Now Reading
Μυρίζει σκόρδο η ανάσα σου; Μια είναι η τροφή που θα σου δώσει αμέσως τη λύση

Μυρίζει σκόρδο η ανάσα σου; Μια είναι η τροφή που θα σου δώσει αμέσως τη λύση

Avatar photo
μυριζει ασχημα η ανάσα

Η μυρωδιά του σκόρδου καταπολεμάται με μια ελληνικότατη τροφή και μάλιστα την έχουμε όλοι στο ψυγείο μας.

Το σκόρδο μπορεί να φέρνει κοντά τους ανθρώπους  αλλά κυρίως τους απομακρύνει. Μπορεί να μυρίζει υπέροχα το φαγητό που ετοιμάζουμε και να φέρνει όλο και πιο κοντά τους συνδαιτημόνες  όμως υπάρχει μια «κατάρα» που το ακολουθεί και έχει να κάνει με τη μυρωδιά που αναδύεται από την αναπνοή μας.  Ακόμη και μετά από ένα σχολαστικό βούρτσισμα, το δυσάρεστο, θειούχο άρωμα μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αδυσώπητα στην αναπνοή μας.

Η Sheryl Barringer, επιστήμονας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο,  έχει εντοπίσει μια σειρά από επιστημονικές λύσεις για την αναπνοή του σκόρδου όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των οξέων στα μήλα, τη μέντα και το λίπος στο γάλα. Τώρα, έχει εντοπίσει έναν άλλο πιθανό υποψήφιο: το γιαούρτι.

γιαούρτιΠροσθέτοντας γιαούρτι σε ένα βάζο με ωμό σκόρδο σε φέτες ως πειράματα, η Barringer και ο συνάδελφός της, φοιτητής διδάκτορα Manpreet Kaur, βρήκαν ότι τα θειούχα αέρια μέσα στο δοχείο μειώθηκαν κατά 99%. Ακόμη και όταν το ζευγάρι χρησιμοποίησε σκόρδο που είχε τηγανιστεί σε λάδι, το γιαούρτι εξακολουθούσε να μειώνει τις πιο δύσοσμες ενώσεις έως και 94%.

Το πείραμα με το γιαούρτι

Η μικρή διαφορά στην επίδραση οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το τηγάνισμα του σκόρδου μειώνει ήδη τη συγκέντρωση σχεδόν όλων των κύριων πτητικών ενώσεων που παράγουν οσμή. Για να καταλάβουν γιατί το γιαούρτι κάνει το ίδιο πράγμα, οι Berringer και Kaur αποφάσισαν να χωρίσουν το γαλακτοκομικό προϊόν στα κύρια συστατικά του. Σε περαιτέρω πειράματα, τόσο το λίπος του βουτύρου όσο και η πρωτεΐνη γάλακτος βρέθηκε ότι μειώνουν τις δύσοσμες πτητικές ουσίες του σκόρδου πιο αποτελεσματικά από το νερό. Και τα δύο συστατικά είναι προφανώς «εξαιρετικές θεραπείες» για αυτές τις δύσοσμες ενώσεις. Τα ευρήματα συνάδουν με ορισμένες από τις προηγούμενες έρευνες της Barringer, οι οποίες διαπίστωσαν ότι το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μειώνει τη μυρωδιά της αναπνοής του σκόρδου περισσότερο από το γάλα χωρίς λιπαρά.

Διάβασε επίσης:  Τα οφέλη του σκόρδου που δεν γνωρίζεις και που θα σε κάνουν να το τρως καθημερινά

Όμως τα ευρήματα για την πρωτεΐνη ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά. «Ήμουν πιο ενθουσιασμένη με την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης, επειδή η συμβουλή των καταναλωτών για κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν θα πάει καλά», λέει η Barringer στο Sciencealert.com. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι κάτι πολύ διαδεδομένο αυτή τη στιγμή – γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη».

ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥΌταν η Barringer και ο Kaur έπαιξαν με το pH του γιαουρτιού – το οποίο μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά συνδέονται οι πρωτεΐνες με τα πτητικά – διαπίστωσαν ότι το πιο όξινο γιαούρτι ήταν καλύτερο στο να μειώνει τις δύσοσμες πτητικές ουσίες στο ωμό και τηγανισμένο σκόρδο.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι πρωτεΐνες παίζουν πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αναπνοή του σκόρδου και είναι μέρος αυτού που κάνει το γιαούρτι τόσο αποτελεσματικό. «Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τη γεύση – πολλές φορές αυτό θεωρείται αρνητικό, ειδικά αν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει λιγότερη γεύση», εξηγεί η Barringer. «Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι θετικό».

μυριζει ασχημα η ανάσα

Η τρέχουσα έρευνα δεν εξέτασε την επίδραση του γιαουρτιού στην πραγματική μυρωδιά της αναπνοής του σκόρδου στους ανθρώπους. Αυτό πρέπει ακόμα να επαληθευτεί, αλλά η Berringer λέει ότι εάν η λύση λειτουργούσε στην πράξη, το γιαούρτι θα έπρεπε να καταναλωθεί λίγο μετά το σκόρδο. «Με τα μήλα πάντα λέγαμε να τα φάμε αμέσως», συμβουλεύει η ίδια. «Το ίδιο υποτίθεται ότι συμβαίνει και με το γιαούρτι – πάρτε το σκόρδο σας και φάτε το γιαούρτι αμέσως». Αν φας τζατζίκι τότε ακόμα καλύτερα!

ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥΗ μελέτη δημοσιεύτηκε στο Molecules.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα απόλυτα tips για αποτοξίνωση του οργανισμού



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST