Now Reading
Tο τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και οι βασιλικές οικογένειες που έδωσαν το παρών

Tο τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και οι βασιλικές οικογένειες που έδωσαν το παρών

Avatar photo
Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από την Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. (POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην εκκλησία έσπευσαν από νωρίς οι προσκεκλημένοι, που απηύθυναν συλλυπητήρια στους τρεις γιους του τέως βασιλιά, πριν κατευθυνθούν στη θέση τους.

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύτηκε σήμερα ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Τρίτη 10/06, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σορός ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Η διάταξη των θέσεων έγινε βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας βρέθηκε στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, βρίσκονταν οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο  η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Μέλη βασιλικών οικογενειών που έφτασαν στην Ελλάδα για την κηδεία

200 και πλέον άτομα κατάφεραν να βρεθούν εντός της Μητρόπολης λόγω και των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό. Από εχθές βρίσκεται στην Αθήνα ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανία, καθώς δεν θα μπορούσε να λείπει από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αφού είναι ανιψιός του. Μαζί του, η σύζυγός του Λετίθια.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας έφτασε και εκείνη την ίδια μέρα και διαμένει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Ακόμη στην κηδεία βρίσκονται η Βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία είναι η αδελφή της Άννας Μαρίας, χήρας του Κωνσταντίνου, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Haakon Magnus, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρία, καθώς και ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας. Στην εξόδιο ακολουθία παραβρλεθηκε επίσης ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδελφή του Καρολίνα. Από το Λουξεμβούργο, το «παρών» έδωσε ο Μέγας Δούκας Ερρίκος. 

Στην Αθήνα μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη για την τελετή

Γρίφος παρέμενε μέχρι τελευταία στιγμή  το αν θα παραστεί ο πρίγκιπας William

Στην Αθήνα βρέθηκε η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας, κόρη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπας Φιλίππου (ο οποίος ήταν ανηψιός του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου), διαψεύδοντας τις φήμες που ήθελαν τον πρίγκιπα William να παραβρίσκεσαι στην Ελλάδα για την κηδεία του νονού του (σ.σ μην ξεχνάμε πως ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε βαπτίσει τον William).

Tο τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και οι βασιλικές οικογένειες που έδωσαν το παρών

Ο συμβολισμός των στεφανιών

Το στεφάνι της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννας Άννας Μαρίας ξεχώριζε από υπόλοιπα αφού είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από λουλουδάκια μιγκέ και επάνω έγραφε με σε μία μπλε κορδέλα: «Η αγαπημένη σου Άννα Μαρία». Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή αυτών των λουλουδιών δεν ήταν τυχαία καθώς τα μιγκέ είναι τα αγαπημένα της Άννας Μαρίας. Ακόμη η επιλογή αυτή έγινε γιατί από τα μιγκέ ήταν φτιαγμένη και η νυφική ανθοδέσμη που κρατούσε η Άννα Μαρία στο γάμο της με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Κηδεία - στεφάνι

Ο επικήδειος του πρωτότοκου γιου του, Παύλου

Ο συγκινητικός επικήδειος του Παύλου είχε αναφορές στις στιγμές ορόσημο στη ζωή του πατέρα του. Φανερά συγκινημένος ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησε το λόγο του πρώτα στην Ελληνική γλώσσα και συνέχισε στα Αγγλικά.

Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από την Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.

«Κωνσταντίνε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τας παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου», ξεκίνησε ο Παύλος. «Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε “αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, εκτιμού πάντοτε ότι πρωτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό», συνέχισε.

Η πορεία από τη Μητρόπολη ως το Τατόι

Μετά το πέρας της νεκρώσιμου ακολουθίας, όλοι οι προσκεκλημένοι ή μέρος αυτών, επιβιβάστηκαν σε μικρά φορτηγάκια και ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να κατευθυνθούν στο Τατόι για την ταφή.

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Η ηλικία, η καταγωγή και οι γονείς του

  • Ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδος από το 1964 έως το 1973, όταν καταργήθηκε η μοναρχία έπειτα από δημοψήφισμα. Οι γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, ο οποίος ήταν ο διάδοχος του βασιλιά Γεωργίου Β’ και η μητέρα του η Φρειδερίκη, η οποία ήταν πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
  • Γεννήθηκε μέσα στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού στις 2 Ιουνίου του 1940 και ήταν 82 ετών.
  • Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δύο αδέρφια και συγκεκριμένα δύο αδελφές, την Σοφία και την Ειρήνη.
  • Ο Βασιλιάς Παύλος Α’ έφυγε από την ζωή στις 6 Μαρτίου του 1964 και τον θρόνο διαδέχτηκε ο Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Λίγους μήνες αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 παντρεύτηκε με την Άννα – Μαρία, η οποία τότε ήταν πριγκίπισσα της Δανίας.
  • Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά. Συγκεκριμένα τρεις γιους και δύο κόρες.

Περίοδος βασιλείας

Στις 20 Φεβρουαρίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο μετέφερε τις εξουσίες του στο διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος γινόταν πλέον Αντιβασιλέας της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιβασιλείας, ο Κωνσταντίνος περιορίστηκε στην υπογραφή διαταγμάτων και νομοθετημάτων, όπως ο διορισμός και η αποδοχή παραιτήσεων κυβερνητικών μελών.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’. Αν και δημοφιλής, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του βασίλισσας Φρειδερίκης.

Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Διάβασε επίσης:

Αυτό είναι το πιο αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας και δεν είναι ο William ή η Kate

Η πριγκίπισσα Άννα είναι το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με έρευνα του YouGov. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους (68 %) είχαν αρνητική άποψη για τον Δούκα του Σάσεξ, με λιγότερο από το ένα τέταρτο να τον βλέπει θετικά.

Συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Harry κατέγραψε τη χαμηλότερη βαθμολογία ευνοϊκότητάς του στο -44, από -38 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οργανισμό δημοσκοπήσεων. Αυτός και η σύζυγός του Μeghan Markle τα πήγαν ακόμη χειρότερα μεταξύ των υπόλοιπών Βρετανών.

Tο τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και οι βασιλικές οικογένειες που έδωσαν το παρών

Μεταξύ των άνω των 65 ετών, το 60% είπε ότι είχε μια «αρνητική» άποψη για τον Andrew, αλλά το 69% είχε την ίδια άποψη για τη Μeghan και το 73% για τον πρίγκιπα Harry.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Courteney Cox: Οι τύψεις της μητρότητας την «κατατρέχουν»
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αναζωογονητικό smoothie full σε βιταμίνη C και μαγνήσιο που αποτελεί σύμμαχο κατά της γήρανσης



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST