Now Reading
Μάθε γιατί το «χρυσό νέκταρ», λάδι και λεμόνι, έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου

Μάθε γιατί το «χρυσό νέκταρ», λάδι και λεμόνι, έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου

Avatar photo
ΕΛΑΙΑΟΛΑΔΟ

Ο συνδυασμός του ελαιόλαδου με το χυμό λεμόνι έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου

Το ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού είναι τα δυο υλικά που δε λείπουν από το ελληνικό τραπέζι. Σχεδόν σε καθημερινή βάση ένα από τα δυο αυτά συστατικά τα προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή, είτε στις σαλάτες μας είτε στο φαγητό μας. Τα οφέλη και των δυο αυτών στοιχείων είναι πάρα πολλά και αν για κάποιους λόγους τα αποφεύγεις, εκτός αν στο έχει πει ο γιατρός σου, με αυτό το άρθρο θα τα βάλεις σύντομα στη διατροφή σου.

Από μόνος του, ο χυμός λεμονιού υποστηρίζει τα πάντα, από την απώλεια βάρους μέχρι την καλύτερη διαύγεια του δέρματος, ενώ η διατροφική αξία και η ευεξία του ελαιόλαδου είναι γνωστή. Όταν τα συνδυάσεις αυτά τα δυο, τα συστατικά τους ενισχύονται. Η ενσωμάτωση του συνδυασμού ελαιόλαδου και φρέσκου χυμού λεμονιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία;

Το ελαιόλαδο έχει μια πλούσια ιστορία. Η περίφημη χρυσή λάμψη της Κλεοπάτρας πιστεύεται ότι ήταν αποτέλεσμα του λουτρού της σε ελαιόλαδο. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά «ιερό φυτό» και οι Ρωμαίοι συνέδεαν το ελαιόλαδο με την ελίτ της κοινωνίας και κατανάλωναν το υγρό για να παρατείνουν τη μακροζωία. Αποκαλούμενο το «χρυσό νέκταρ των θεών», αυτή η πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών ήταν ένα περιζήτητο αγαθό για αιώνες. Σήμερα, παραμένει βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο είναι ξεχωριστό

1. Είναι γεμάτο με πολυφαινόλες

Μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο -συγκεκριμένα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο- παρέχει αφθονία πολυφαινολών, οι οποίες είναι φυσικές βιοδραστικές ενώσεις των οποίων οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες προάγουν την ευεξία. Αυτά είναι καλά νέα για όσους αντιμετωπίζουν οστική απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία. Γιατί; Επειδή, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο συμβάλλουν στην υποστήριξη της υγείας των οστών, βοηθώντας να διατηρηθεί υπό έλεγχο το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα αποκαλύπτουν ότι η πρόσληψη ορισμένων πολυφαινολών έχει επιφέρει θετικές επιδράσεις στην οστική μάζα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή. Με άλλα λόγια, οι πολυφαινόλες στο υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας των οστών ως μέρος μιας ολοκληρωμένης υγιεινής διατροφής.

2. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Γνώριζες ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως; Πρόκειται για μια θλιβερή αλλά αληθινή στατιστική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η θανατηφόρα αυτή ασθένεια στοιχίζει περίπου 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πληθυσμοί που κατοικούν σε μεσογειακές περιοχές έχουν χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Αν και αυτό πιθανόν να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, η υψηλή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο.

Αυτά δεν είναι τα μόνα δεδομένα που υποδηλώνουν τη σημασία των ελαιόλαδων στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Σε μια μελέτη ανασκόπησης του 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το περισσότερο ελαιόλαδο είχαν σχεδόν 10 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν το λιγότερο ελαιόλαδο. Αν και απαιτούνται πρόσθετες πειστικές έρευνες, η επιστήμη γύρω από το ελαιόλαδο μέχρι στιγμής είναι ελπιδοφόρα.

3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Το έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη συγκράτηση της φλεγμονής, κυρίως χάρη στα αντιοξειδωτικά του -συγκεκριμένα, την ελαιοκανθάλη. Το ελαϊκό οξύ στο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής.

Τα οφέλη του χυμού λεμονιού

Το ταπεινό λεμόνι μπορεί να κάνει το στόμα μας να σφίγγεται, αλλά μόνο μια κουταλιά από το χυμό του έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικά από αυτά.

