Now Reading
Πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο κάνε μια από αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου

Πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο κάνε μια από αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου

Ιωάννα Σαλαμουρα
κορίτσι περπατάει

Η ευσυνείδητες αγορές μας κάνουν πιο ευσυνείδητους ανθρώπους απέναντι στο περιβάλλον.

Οι περισσότερες αγαπάμε να ψωνίζουμε και αυτό είναι γεγονός, ειδικά τώρα που τα διαδικτυακά καταστήματα γρήγορης μόδας είναι με ένα κλικ δίπλα μας. Η αυξανόμενη παραγωγή ρούχων και παράλληλα οι πτώσεις των τιμών φαντάζει σαν ένας παράδεισος για εμάς καθώς είμαστε και καταναλωτικά πλάσματα από τη φύση μας. Οπότε συχνά μας πιάνει ο παρορμητισμός και ψωνίζουμε πράγματα που ενδεχομένως και να μη χρειαζόμασταν.

Πριν αποφασίσεις να ψωνίσεις κάτι που θα σε ενθουσιάσει, κάτσε μπροστά από τη ντουλάπα σου και δες αν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Πολλές από εμάς έχουμε ακόμα ρούχα κρεμασμένα στη γκαρνταρόμπα μας με το καρτελάκι τους και θα τολμήσω να πω πως κάθε άλλο παρά οικολογικό ακούγεται. Πλέον είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε πιο ευσυνείδητες αγορές αν θέλουμε να κάνουμε το χρέος απέναντι στον πλανήτη μας. Καθημερινά ακούμε την «αργή αναπνοή» του πλανήτη μας και τη βοήθεια που μας ζητάει να του δώσουμε. Αν μπορούμε να βάλουμε έστω και μια πινελιά του αποτυπώματος μας πάνω του, ας ξεκινήσουμε κάνοντας μας αυτά τα 5 ερωτήματα.

Πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο κάνε μια από αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου

Οι 5 ερωτήσεις οικολογικής συνείδησης που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο

Τα καλά νέα σε όλα τα παραπάνω είναι πως οι περισσότεροι καταναλωτές, και δει οι millenials, επιλέγουν να αποφύγουν την άσκοπη κατανάλωση και στρέφονται είτε στην ανακατασκευή των παλιών τους ρούχων, είτε κάνοντας ανταλλαγές με φίλους τους.  Αν παρόλα αυτά θέλεις να κάνεις το χρέος σου κάνε τις 5 ερωτήσεις οικολογικής συνείδησης που πρέπει να δεις πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο.

Πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο κάνε μια από αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου

1.Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το αντικείμενο;

Ίσως από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να υποβάλλεις στον εαυτό σου (και από προσωπική εμπειρία θα σου πω πως άργησα αλλά τα κατάφερα και είναι πολύ ανακουφιστικό). Είναι απόλυτα κατανοητό πως μπορεί να έχεις βάλει στο μάτι εκείνο το τέλειο δερμάτινο σακάκι σε μαύρο χρώμα, αλλά πριν κάνεις την online παραγγελία σκέψου αν ήδη έχεις κι άλλα μαύρα δερμάτινα σακάκια, και αν αυτή η αγορά θα σου προσφέρει την ευτυχία που αναζητάς. Το χρειάζεσαι; Θα σε κάνει ευτυχισμένη; Θα το φροντίσεις σωστά; Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσδιόρισε ποιες αγορές αξίζουν πραγματικά. Άσε που με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις και χρήματα.

2.Από τι υλικό είναι κατασκευασμένο;

Όταν ξεκινάς να αγοράσεις κάτι, καλό είναι να δεις από τι υλικά είναι κατασκευασμένο το ρούχο ή ό,τι άλλο αποφασίσεις να ψωνίσεις. Η αγορά ρούχων από συνθετικά υλικά όταν πλένονται  απελευθερώνουν «μικροπλαστικά» που αυτά στη συνέχεια μολύνουν τις υδάτινες οδούς. Επίσης, σκέψου και που θα καταλήξει το ρούχο όταν το βαρεθείς ή σου χαλάσει γιατί τα υφασμάτινα απόβλητα είναι μια από τις πιο καταστροφικές για το περιβάλλον σκοτεινές πτυχές. Δώσε προτεραιότητα σε ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι, κάνναβη ή μπαμπού. Είναι βιοδιασπώμενα άρα μπορούν να απορροφηθούν με ασφάλεια από το περιβάλλον. Η βιώσιμη μόδα πλέον είναι γεγονός.

3.Αξίζει αθροιστικά η τιμή του;

Όταν εντοπίζεις ένα πολύ ωραίο φόρεμα που πωλείται στο διαδίκτυο πολύ φθηνά, σου φαίνεται αρκετά καλό για να είναι αληθινό και όντως δεν είναι αληθινό. Τα βιώσιμα υλικά είναι πιο ακριβά καθώς είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστούν και γιατί πληρούν υψηλότερα πρότυπα. Τα φθηνά ρούχα κατασκευάζονται συχνά από χαμηλότερης ποιότητας υλικά και συχνά παράγονται χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο αποτύπωμα του άνθρακα κάτι που συνεπάγεται με την παραγωγή και τη μεταφορά τους. Καλό λοιπόν είναι να αναρωτιέσαι γιατί το αγοράζεις φθηνότερα.

4.Πρόκειται για μια υπεύθυνη μάρκα;

Είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιες εταιρείες τηρούν πραγματικά την ηθική αγοράζοντας από βιώσιμους προμηθευτές. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις από μια μάρκα, φρόντισε να κάνεις μια έρευνα και να διαβάσεις για τις ηθικές και οικολογικές της αξίες. Είναι ένα «μεγάλο αγκάθι» πως πολλές εταιρείες δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τα υλικά ή την κατασκευή τους. Οι εταιρείες με ηθική συνείδηση τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς με αυτές τις διαδικασίες.

5.Μήπως μπορώ να βρω σε μεταχειρισμένο αυτό που θέλω να αγοράσω;

Τα καταστήματα Second Hand ή καταστήματα με Vintage ρούχα, υπάρχουν και δεν έχουν καμία σχέση με τα παλαιότερα καταστήματα αυτού του είδους που φοβόσουν να πλησιάσεις.. Πλέον, και ειδικά στα Vintage καταστήματα, μπορείς να βρεις πολύ γνωστές μάρκες και από οίκους, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία και το κυριότερο να ξανά ζωντανέψεις το παλιό ρούχο κάνοντας επί της ουσίας ανακύκλωση. Σε τέτοια καταστήματα θα ανακαλύψεις θησαυρούς και θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυστικό της φύσης που «κρατάει» όρθιο το Σινικό Τείχος πάνω από 2.000
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer