Now Reading
Τα παιδιά που εκτίθενται σε τέχνη που τους προκαλεί δέος αναπτύσσουν γενναιοδωρία και ενσυναίσθηση

Τα παιδιά που εκτίθενται σε τέχνη που τους προκαλεί δέος αναπτύσσουν γενναιοδωρία και ενσυναίσθηση

Avatar photo
παιδια σε μουσειο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η τέχνη που προκαλεί δέος μπορεί να πυροδοτήσει την κοινωνικότητα στα παιδιά και κυρίως την ενσυναίσθηση.

Αν θέλεις να μεγαλώσεις ευγενικά, γενναιόδωρα παιδιά, πήγαινέ τα σ’ ένα μουσείο τέχνης! Ναι, καλά διάβασες! Δεν το λέμε εμείς αλλά μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως τα παιδιά που εκτίθενται σε τεχνη που αναπτύσσει την φαντασία τους και τα μαγνητίζει, προάγει την ανάπτυξη της γενναιοδωρίας και της ενσυναίσθησης.  Το αίσθημα δέους που εμπνέεται από το μεγαλείο της τέχνη, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή εμπειρία, όμως ενθαρρύνει τα παιδιά να βοηθούν τους άλλους, αντί να εστιάζουν στις δικές τους ανάγκες.

«Σε μέρη που εμπνέουν το «μυστήριο», το δέος κάνει τα άτομα να αισθάνονται μικρά, ταπεινά, στρέφοντας έτσι την προσοχή τους στις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων και όχι στον εαυτό τους», αναφέρει μια νέα μελέτη στο Psychological Science.

παιδιά παίζουν μαξιλαροπόλεμοΣύμφωνα με το Νews.artnet.com, η επικεφαλής συγγραφέας Ευτυχία Στάμκου, του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, αποφάσισε να διερευνήσει τις επιπτώσεις του δέους στα παιδιά, αφού συνειδητοποίησε ότι το συναίσθημα είχε μελετηθεί εκτενώς σε ενήλικες, όπου οδήγησε σε λιγότερη αυτονομία και μεγαλύτερη γενναιοδωρία. Η μελέτη της Στάμκου, η οποία περιελάμβανε 159 εθελοντές ηλικίας 8 έως 13 ετών, υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια για τα παιδιά, αναφέρει το Inc.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μικρά αποσπάσματα ταινιών που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν είτε χαρά, δέος ή ουδέτερη απόκριση – τη σκηνή κρασιού από το Fantasia, ένα κλιπ από το Song of the Sea στο οποίο ένας χαρακτήρας μετατρέπεται σε φώκια και ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικά με τη ζωγραφική τοίχων ή φτιάχνοντας καφέ, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να ολοκληρώσουν μια εύκολη αλλά χρονοβόρα εργασία μέτρησης αντικειμένων για μια διαδρομή φαγητού για οικογένειες που έχουν ανάγκη ή, αντ’ αυτού, αν θα ήταν πρόθυμα να δωρίσουν τα εισιτήρια του μουσείου τέχνης ή τα σνακ σοκολάτας που έπρεπε να λάβουν για συμμετέχοντας στη μελέτη σε οικογένεια προσφύγων.

«Τα παιδιά που παρακολούθησαν το συγκλονιστικό video επέλεξαν να μετρήσουν 50% περισσότερα αντικείμενα για τη διαδρομή του φαγητού από τα παιδιά που παρακολούθησαν το κλιπ που εμπνέει χαρά και περισσότερα από τα διπλάσια αντικείμενα από τα παιδιά που παρακολούθησαν το ουδέτερο κλιπ. Τα παιδιά στην κατάσταση που προκαλεί δέος είχαν επίσης 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να δωρίσουν τις ανταμοιβές της μελέτης τους από τα παιδιά σε χαρούμενες ή ουδέτερες συνθήκες», ανέφερε το ιστολόγιο του Association for Psychological Science.

Παιδί διαβάζει«Το δέος, ένα αισθητικό και ηθικό συναίσθημα, βοηθά τις κοινωνίες να ανθίσουν κάνοντας τα παιδιά πιο γενναιόδωρα», υποστήριξε η μελέτη. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι η τέχνη που προκαλεί δέος μπορεί να πυροδοτήσει την κοινωνικότητα στα παιδιά».

Αν και οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν διάσημους πίνακες ή γλυπτά για να προκαλέσουν δέος στη μελέτη, σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι η τέχνη μπορεί να προσφέρει οφέλη στο κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο στο άτομο.

παιδια σε μουσειοΕάν η τέχνη που προκαλεί δέος πράγματι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργούν με μεγαλύτερη ανιδιοτέλεια, θα αντικρούσει «την κοινή ακόμη αντίληψη ότι η τέχνη δεν έχει σχεδόν καμία πραγματική συνέπεια στην ανθρώπινη συμπεριφορά, επειδή οι εμπειρίες τέχνης περικλείονται σε φανταστικούς, μη πραγματικούς κόσμους».

Διάβασε επίσης:

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να παίζει μόνο του

παιδικό δωμάτιο

Όταν τα σχολεία είναι κλειστά κι εσύ ή ο σύζυγός σου εργάζεστε από το σπίτι, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να δυσκολεύεται να διασκεδάσει ενώ εσείς εργάζεστε.
Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την εύρεση της καλύτερης λύσης είναι: Ποια είναι η ηλικία, η ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο εμπειρίας του παιδιού. Γενικά, τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν βελτιώνονται στο να παίζουν μόνα τους και έχουν περισσότερη εμπειρία στο να βρίσκουν πράγματα να κάνουν μόνα τους. Μερικά παιδιά διασκεδάζουν με το να παίζουν μόνα τους. Άλλα παιδιά, ακόμα κι αν δοκιμάσεις όλες τις παρακάτω προτάσεις, περνάνε πολύ πιο δύσκολα. Προσπάθησε να μην θεωρήσεις ότι εσύ ή εκείνο έχετε κάνει κάπου λάθος και συνέχισε να εργάζεσαι πάνω σε αυτό.

Δες εδώ τους 9 τρόπους

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9 ταξίδια που πρέπει να κάνεις μαζί του για να διαπιστώσεις αν είναι στα αλήθεια ο ιδανικός
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ημέρα της ΜητέραςDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top