Now Reading
Πώς να διατηρήσεις τις συσκευασμένες σαλάτες φρέσκιες για περισσότερο καιρό

Πώς να διατηρήσεις τις συσκευασμένες σαλάτες φρέσκιες για περισσότερο καιρό

Avatar photo

Οι επιστήμονες τροφίμων μας δίνουν την λύση για να διατηρήσουμε φρέσκια και για περισσότερο καιρό την συσκευασμένη σαλάτα που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας.

Οι συσκευασμένες, έτοιμες κομμένες σαλάτες που αγοράζουμε από το super-market έχουν αποτελέσει μία γρήγορη και εύκολη λύση για όλους μας και έχουν κάνει τα λαχανικά μέρος του καθημερινού μας φαγητού, χωρίς το άγχος ή την πίεση ότι πρέπει να τα κόψουμε, να τα πλύνουμε και να τα προετοιμάσουμε. Δυστυχώς όμως όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία σαλάτα που έχει χάσει την φρεσκάδα της, με μαραμένα μαρούλια και σπανάκια που δεν είναι πλέον φαγώσιμα, αντίθετα έχουν μετατραπεί σε ένα γλοιώδες, μαραμένο μείγμα πράσινο-καφέ μείγμα που κάποτε ήταν βρώσιμα λαχανικά.

Οι συσκευασμένες σαλάτες, είτε αποτελούνται από φύλλα σαλάτας είτε φυλλώδη χόρτα, λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, τη ρόκα και τα μαρούλια είναι μερικά από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις και άκρως απαραίτητα για την διατροφή σου. Τα χρησιμοποιούμε σε μυριάδες πιάτα, από πολύχρωμες σαλάτες μέχρι χορταστικά σάντουιτς. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το ασβέστιο.

πρασινη σαλατα σε μεταλλικο μπολ

Αν συνήθως αγοράζεις τις σαλάτες σου σε σακούλες, πιθανότατα έχεις βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να τα βρίσκεις μαραμένα, με γλοιώδη φύλλα στη σακούλα μόλις λίγες ημέρες μετά την αγορά. Οι επαγγελματίες του χώρου των τροφίμων έχουν μας συμβουλεύουν για το πώς μπορούμε να μάθουμε, να διατηρούμε τις σαλάτες σε σακούλες φρέσκιες και κατάλληλες για αρκετό διάστημα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των συσκευασμένων φύλλων σαλάτας

Ανεξάρτητα από τον τύπο του πράσινου φυλλώδους λαχανικού, ισχύουν οι ίδιοι γενικοί κανόνες αποθήκευσης. Η βέλτιστη προσέγγιση ξεκινάει πριν καν επιστρέψεις στο σπίτι από το super-market, αποθηκεύοντας τις σαλάτες σε μια μονωμένη ψυκτική σακούλα. Διαφορετικά, η συσκευασία με τα λαχανικά θα εκτεθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν εισέλθει στο ψυγείο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο συμπύκνωσης της υγρασίας. Αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της σαλάτας σου, καθώς η υγρασία ενθαρρύνει την γρήγορη φθορά.

συσκευασμενη σσλατα σε σακουλα

Στο σπίτι, τοποθέτησε τις κλειστές σακούλες με τα φυλλώδη χόρτα κατευθείαν στο ψυγείο. Επίσης, βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου είναι ρυθμισμένο στη σωστή θερμοκρασία. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων είτε είναι φυλλώδη λαχανικά, είτε όχι. Αν δεν είσαι σίγουρη για τη θερμοκρασία του ψυγείου σου, τοποθέτησε ένα θερμόμετρο ψυγείου στο πιο ζεστό σημείο της πόρτας -συνήθως, κοντά στην πόρτα- για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία του.

Αφού ανοίξεις τη σακούλα με τα φύλλα της σαλάτας, θα πρέπει να συνεχίσεις να ελαχιστοποιείς τη συμπύκνωση στη συσκευασία. Για να το κάνεις αυτό, τοποθέτησε μια καθαρή χαρτοπετσέτα μέσα στη σακούλα και σφράγισε την. Η χαρτοπετσέτα θα βοηθήσει να απορροφηθεί τυχόν συμπύκνωση που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

μαρουλια σε λευκο μπολ

Τι γίνεται με τις σαλάτες που είναι σε κουτί;

Χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις τα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα στο ψυγείο είναι στο συρτάρι. Αυτό το μέρος του ψυγείου θα διατηρήσει υψηλή την υγρασία και θα βοηθήσει τα φυλλώδη χόρτα να παραμείνουν φρέσκα.