1. Το λεμόνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα λεμόνια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες. Διατηρώντας τις κυτταρικές βλάβες υπό έλεγχο, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου πολλών παθήσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις το επιτυγχάνουν αυτό εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες – τους επιβλαβείς, παθογόνους εισβολείς που δημιουργούνται από το οξειδωτικό στρες. Τα φλαβονοειδή από το λεμόνι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα (και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η χρόνια φλεγμονή είναι ένας σημαντικός δείκτης για πολλές ασθένειες).

2. Έχει αντιβακτηριακή δράση

Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, ο χυμός λεμονιού έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι βιοδραστικές φυτικές ενώσεις στο χυμό λεμονιού ανέστειλαν αποτελεσματικά την ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου, της σαλμονέλας και των λοιμώξεων από candida. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – ο χυμός λεμονιού ήταν επίσης αποτελεσματικός στην καταπολέμηση ενός ανθεκτικού στα αντιβιοτικά βακτηριακού στελέχους που είναι γνωστό ότι προκαλεί πνευμονία και λοιμώξεις του αίματος.

3. Υποστηρίζει το υγιές δέρμα

Η υψηλή περιεκτικότητα του χυμού λεμονιού σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε τον καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου, το οποίο είναι αυτό που δίνει στο δέρμα τη σφριγηλή, παχουλότατη εμφάνιση του. Τα λεμόνια είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο – ένα σημαντικό μέταλλο που προάγει το υγιές, ελαστικό δέρμα και αποτρέπει τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες.

Αυτό το «σπιτικό» φάρμακο έχει οφέλη;

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ελαιολάδου και χυμού λεμονιού μαζί αποδίδει θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα πιθανά οφέλη του συνδυασμού των δύο είναι πολλά.

1. Καθαρίζει με φυσικό τρόπο το σώμα

Οι καθαρισμοί και οι αποτοξινώσεις πιστεύεται ότι απομακρύνουν τα απόβλητα και τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να διερευνούν κατά πόσο το ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του πεπτικού μας συστήματος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα δύο θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» το σώμα.

2. Υποστηρίζει την υγιή απώλεια βάρους

Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C στο χυμό λεμονιού και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο ελαιόλαδο μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους. Στο ανθρώπινο σώμα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή καρνιτίνης, μιας ένωσης που μεταφέρει τα μόρια λίπους στα κύτταρα, όπου διασπώνται και χρησιμοποιούνται ως καύσιμο. Με άλλα λόγια, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάσπαση του λίπους. Επιπλέον, επιλεγμένες μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα οδηγούν σε απώλεια βάρους παρόμοια με την απώλεια βάρους που προκύπτει από δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Pinterest/@philoshokitchen.com

3. Προάγει τη σωστή πέψη

Η ήπια καθαρτική δράση του ελαιόλαδου – σε συνδυασμό με την ικανότητα του χυμού λεμονιού να καταπολεμά το φούσκωμα της κοιλιάς και τη δυσκοιλιότητα – βελτιώνει την πέψη των τροφών.

Το ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού έχουν συνδυασμένα οφέλη για την υγεία. Τα λιπαρά οξέα και τα μέταλλα στο ελαιόλαδο και τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες στο χυμό λεμονιού πιστεύεται ότι βελτιώνουν την πέψη, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος και πολλά άλλα. Φυσικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να υποστηριχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, αλλά αν ψάχνεις έναν απλό τρόπο για να ενισχύσεις τη συνολική σου υγεία, η κατανάλωση ελαιόλαδου και χυμού λεμονιού δε θα μπορούσε να βλάψει.

Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, ωστόσο, ότι το ελαιόλαδο έχει πολλές θερμίδες και ο χυμός λεμονιού είναι όξινος, γεγονός που μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Εάν προσέχεις την πρόσληψη θερμίδων ή έχεις ιδιαίτερα ευαίσθητα δόντια, κατανάλωσε αυτά τα συστατικά με μέτρο. Τέλος, αν έχεις κάποια πάθηση υγείας ή λαμβάνεις συνταγογραφούμενα φάρμακα και αναρωτιέσαι αν το ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού είναι κατάλληλα για εσένα, μπορείς να συμβουλευτείς  τον πάροχο υγείας ή τον διατροφολόγο σου για καθοδήγηση.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να βοηθήσεις κάποιον που θρηνεί


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top