Now Reading
Μοίρα ή πεπρωμένο: 2 λέξεις με τελείως διαφορετική έννοια βάσει αστρολογίας

Μοίρα ή πεπρωμένο: 2 λέξεις με τελείως διαφορετική έννοια βάσει αστρολογίας

Avatar photo
Μοίρα ή πεπρωμένο: 2 λέξεις με τελείως διαφορετική έννοια βάσει αστρολογίας

Η διαφορά μεταξύ της μοίρας και του πεπρωμένου μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου. 

Πόσες φορές έχεις ακούσει ή έχεις χρησιμοποιήσει τη φράση: «Είναι γραμμένο στα αστέρια»; Σε κάποιες στιγμές κισμέτ που μας συμβαίνουν ανεξήγητα πράγματα θεωρούμε πως υπάρχει μια παγκόσμια δύναμη. Όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η δύναμη ως μοίρα ή ως πεπρωμένο μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε αυτές τις στιγμές και σε ποιο βαθμό επενδύουμε την ενέργειά μας στη δημιουργία θετικών αποτελεσμάτων.

Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά στην καθομιλουμένη εναλλακτικά, δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Η βασική διαφορά μεταξύ της μοίρας και του πεπρωμένου έγκειται στο πόσο μεγάλο μέρος του διακυβευόμενου αποτελέσματος θεωρείται εντελώς προκαθορισμένο ή εκτός ελέγχου.  Σε έναν από τους πρώτους γνωστούς πολιτισμούς στη Μεσοποταμία, θα ανακάλυπτε ότι ο όρος «μοίρα» χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί σε μια πορεία γεγονότων που θα μπορούσαν να αλλάξουν από επιλογές και αποφάσεις, ενώ ο όρος «πεπρωμένο» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα μέλλον βασισμένο στα αστέρια.

Οι 6 κοινές συνήθειες που τροφοδοτούν το άγχος σου

Αλλά στην πιο πρόσφατη ιστορία, σε όλη την ελληνική και ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στις προοπτικές των σύγχρονων φιλοσόφων, οι έννοιες των όρων έχουν ανατραπεί εντελώς, έτσι ώστε η μοίρα αναγνωρίζεται πλέον ότι αντικατοπτρίζει όλα εκείνα τα στοιχεία της ζωής μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε , ενώ το πεπρωμένο περιλαμβάνει ένα μελλοντικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνουμε μόνο μέσω «φροντίδας, προσπάθειας και σκόπιμων επιλογών». Σε κάθε περίπτωση, η κατανόηση ότι και οι δύο όψεις του καθολικού προκαθορισμού και της ελεύθερης βούλησης μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μας – είτε το αποκαλούμε μοίρα, είτε το πεπρωμένο – είναι το κλειδί για την ερμηνεία του αστρολογικού γενέθλιου χάρτη μας και την αξιοποίηση αυτής της γνώσης στο έπακρο.

Τι ρόλο παίζει η μοίρα και το πεπρωμένο στην αστρολογία;

Ο αστρολογικός ή γενέθλιος χάρτης ενός ατόμου ορίζεται από τη στιγμή της γέννησής του και πιστεύεται ότι υπαγορεύει την προσωπικότητά του και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω του. «Αυτό που είσαι—πλήρης με όλους τους στόχους, τις τάσεις, τις συνήθειες, τις αρετές και τις κακίες σου—θα καθορίσει πώς θα ενεργήσεις και θα αντιδράσεις, και ως εκ τούτου θα δημιουργήσει το πεπρωμένο της ζωής σου», λέει στο WELL + GOOD ο αστρολόγος Monte Farber, ο οποίος συνέγραψε το Astrology for Wellness with η σύζυγός του, η αστρολόγος Amy Zerner. Ενώ μπορεί να έχουμε προδιάθεση να δράσουμε ή να ανταποκριθούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όλοι μεγαλώνουμε μέσα από εμπειρίες ζωής και μπορούμε παρομοίως να εξελιχθούμε στον τρόπο που εκφράζουμε τις βασικές μας ιδιότητες, οι οποίες έχουν όλες πλευρές φωτός και σκιάς. Για παράδειγμα, κάποιος του οποίου το ηλιακό ζώδιο είναι στον Κριό θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως ανεξάρτητος και με αυτοπεποίθηση και  σε ένα άλλο σενάριο εγωκεντρικός κι εγωπαθής, χαρακτηριστικά που είναι ουσιαστικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η δύναμη που ασκούμε πάνω στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας είναι όπου το μεταβλητό μέρος της μοίρας, όπως είναι ιστορικά κατανοητό, παίζει ρόλο. Ο Ηράκλειτος της Εφέσου, ένας προσωκρατικός φιλόσοφος, είναι πιο διάσημος για το ότι δήλωσε ότι: «Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου είναι η μοίρα, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι σημαίνει ότι οι ισχυρές πεποιθήσεις και οι πράξεις κάποιου μπορούν να διαμορφώσουν τη μοίρα τους». «Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας λειτουργώντας τους αστρολογικούς μας χάρτες στο υψηλότερο επίπεδο των οποίων είμαστε σε θέση να τους λειτουργήσουμε, σύμφωνα με τον χαρακτήρα μας», λέει ο Zerner, αναφερόμενος στη δύναμη της ελεύθερης βούλησής μας.

