Now Reading
Μην πετάς τα παλιά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια- 5 οικολογικοί τρόποι για να τα αξιοποιήσεις

Μην πετάς τα παλιά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια- 5 οικολογικοί τρόποι για να τα αξιοποιήσεις

Avatar photo

Μάθε πώς μπορείς να ανακυκλώσεις τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια με τον σωστό τρόπο και δώσε τους ευκαιρία για μια «νέα ζωή».

Κάθε χρόνο, όταν κοιτάμε τις κούτες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια κάνουμε ένα ξεσκαρτάρισμα στις μπάλες και στα φωτάκια. Ελέγχουμε σχολαστικά εάν φωτίζουν και σε περίπτωση που είναι χαλασμένα τα πετάμε στον κάδο απορριμμάτων. Μπορείς εκείνη τη στιγμή να νιώθουμε ανακούφιση που βρίσκονται στην χωματερή όμως υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χαλασμένα λαμπάκια των Χριστουγέννων.

Τι περιέχει ένα σετ χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων

Οι «χορδές» φωτός περιέχουν πλαστικό, γυαλί, χαλκό, ακόμη και μόλυβδο, τα οποία μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον. Εάν πετάξεις τα γιορτινά φώτα στα σκουπίδια, θα κάθονται σε μια χωματερή για χρόνια. Σκέψου πόσοι άνθρωποι πετούν τα γιορτινά φώτα χρόνο με το χρόνο και ο οικολογικός αντίκτυπος γίνεται οδυνηρά εμφανής.

Εάν μεταφέρεις τα φωτάκια σε μια εγκατάσταση που είναι ειδικά εξοπλισμένη για να τα χειρίζεται, το πλαστικό, ο χαλκός, το γυαλί και ο μόλυβδος μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι τα παλιά σου γιορτινά φώτα δεν καταλαμβάνουν χώρο σε μια χωματερή, αλλά σημαίνει επίσης ότι τα «συστατικά» τους δεν θα πάνε χαμένα.

Δες τι πρέπει να κάνεις με τα γιορτινά φώτα ώστε να μειώσεις τον αντίκτυπό σου στο περιβάλλον:

1. Πάρε τα λαμπάκια από μια τοπική εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων

Εάν η επισκευή των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων δεν αποτελεί επιλογή, κάλεσε την τοπική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και μάθε ποια είναι η διαδικασία ανακύκλωσής τους. Ορισμένες εγκαταστάσεις μπορούν να αφαιρέσουν τα φώτα από μόνες τους, ενώ άλλες μπορεί να μην τα δεχτούν καθόλου. Είναι επίσης πιθανό η εγκατάσταση να έχει συμβόλαιο με τρίτο μέρος που θα παραλάβει τα φώτα, θα τα μειώσει στα ανακυκλώσιμα στοιχεία τους και θα τα επαναφέρει στην αλυσίδα παραγωγής.

2. Ρώτησε εάν το τοπικό κατάστημα υλικού τα δέχεται 

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να ανακυκλώσεις μερικά γιορτινά φώτα είναι να τα μεταφέρεις αμέσως πίσω από εκεί που (πιθανώς) τα πήρες. Επικοινώνησε με τα τοπικά καταστήματα οικιακών βελτιώσεων για να μάθεις αν δέχονται σπασμένα φώτα γιορτών. Αυτά τα καταστήματα έχουν συχνά ένα τμήμα παράδοσης που προορίζεται ειδικά για τα φώτα των διακοπών, αλλά μπορεί να μην είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

3. Στείλε τα γιορτινά φώτα για ανακύκλωση και λάβε έκπτωση 

Η αγορά νέων γιορτινών φωτιστικών κάθε χρόνο δεν είναι φθηνή και η απόρριψή τους. Τι θα γινόταν αν μπορούσες να ανακυκλώσεις τα γιορτινά φώτα σου, ενώ θα λάβεις και έκπτωση στο επόμενο σετ; Αυτό ακριβώς κάνουν ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εορταστικών LED και της πηγής φωτός Χριστουγέννων. Εάν στείλεις ταχυδρομείο με ένα σύνολο χαλασμένων φώτων διακοπών, και οι δύο εταιρείες θα σου δώσουν ένα κουπόνι για την επόμενη αγορά σου. Και τα δύο προγράμματα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, καθιστώντας αυτή τη διαδρομή έναν από τους πιο βολικούς τρόπους για να ανακυκλώσεις τα χαλασμένα φώτα των διακοπών σας, ακόμη και κατά τον ανοιξιάτικο καθαρισμό.

4. Δώσε τα χριστουγεννιάτικα φώτα για να υποστηρίξεις φιλανθρωπικούς σκοπούς

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτά τα παλιά φώτα διακοπών εξακολουθούν να έχουν κάποια αξία και υπάρχουν μαγαζιά εκεί έξω που τα ανακυκλώνουν για καλό σκοπό. Μόλις η εταιρεία λάβει τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, θα πάρεις την έκπτωση σου και, όπως είπαμε, θα πάνε στη δουλειά ανακυκλώνοντας τα υλικά στα φώτα. Μπορείς ακόμη να κάνεις τοπικές δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

5. Κάνε δωρεά εάν εξακολουθούν να λειτουργούν 

Εάν τα φώτα σας εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά έχεις πάρα πολλά ή θέλεις να αλλάξεις τη διακόσμηση των γιορτών σου ή τη χρήση ενέργειας, δώσε τα φώτα σε κάποιον που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Τα καταστήματα καλής θέλησης θα πάρουν τα φωτάκια και σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται επίσης να δεχτούν μη λειτουργικά φώτα για ανακύκλωση. Επικοινώνησε με το τοπικό σου στο τμήμα δωρεών ή σε κάποιο φιλανθρωπικό κατάστημα μικροσκοπικών ειδών.

Yπάρχει κανόνας για να υπολογίσεις πόσα λαμπάκια χρειάζεται να βάλεις στο δέντρο σου

Το μαγείρεμα της γαλοπούλας, η σωστή γέμιση της γιαγιάς και η δημιουργία της τέλειας μπούκλας της κορδέλας, είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές των χριστουγεννιάτικων εργασιών που μπορείς να μάθεις μόνο με την εμπειρία, αλλά και η τοποθέτηση των φώτων στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί την ίδια πρόκληση. Ακόμα και αν ξέρεις πώς να κρεμάσεις τα φώτα σε ένα δέντρο, το να υπολογίσεις πόσα φωτάκια χρειάζεσαι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου μπορεί να είναι μια σπαζοκεφαλιά! 

Τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αυτά που θα τοποθετήσεις πρώτα, άρα είναι το πρώτο που πρέπει να έχεις στον νου σου σαν ποσότητα που θα χρειαστείς να έχεις! Δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ταιριάζει σε όλους για να υπολογίσεις τον σωστό αριθμό φώτων για το δέντρο σου, αλλά μπορείς να υπολογίσεις πόσα φωτάκια χρειάζεται το χριστουγεννιάτικο σου δέντρο καθώς υπάρχουν κάποιες απλές οδηγίες για να το στολίσεις. Ακολουθούν μερικοί υπολογισμοί βάσει των μέτρων που είναι το δέντρο σου.

Ο βασικός κανόνας

«Ο μέσος άνθρωπος έχει συνήθως ένα δέντρο γύρω στο 1,80μ.», λέει η κατασκευάστρια σκηνικών και χειροτέχνης Karin Lidbeck-Brent. «Έτσι, ένας εύκολος, γενικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για κάθε 30 εκατοστά του δέντρου σαςθα θέλετε να χρησιμοποιήσετε 150 λαμπάκια». 

Παρόλα αυτά, αυτός είναι απλώς ένας γενικός οδηγός, μας λέει η Lidbeck-Brent καθώς εξαρτάται πραγματικά από το ύψος του δέντρου σου: Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι ένα ψηλότερο ή φαρδύτερο δέντρο θα χρειαστεί περισσότερα φώτα από ένα μικρό ή λεπτό. Επίσης, οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας. Σε κάποιους αρέσει η φωτεινή, υπέρλαμπρη εμφάνιση, ενώ άλλοι θέλουν να εστιάζουν στα στολίδια και όχι στα φώτα και προτιμούν μια λιγότερο φανταχτερή εμφάνιση. Όπως και να έχει, πρέπει επίσης να εξετάσεις πόσο χώρο έχεις για να αποθηκεύσεις όλα αυτά τα φωτάκια για τους μήνες που δεν θα έχεις χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καναπές λερωμένος

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top