Now Reading
Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

Avatar photo
Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται κάποιο άγχος ανά διαστήματα. Σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν στο JAMA Pediatrics, το άγχος στα παιδιά φαίνεται να αυξάνεται. Μέχρι το 2020, το 9,2% των παιδιών στην Αμερική είχε διαγνωστεί με κάποια αγχώδη διαταραχή.

Όταν τα παιδιά νιώθουν άγχος, είναι φυσιολογικό οι γονείς και άλλοι ενήλικες να θέλουν να βοηθήσουν. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις ένα παιδί με άγχος θα πρέπει να μιλήσεις μαζί του ανοιχτά και ειλικρινά για τα συναισθήματά του.  

Είναι σημαντικό να το διαβεβαιώσεις ότι είναι ασφαλές και ότι περιβάλλεται από αγάπη ό,τι και αν γίνει και αν αισθάνεται, και να το βοηθήσεις να αναπτύξει δεξιότητες για να αντιμετωπίσει το άγχος του. 

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

1. Μάθε πως μπορείς να αναγνωρίσεις πότε το παιδί σου είναι αγχωμένο 

Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα τα συναισθήματά τους ή δεν έχουν τις λέξεις για να περιγράψουν τους φόβους τους. Η συζήτηση σχετικά με αυτά που βιώνουν μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αποκτήσουν μεγαλύτερη εικόνα για το τι μπορεί να προκαλεί το άγχος του παιδιού.
 

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι χρήσιμο για τους γονείς να παρακολουθούν τα σημάδια του άγχους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν: 

-Σωματικά συμπτώματα όπως γρήγορη αναπνοή, αίσθημα ναυτίας, εφίδρωση ή κρίσεις πανικού. 

-Γνωστικά συμπτώματα όπως νευρικότητα, υπερβολική συμπεριφορά, συνεχής ανησυχία ή συνεχής εγρήγορση. 

-Συμπεριφορικά συμπτώματα όπως η απομάκρυνση από τους φίλους του, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ή η επανάληψη συμπεριφορών για την αντιμετώπιση του άγχους 

2. Εξέτασε την πηγή του άγχους του παιδιού σου 

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις κατανοώντας την πηγή του άγχους του παιδιού σας. Το άγχος μπορεί να προκαλείται από οτιδήποτε, από τις καθημερινές ανησυχίες. Κατανοώντας τι μπορεί να δημιουργεί άγχος, μπορείς να πάρεις μέτρα για να βοηθήσεις το παιδί σου να το αντιμετωπίσει.
 

Οι πηγές του άγχους στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν: 

– Αγχωτικές καθημερινές ρουτίνες ή γεγονότα 

– Φόβος για το άγνωστο 

– Μαθησιακές δυσκολίες που επηρεάζουν την απόδοση στο σχολείο 

Κοινωνική πίεση από τους συνομηλίκους 

– Εκφοβισμός ή πειράγματα από άλλα παιδιά 

– Γενικές ανησυχίες για γεγονότα στη ζωή τους 

– Φόβος ασθένειας 

– Ακαδημαϊκοί φόβοι 

– Κοινωνικό άγχος 

– Τραυματικές εμπειρίες όπως θάνατος στην οικογένεια, διαζύγιο ή φυσικές καταστροφές 

Το άγχος αποχωρισμού είναι ένας τύπος άγχους που είναι σχετικά συχνός σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών. Πολλά παιδιά βιώνουν αυτό το είδος άγχους σε κάποιο βαθμό και συχνά υποχωρεί από μόνο του με τη φροντίδα και την υποστήριξη ειδικών και του οικογενειακού περιβάλλοντος.  

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τυπική ηλικία έναρξης των παιδικών αγχωδών διαταραχών είναι η ηλικία των 11 ετών. Τα κορίτσια συνήθως βιώνουν άγχος σε υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια, τάση που συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. 

Ο έγκαιρος εντοπισμός του άγχους, η χρήση στρατηγικών για τη βοήθεια των παιδιών με άγχος και η αναζήτηση επαγγελματικής θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος πριν η κατάσταση επιδεινωθεί ή παρεμποδίσει την ικανότητά τους να λειτουργούν κανονικά στην καθημερινή ζωή. 

3. Πρόσφερε διαβεβαίωση και υποστήριξη 

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι αγαπιούνται και υποστηρίζονται ανεξάρτητα από το τι μπορεί να αισθάνονται ή να περνούν. Όταν τα παιδιά νιώθουν άγχος, έχουν ανάγκη να ακούσουν καθησυχαστικά λόγια από έναν έμπιστο ενήλικα. Πρόσφερε τους την υποστήριξή σας και άφησε τα να γνωρίζουν ότι είστε εκεί γι’ αυτά. Είναι φυσικό να θέλεις να προστατέψεις το παιδί σας από το να αισθάνεται άγχος, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης. Ενημέρωσε το παιδί σου ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά και ότι θα τα ξεπεράσει. Υπενθύμισε του τις φορές που στο παρελθόν διαχειρίστηκαν με επιτυχία το άγχος. 

  Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

4. Δώσε στο παιδί υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης 

Βοήθησε το παιδί σου να αναπτύξει στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ηρεμήσουν όταν αισθάνονται άγχος περιλαμβάνουν τα εξής: 

– Βαθιές αναπνοές: Ενθάρρυνε το παιδί σου να παίρνει βαθιές αναπνοές όταν αισθάνεται συγκλονισμένο ή αγχωμένο. 

Οπτικοποίηση: Βοήθησε το παιδί να φανταστεί ένα ήρεμο μέρος ή ένα θετικό αποτέλεσμα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, γέγονος που μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει πιο ήρεμο. 

-Θετική αυτο-ομιλία: Δίδαξε στο παιδί σου θετικές επιβεβαιώσεις και αυτο-ομιλία. 

-Χρήση παιχνιδιών fidget: Τα παιχνίδια Fidget, όπως μπάλες άγχους, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν παρόντα. 

-Αρκετός ύπνος: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συναισθηματική ευημερία. Βεβαιώσου ότι το παιδί σου ξεκουράζεται αρκετά. 

Να τρώει υγιεινά: Η ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της συναισθηματικής ευεξίας. 

– Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους: Ο καθορισμός εφικτών στόχων μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. 

– Τεχνικές γείωσης: Οι τεχνικές γείωσης, όπως η ενσυνειδητότητα ή οι δραστηριότητες αφής, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επικεντρωθούν στο παρόν και να αποσπάσουν το μυαλό τους από τις αγχωτικές σκέψεις. 

– Τεχνικές χαλάρωσης: Βοηθήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με δραστηριότητες ηρεμίας, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός. 

– Άσκηση: Η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μειώσει τα επίπεδα άγχους του και να αντιμετωπίσει τους φόβους του πιο αποτελεσματικά. Μια βόλτα ή η συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί να είναι ηρεμιστική και ευεργετική για τη μείωση του άγχους. 

5. Ανακεφαλαίωση 

Η βαθιά αναπνοή, η βόλτα ή το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ζώο είναι όλες ηρεμιστικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος. Ορισμένα παιδιά επωφελούνται από ασκήσεις ενσυνειδητότητας και τεχνικές χαλάρωσης που τα βοηθούν να επικεντρωθούν στην παρούσα στιγμή και να αφήσουν τις ανησυχίες ή τις αγχωτικές σκέψεις. Μπορείς επίσης να παρέχει στο παιδί βιβλία ή τετράδια εργασιών για να το βοηθήσεις να επεξεργαστεί το άγχος του. 

6. Να συμπάσχεις με το παιδί  

Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι αντιλαμβάνεσαι πώς αισθάνεται. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να το ακούσεις απλώς, χωρίς να προσπαθήσεις να διορθώσεις το πρόβλημα ή να δώσεις συμβουλές. Κάνοντας ερωτήσεις όπως «Τι νομίζεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει»; μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση και να επιτρέψει στο παιδί σας να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με δικά του λόγια. 

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να συμπάσχεις με το παιδί δεν σημαίνει ότι συμφωνείς ότι ο φόβος του είναι σωστός. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις: «Καταλαβαίνω ότι φοβάσαι» αντί: «Δεν πρέπει να φοβάσαι». Αυτό βοηθάει στην επικύρωση των συναισθημάτων τους χωρίς να ενισχύεται ο φόβος αυτός. 

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

  1. Τι ΜΗΝ πεις σε ένα παιδί με άγχος

Απόφυγε να λες πράγματα που απορρίπτουν το φόβο του παιδιού ή τον ενισχύουν. Τα σχόλια που πρέπει να αποφεύγεις περιλαμβάνουν φράσεις όπως: 

-“Μην ανησυχείς!” 

-“Δεν είναι τίποτα σπουδαίο!” 

-“Απλά βιάσου και κάνε το!” 

-“Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι!” 

-“Απλά σταμάτα να το σκέφτεσαι!” 

-“Απλά άσε με να το κάνω!” 

 8. Ενθάρρυνε τη θετική αυτο-ομιλία

Βοήθησε το παιδί σου να αναγνωρίζει τις αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις και ενθαρρύνετέ το να αντικαταστήσει αυτές τις σκέψεις με θετική αυτο-ομιλία. Μιλήσε για το πώς τα λόγια μας μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας, όπως για παράδειγμα να λες φράσεις όπως: «Είμαι δυνατός και ικανός» αντί για «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά». 