10 σοφές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις και να πετύχεις στη ζωή σου αυτή τη στιγμή

Μοίρα εναντίον πεπρωμένου: Καταρρίπτοντας τη διαφορά

Η παλαιότερη κατανόηση της μοίρας έναντι του πεπρωμένου μεταξύ των Σουμερίων της Μεσοποταμίας, καθόρισε το πρώτο ως μεταβλητό και το δεύτερο ως αμετάβλητο. «Το πεπρωμένο ήταν κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει, αλλά μόνο με τεράστια δύναμη και θεϊκή παρέμβαση», λέει ο Farber. Από την άλλη πλευρά, οι Σουμέριοι πίστευαν στη μοίρα ως «ένα προβλέψιμο μέλλον που ήταν πιο στενά ευθυγραμμισμένο με μικρότερα χρονικά πλαίσια και ανθρώπινη δράση και αδράνεια», λέει ο Farber. Δηλαδή, η μοίρα πιστεύεται ότι επηρεάζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά. «Η αλλαγή της μοίρας του ατόμου ήταν δυνατή αν κάποιος αφιερώσει χρόνο για να δει τι πραγματικά συνέβαινε, τι είχε κάνει, τι δεν είχε κάνει και πού πήγαιναν λογικά τα πράγματα», εξηγεί. Από τότε, ωστόσο, το νόημα του οι έννοιες έχουν αντιστραφεί, όπως αναφέρθηκε. Η μοίρα είναι ευρύτερα κατανοητή σήμερα ότι σημαίνει τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας που δεν επιλέγουμε ή ελέγχουμε, ενώ το πεπρωμένο αναφέρεται στο μέλλον για το οποίο έχουμε κάποιο λόγο ή δύναμη. «Βλέπω τη μοίρα ως πράγματα που πρόκειται να συμβούν ό,τι κι αν γίνει», λέει η αστρολόγος Victoria Kray. «Αλλά το πεπρωμένο δεν είναι εξασφαλισμένο. Πρέπει να αναλάβετε δράση για να το εκδηλώσετε, και βασίζεται στην ελεύθερη βούληση».

Διάβασε επίσης: Οι 7 κρύσταλλοι για το άγχος που διώχνουν τις αρνητικές δονήσεις και προστατεύουν την ενέργειά σου

Όπως λέει μια ινδική παροιμία: «Η μοίρα και η αυτοβοήθεια μοιράζονται εξίσου στη διαμόρφωση της μοίρας μας». Η αναγνώριση του ρόλου τόσο του προκαθορισμού όσο και της ελεύθερης βούλησης στη ζωή μας μπορεί να μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε καλύτερα με τα γεγονότα που μας συμβαίνουν και να πάρουμε μια ενεργή στάση απέναντι στο μέλλον μας.

Μοίρα ή πεπρωμένο: 2 λέξεις με τελείως διαφορετική έννοια βάσει αστρολογίας

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σειρά 1.2.Bake! από τη ΓΙΩΤΗΣ μεγαλώνει και υποδέχεται 2 νέα κέικ!
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε donut σαν αφρό! Τέλεια συνταγή για σάντουιτς ή γλυκές λιχουδιές



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer