Now Reading
Kumihimo: Γνώρισε την αρχαία Ιαπωνική τεχνική της πλεξούδας που ηρεμεί σώμα και πνεύμα

Kumihimo: Γνώρισε την αρχαία Ιαπωνική τεχνική της πλεξούδας που ηρεμεί σώμα και πνεύμα

Avatar photo
ιαπωνική τέχνη

Μια αρχαία τεχνική από την Ιαπωνία για χειροποίητες πλεξούδες και κορδόνια.

Μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική πλεξούδας που έχει 1.300 χρόνια ιστορίας κυκλοφόρησε σε μια ταινία μικρού μήκους από την Japan House London κι έκανε γνωστή την τέχνη kumihimo. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μαζεμένα νήματα», και είναι η τεχνική της ύφανσης που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες, με τις ολοκληρωμένες δημιουργίες να χρησιμοποιούνται για το δέσιμο ιστορικών πανοπλιών σαμουράι και τη δημιουργία δέσιμων για σύγχρονα κιμονό. Πολλά kumihimo είναι φτιαγμένα από βαμμένο στο χέρι μετάξι, πλεγμένα με ειδικούς αργαλειούς.

Η λέξη kumihimo αντιπροσωπεύει, με μια ευρύτερη έννοια, μια από τις λιγότερο γνωστές από τις παραδοσιακές τέχνες της Ιαπωνίας.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία του Kumihimo. Οι πλεξούδες αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της κλωστοϋφαντουργικής παράδοσης και γενικά θεωρούνταν ασήμαντες, επομένως η εξέλιξη αυτής της τεχνικής δεν ενθαρρύνθηκε. Πολύπλοκα μοτίβα και τεχνικές μεταβιβάστηκαν προφορικά για να διατηρηθούν μυστικά μεταξύ των μελών της οικογένειας ή των συντεχνιών, μια παράδοση που εξακολουθούν να ασκούνται από ορισμένες από τις σχολές kumihimo σήμερα.

Το Kumihimo και μέρος του στην πανοπλία Σαμουράι

Το πλέξιμο αναπτύχθηκε ως μέρος της κατασκευής πανοπλίας πολεμιστών Σαμουράι, κρανών και λαβών σπαθιών με κόμπους. Οι στιβαρές τεχνικές πλεξίματος, ικανές να παράγουν υλικά που θα μπορούσαν να αντέξουν σκληρές μάχες, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και οι σημερινοί έμπειροι τεχνίτες διατηρούν αυτή την τεχνική όμορφη όσο ποτέ.

Το Kumihimo χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για το τύλιγμα των λαβών του σπαθιού (καλύτερο κράτημα) και επίσης για την κατασκευή πανοπλιών για άλογα. Μεγάλο μέρος του κορδονιού, που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των δερμάτινων πλακών θωράκισης, δημιουργήθηκε σε μονόχρωμο, με κορδόνια περιγράμματος και κορδόνια σπαθιού να δείχνουν σχέδια. Ένα δημοφιλές σχέδιο ήταν το μοτίβο «kikko» (χελώνα) – το σύμβολο της μεγάλης ζωής.

ιαπωνική τέχνη
[email protected]_

Στην Ιαπωνία, οι πλεξούδες χρησιμοποιούνται επίσης για θρησκευτικές τελετές, στολίδια σε καροτσάκια για φεστιβάλ, δοχεία τελετών τσαγιού, κορδέλες για καθρέφτες, βεντάλιες και inro, και πιο πρόσφατα για στερέωση κινητών τηλεφώνων σε ζώνες, πορτοφόλια κ.λπ. Ο εξοπλισμός τελετών τσαγιού απαιτεί κομψό kumihimo για τα δοχεία αποθήκευσης. Σε παλαιότερες εποχές ο περίτεχνος κόμπος ήταν ένας τρόπος για να αποτραπεί η δηλητηρίαση του τσαγιού, καθώς ο κόμπος ήταν δύσκολο να ξαναδημιουργηθεί μόλις διαταραχθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=bOnSV4GzuLA&t=105s

Διάβασε επίσης:

Τα φαγητά από βελόνα και κλωστή που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης έτοιμα για φάγωμα

Τα βλέπεις και θέλεις να τα φας κυριολεκτικά. Δεν μπορείς όμως γιατί αν ρίξεις μια πιο καθαρή ματιά σε αυτά τα gourmet πιάτα θα δεις πώς δεν είναι βρώσιμα. Αποτελούνται από κλωστή καθώς η καλλιτέχνης Maria Skog έχει μεγάλη αγάπη στην χεροτεχνεία. Και μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να την ονομάσει chef όμως κανένα από τα φαγητά της δεν είναι βρώσιμα. Και τι δεν θα βρεις στο instagram της: από πολύχρωμα φρούτα, τοστ, ακόμη και θαλασσινά ή σούσι.

εργα τέχνης για φάγωμαΧρησιμοποιώντας την τεχνική amigurumi, τα παιχνιδιάρικα κομμάτια διασχίζουν τη γραμμή μεταξύ των παιχνιδιών για παιδιά και της τέχνης. Ωστόσο, οι συνθέσεις της Skog από ίνες έχουν στυλ.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ηλεκτρικο ύφασμα φορτιζει κινητο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top