Είναι επίσης σημαντικό να παραδειγματιστείς και εσύ για τη θετική αυτο-ομιλία, καθώς αυτό θα βοηθήσει το παιδί σου να μάθει πώς να αντιμετωπίζει το άγχος με τον δικό του τρόπο. 

 9. Μην αποφεύγεις τα πράγματα που προκαλούν άγχος

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσεις απλώς να αποφύγεις τα πράγματα που φοβάται το παιδί σου, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις ένα παιδί με άγχος είναι να το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Η αποφυγή των πηγών άγχους μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το άγχος. 

Ξεκινώντας από μικρά και ανεβαίνοντας σταδιακά στην αντιμετώπιση της πηγής του άγχους, μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους με έναν ασφαλή, κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο. Για παράδειγμα, αν το παιδί σου έχει άγχος για το αν θα πάει στο σχολείο την επόμενη χρονιά, θα μπορούσες να ξεκινήσεις βάζοντάς το να περνάει χρόνο σε μια τάξη για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Αύξησε σταδιακά το χρόνο που περνάει στο σχολείο μέχρι το παιδί να νιώσει πιο άνετα και να φοβάται λιγότερο. 

  Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

  1. Παρακολούθησε τη δική σου συμπεριφορά

Προσέξε τη δική σου συμπεριφορά και βεβαιώσου ότι δεν διαμορφώνεις αγχωτικές συμπεριφορές για το παιδί. Τα παιδιά λαμβάνουν ενδείξεις από τους γονείς τους, οπότε το να προσέχεις τη δική σου συμπεριφορά μπορεί να σε βοηθήσει να δώσεις ένα θετικό παράδειγμα στο παιδί. 

Αν αισθάνεσαι αγχωμένοι, δεν πειράζει να πεις στο παιδί ότι καταλαβαίνεις πώς αισθάνεται ή να μοιραστείς κάποιες στρατηγικές που σε βοηθούν όταν αισθάνεσαι αγχωμένη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και είναι εντάξει να μην έχεις πάντα όλες τις απαντήσεις.  Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της δικής σου συμπεριφοράς, να είσαι σε επιφυλακή για ανεπαίσθητες ενδείξεις που μπορεί να ενισχύουν το φόβο του παιδιού. Ο τόνος της φωνής, η γλώσσα του σώματος και άλλες μη λεκτικές ενδείξεις μπορεί να κάνουν το παιδί να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακόμη και αν τα λόγια σου λένε το αντίθετο. 

 11. Ελαχιστοποίηση του αναμενόμενου άγχους

Το αναμενόμενο άγχος συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για κάτι που περιμένουν να συμβεί. Για πολλά παιδιά, η ανησυχία για μελλοντικά γεγονότα είναι πιο αγχωτική από το ίδιο το γεγονός. 

Μπορείς να ελαχιστοποιήσεις αυτόν τον φόβο μειώνοντας το «παράθυρο ανησυχίας» τους. Αντί να συζητάς για ένα γεγονός που θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, κράτησε τη συζήτηση μέχρι λίγο πριν από την εκδήλωση. 

  Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάντα

  1. Αναγνώρισε πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Ας υποθέσουμε ότι το άγχος του παιδιού σου φαίνεται να επιδεινώνεται ή να επηρεάζει την καθημερινή του ζωή. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια από γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη και πόρους. Η συνεργασία ως οικογένεια για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας. 

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν αγχώνεται συνεχώς και για τα πάνταΗ γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το άγχος. Αυτή η προσέγγιση βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τους τύπους των διαστρεβλωμένων σκέψεων που συμβάλλουν στο άγχος και το φόβο. Βοηθά επίσης τα παιδιά να αλλάξουν αυτές τις σκέψεις και να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης.  

 Ένας τύπος CBT γνωστός ως θεραπεία έκθεσης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος. Περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση των παιδιών στην πηγή του φόβου τους. Με την πάροδο του χρόνου, ο φόβος τους σταδιακά υποχωρεί. 

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για το άγχος του παιδιού σου μπορεί να είναι ευεργετική. Μίλησε με έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας εάν το παιδί χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη. Δεν χρειάζεται να το περάσεις αυτό μόνη σου! Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι τόσο για εσένα όσο και για το παιδί. Με τη σωστή βοήθεια και υποστήριξη, το παιδί σας μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του και να ζει μια γεμάτη ζωή. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 4 λόγοι που η γάτα σου περπατάει ανάμεσα στα πόδια σου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST