Now Reading
Οι επιστήμονες μίλησαν: Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Οι επιστήμονες μίλησαν: Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Avatar photo
Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Μια νέα περιβαλλοντική μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος της φύσης.

Η ανθρωπότητα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά τη σχέση της με τη φύση, προκειμένου να προστατεύσει την άγρια ζωή και να βελτιώσει το περιβάλλον.
Αυτή είναι η ετυμηγορία από μια έκθεση-ορόσημο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Με γνώσεις ενός από τους κορυφαίους περιβαλλοντικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Reading, «Exiting the Anthropocene; Exploring the fundamental change in our relationship with nature» είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά μελετών που στοχεύουν να προκαλέσουν αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε προς την αειφορία. Ο καθηγητής Tom Oliver, επικεφαλής ερευνητής για το περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Reading, βοήθησε να συνεισφέρει και να αναθεωρήσει την έκθεση. Το βιβλίο του, «The Self Delusion: The Surprising Science of How We Are Connected and Why That Matters», ήταν κεντρική πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς.

Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Τα βασικά ευρήματα από την έκθεση περιλαμβάνουν:
1.Παρά την επίγνωση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αυξάνονται από τον περασμένο αιώνα, οι απαντήσεις της ανθρωπότητας ήταν ανεπαρκείς για την προστασία της φύσης.
2.Υπάρχει ακόμη ένα χάσμα μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης στην πολιτική, με τους ανθρώπους να ταξινομούνται ως «εμείς» και άλλα είδη να θεωρούνται «αυτοί».
3.Η ανθρωπότητα πρέπει να αλλάξει τη σχέση της με τη φύση για να την κάνει μέρος του εαυτού μας /«εμάς», έτσι ώστε η βιοποικιλότητα και το φυσικό μας περιβάλλον να μπορούν να ανθίσουν.

 

Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο καθηγητής Tom Oliver είπε: «Πρόκειται για μια έκθεση-ορόσημο που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μέρος του κόσμου της φύσης, όχι κάτι ξεχωριστό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως συνήθως εάν ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Είναι καιρός για τολμηρή δράση και μια νέα σχέση με τη φύση».

Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Ο καθηγητής Oliver θα παρουσιάσει τα πορίσματα της έκθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τις κλιματικές ρίγες – μια εντυπωσιακή οπτικοποίηση δεδομένων που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Ed Hawkins του Πανεπιστημίου του Reading. Οι ρίγες παρουσιάζονται στην έκθεση για να αντιπροσωπεύουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας για κάθε έτος από το 1850, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της περιόδου συνολικά. Οι μπλε ρίγες αντιπροσωπεύουν τα πιο ψυχρά από το μέσο όρο έτη και οι κόκκινες λωρίδες δείχνουν τα πιο ζεστά από το μέσο όρο έτη. Παρουσιάζονται μαζί με τις ρίγες βιοποικιλότητας του καθηγητή Miles Richardson (University of Derby), οι οποίες δείχνουν την απώλεια της άγριας ζωής με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε επίσης:

Η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη και παράγει ελιές εδώ και 3000 χρόνια

Ποιος θωρεί μια ελιά και δεν μαγεύεται από το μεγαλείο της; Αυτό το καρποφόρο αειθαλές δέντρο που αποτέλεσε από την αρχαιότητα το σύμβολο της θεάς Αθηνάς αλλά και το σύμβολο της νίκης και της ειρήνης ακόμη και σήμερα, δεν αφήνει ποτέ κανέναν ασυγκίνητο. Τα λαδοπράσινα φυλλώματά της και ο γεμάτος δύναμη κορμός της κάνει αυτό το δέντρο τόσο σπάνιο και τόσο δωρικό.

αρχαιότερη ελια στην Κρήτη

Η μακροζωία της ελιάς σημαίνει ότι αυτά τα δέντρα αν το καλοσκεφτείς βλέπουν ανθρώπους, εποχές, ακόμη και ιστορικά γεγονότα να έρχονται και να φεύγουν από μπροστά τους. Μερικά δέντρα έχουν δει περισσότερα από κάποια άλλα. Κι όμως, η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη. Με τον  στριφτό υπέροχο κορμό της, η ελιά αυτή βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες , στην Κρήτη εδω και 3.000 χρόνια, κι έχει «ζήσει» γεγονότα από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Δες εδώ τη γηραιότερη ελιά στον κόσμο

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να μην κλαις όταν κόβεις κρεμμύδια κάνε αυτό το απλό hack
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST