Now Reading
«Models for Ukraine»:Μια έκθεση φωτογραφίας για την υποστήριξη γυναικών που βρίσκονται σε πόλεμο

«Models for Ukraine»:Μια έκθεση φωτογραφίας για την υποστήριξη γυναικών που βρίσκονται σε πόλεμο

Avatar photo

Μια σκληρή αλλά ειλικρινής νέα σειρά φωτογραφιών του Mark Abegg απαθανατίζει μοντέλα από την Ουκρανία σε μια ευαίσθητη φιλανθρωπική πρωτοβουλία για τη στήριξη γυναικών και παιδιών που πλήττονται ακόμα από τον πόλεμο.

Σήμερα, η σπουδαία φωτογραφία μόδας είναι παγκόσμια και συνεργατική, συγκεντρώνοντας ένα μοναδικό σύνολο ταλέντων και αντανακλώντας ένα πλούσιο και όμορφο μωσαϊκό πολιτισμού. Ο Mark Abegg είναι ένας τέτοιος φωτογράφος, ο οποίος γνώρισε το ουκρανικό μοντέλο Pasha Harulia κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης του πρώτου του editorial, προτού αναπτύξει φιλία με την ίδια και τον σύζυγό της Dima Novichenko. Δεδομένου ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, το ζεύγος ζει σήμερα ως πρόσφυγες στο Παρίσι.  

 

Η Harulia συμμετέχει στη νέα σειρά του Abegg ανάμεσα σε άλλα 30 μοντέλα Ουκρανικής καταγωγής, που εκτίθενται τώρα στο Oddityparis, ενώ όλα τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για την ενίσχυση της Марш Жінок (Πορεία των Γυναικών) μιας ουκρανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ωφελεί γυναίκες και παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Οι αυστηρές, ασπρόμαυρες εικόνες – με casting από τον Maxime Valentini – είναι λιτές σε σύγκριση με το συνηθισμένο κινηματογραφικό, στυλιζαρισμένο έργο του Abegg. Η νέα σειρά πορτραίτων, με τίτλο «Models for Ukraine», είναι ένα ειλικρινές παράθυρο στα πρόσωπα των πραγματικών ανθρώπων που έχει επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

 

Μιλώντας με κάθε μοντέλο για τον εκτοπισμό που προκάλεσε ο πόλεμος, ο Abegg ξετυλίγει μια ευάλωτη ιστορία, μια ιστορία ανησυχίας και ελπίδας, πίσω από τα μάτια του καθενός από τα θέματά του. «Αυτά τα μοντέλα, που ζουν μέσα από ένα τέτοιο γεγονός που αλλάζει τη ζωή τους, μας είπαν πώς η αβεβαιότητα και ο φόβος τους επιβαρύνει – πώς η ζωή τους έχει χωριστεί σε «πριν» και «μετά» », λέει ο Abegg για το έργο. 

 

«Μοντέλα για την Ουκρανία» 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η έκθεση του Ιανουαρίου ανέφερε ότι στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί 18.817 απώλειες αμάχων λόγω του πολέμου, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «δυνητικό κίνδυνο θανάτου». Εκατομμύρια παιδιά έχουν σήμερα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας ως συνέπεια ενός πολέμου που δεν οφείλεται στα ίδια, πυροδοτώντας εκτοπισμούς τέτοιας κλίμακας και ταχύτητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον Abegg, η ενεργοποίηση της δημιουργικής κοινότητας είναι απαραίτητη υπό το πρίσμα της διαρκώς μεταβαλλόμενης έκτασης της σύγκρουσης. «Ήθελα να προσπαθήσω να ευαισθητοποιήσω και να συγκεντρώσω χρήματα για τον σκοπό αυτό και να επιτρέψω στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει όλους με κάποιο τρόπο.

Αν αναρωτιόμαστε για την άνοδο των τιμών των τροφίμων και του φυσικού αερίου, είναι λόγω της άμεσης επίδρασης της κατάστασης στην Ουκρανία και δεν θα βελτιωθούν μέχρι να βρεθεί ειρήνη». 

 

Διάβασε επίσης:

H Joan Didion, ο Martin Scorsese και άλλοι μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών 

Εν όψει του κύκλου δημοσιοποίησης του «The Year of MagicalThinking», η JoanDidion κάθισε για μια σειρά πορτραίτων με τη διάσημη φωτογράφο BrigitteLacombe. Οι εικoνεςπου προέκυψαν ξεφεύγουν κατά πολύ από τις συνηθισμένες φωτογραφίες για το εξώφυλλο του βιβλίου -ιδιαίτερα μια από αυτές που η Didion κοιτάζει κατευθείαν τη φωτογραφική μηχανή και δείχνει εντελώς ταλαιπωρημένη και σχεδόν αποστεωμένη.

Αυτή η αποκαλυπτική ματιά σε μια καλλιτέχνιδα, από μια καλλιτέχνιδα, βρίσκεται στο επίκεντρο του βιβλίου «FacetoFacePortraits of ArtistsbyTacitaDeanBrigitteLacombe, and CatherineOpie», που εγκαινιάστηκε στο-  International Center of Photography της Νέας Υόρκης στις 27 Ιανουαρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 και πλέον εικόνες ενός who’s-who καλλιτεχνών -μεταξύ των οποίων οι KaraWalkerJohnWatersPattiSmithMayaAngelouMichèleLamy και LouiseBourgeois– και για την επιμελήτρια HelenMolesworth, η ταυτότητα αυτών που τις δημιούργησαν είναι το κλειδί.

«Όλοι όσοι απεικονίζονται σε αυτή την έκθεση είναι κάποιοι που έχουν γίνει σύμβολα για το έργο τους και το έργο τους σημαίνει κάτι και αντιπροσωπεύει κάτι για τους ανθρώπους», λέει. «Και με τα πορτρέτα τους από άλλους καλλιτέχνες, νιώθω ότι υπάρχει μια ευαισθησία σχετικά με το χάσμα μεταξύ του ατόμου που φτιάχνει το πράγμα και του ίδιου του πράγματος

Η εικόνα της Didion μου επιτρέπει να έχω μια στιγμή όπου μπορώ να τη φανταστώ ως συγγραφέα, ως δημιουργό» ,ως κάτι περισσότερο από την ενσάρκωση αυτού που δημοσίευσε.  

Ο Molesworth επέλεξε να αναδείξει τους LacombeOpie και Dean λόγω των αξιοσημείωτων ομοιοτήτων των καλλιτεχνών -όλοι τους έχουν διανύσει δεκαετίες στην καριέρα τους και είναι βαθιά ενημερωμένοι από την ιστορία του δυτικού πορτρέτου- και των διαφορών τους. Οι τελευταίες είναι ίσως πιο εμφανείς όταν τα θέματα συμπίπτουν, όπως συμβαίνει με τους καλλιτέχνες KaraWalker και GlennLigon και τον συγγραφέα και κριτικό πολιτισμού HiltonAls

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
φόρμα από παγιέτα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κοπέλα με πολλά σκυλιά


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top