νέο ζευγάρι σκουλαρίκια ή πέδιλα ή κάποιο άλλο αξεσουάρ, που θα ανανεώσει ένα παλιό σου κομμάτι. Επίσης σε ένα παλιό σου βραδινό ρούχο μπορείς να κάνεις και μεταποίηση πράγμα που σημαίνει πως θα έχεις ένα εντελώς νέο ρούχο.

5. Περιόρισε τα πολλά φώτα και άναψε κεριά

Το περιβάλλον μας έχει κι αυτό ανάγκη από μια πιο «ρομαντική ατμόσφαιρα»! Περιόρισε τη χρήση λαμπτήρων τις μέρες που θα είσαι σπίτι και άναψε κεριά σόγιας δημιουργώντας μια πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, και βοηθώντας το κουρασμένο περιβάλλον. Τα κεριά σόγιας είναι ιδανικά και φτιαγμένα από βιώσιμα συστατικά και κυκλοφορούν και με πολύ ωραίες κι ευχάριστες μυρωδιές.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top