Δεν χρειάζεται πάντα να πετάς τις σαλάτες μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης

Οι περισσότερες σακούλες ή κουτιά με φύλλα σαλάτας έχουν μια ημερομηνία που γράφει «ανάλωση μέχρι». Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ημερομηνία αυτή διαφέρει από την ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία «διατηρησιμότητας» είναι δείκτης ποιότητας και όχι ασφάλειας τροφίμων ή επιστήμης. Αντίθετα, οι ημερομηνίες λήξης αναφέρονται στην ασφάλεια των τροφίμων, καθώς μας λένε την τελευταία ημέρα που είναι ασφαλές να τις φάμε. Επομένως, αν έχει παρέλθει η ημερομηνία «ανάλωση μέχρι», μπορείς να μπορείς ακόμα να φας τα χόρτα, αλλά μπορεί να μην έχουν την ίδια ποιότητα, γεύση και φρεσκάδα με πριν. Εάν τα φύλλα της σαλάτας εξακολουθούν να φαίνονται φρέσκα και δεν υπάρχει ορατή αλλοίωση του ιστού των φύλλων, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις.

 

Σημάδια ότι τα φυλλώδη λαχανικά έχουν χαλάσει

Όταν πρόκειται για φύλλα σαλάτας, τα συνήθη σημάδια αλλοίωσης περιλαμβάνουν την όψη του μαραμένου, γλοιότητα, άσχημη οσμή ή αλλαγή χρώματος. Θα πρέπει επίσης να ελέγχεις τον πάτο της σακούλας, επειδή η αλλοίωση μπορεί να εμφανιστεί πρώτα εκεί. Πιο συγκεκριμένα, τα αλλοιωμένα φύλλα θα παράγουν ένα υγρό με άσχημο χρώμα, το οποίο συχνά συσσωρεύεται στον πάτο της σακούλας πριν γίνει εμφανής σε όλη τη συσκευασία.

πρασινη σαλατα σε μπολΑγόρασε ολόκληρα μαρούλια και χόρτα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Αν θέλεις τα φύλλα της σαλάτας σου ή τα φυλλώδη χόρτα να διατηρηθούν περισσότερο, σκέψου το ενδεχόμενο να επιλέξεις ολόκληρα μαρούλια ή λάχανα, αντί για εκείνα που βρίσκονται συσκευασμένα σε σακούλες. Το κόψιμο ή ο τεμαχισμός των προϊόντων αλλάζει τη βιοχημεία του φύλλου, καθιστώντας τους ιστούς ευάλωτους σε βακτηριακή μόλυνση. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα στους ιστούς απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, το οποίο χρησιμεύει ως τροφή για τους μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλοίωση.

πρασινη σαλατα σε διαφανο μπολΚαι δεδομένου ότι τα φύλλα σε σακούλες και κουτιά είναι συχνά προ-κομμένα, έχουν γενικά μικρότερη διάρκεια ζωής -τρεις έως πέντε ημέρες- από ό,τι τα ολόκληρα λαχανικά -μία έως δύο εβδομάδες- μετά την ημερομηνία αγοράς. Έτσι, αγοράζοντας ολόκληρα τα μαρούλια ή το σπανάκι, μπορείς να διαπιστώσεις πότε κόβονται τα φύλλα. Για να μην αναφέρουμε ότι τα ολόκληρα μη κομμένα λαχανικά είναι συνήθως φθηνότερα, οπότε η αλλαγή αυτή θα σε βοηθήσει επίσης να εξοικονομήσεις χρήματα στα ψώνια σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δοκίμασε και εσύ την κλασσική συνταγή dip με αγκινάρα και σπανάκι που ταιριάζει με κάθε σνακ

Δοκίμασε και εσύ αυτή τη συνταγή για σως από σπανάκι και αγκινάρες και θα την λατρέψεις αφού είναι η πιο εύκολη από όλες. Στην κυριολεξία, απλά ρίξε τα όλα μαζί σε μια βραστή κατσαρόλα, μαγείρεψε μέχρι να λιώσουν εντελώς τα τυριά, ανακάτεψέ τα όλα καλά, και μετά πάρε τα αγαπημένα σου dip και βούτηξε. Είναι νόστιμο με όλα τα είδη dip (πατατάκια, ψωμί, κουλούρια, μπαστουνάκια λαχανικών – ό,τι θέλεις). Και είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα είναι η επιτυχία κάθε πάρτι.

Για να φτιάξεις αυτή τη ζεστή συνταγή σπανακιού αγκινάρας, θα χρειαστείς τα ακόλουθα υλικά, σύμφωνα με το theeverygirl.com:

Υλικά

  • 1 (10 ουγγιές) σακούλα φρέσκο σπανάκι μωρών, χοντροκομμένο
  • 1 κονσέρβα (13 ουγγιές) καρδιές αγκινάρας κομμένες στα τέσσερα, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
  • 1 (8-ουγγιά) τούβλο τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, κομμένο σε κύβους 1 ίντσας
  • 1 φλιτζάνι ελαφριά ξινή κρέμα ή απλό ελληνικό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι τεμαχισμένη μοτσαρέλα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο λευκό ή κόκκινο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μαξιλαρια σε καναπε
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top