Now Reading
Η οικολογική συνείδηση στα ταξίδια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής- Τι αναζητούν οι ταξιδιώτες πια

Η οικολογική συνείδηση στα ταξίδια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής- Τι αναζητούν οι ταξιδιώτες πια

Avatar photo
ταξίδεύοντας με οικολογικό τρόπο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν τον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διακοπών.

Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το μεταβαλλόμενο κλίμα, αρχίζει να γίνεται αδύνατο να παραβλέψουμε τη σημασία της ιεράρχησης του περιβάλλοντος. Τα έξυπνα brands διευκολύνουν περισσότερο από ποτέ το να κάνεις «πράσινο» τον τρόπο που ζεις, ακόμα και στην καθημερινότητά σου, καθώς μπορεις να επενδύσεις σε οτιδήποτε, από οικολογικά έπιπλα και προϊόντα ομορφιάς, μέχρι είδη καθαρισμού ακόμη και κοσμήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο που ταξιδεύεις! Όπως αποδεικνύεται από τις απίστευτες επιλογές για βιώσιμα ξενοδοχεία, η βιομηχανία των πολυτελών ταξιδιών στρέφει το βλέμμα και σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Η αγορά βιώσιμων ταξιδιών συνεχίζει να αναπτύσσεται—όπως και το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για το θέμα-, σύμφωνα με την Έκθεση Αειφόρου Ταξιδιού 2023 της Booking.com.

Η έρευνα

ταξίδι με οικολογικό τρόποΣύμφωνα με το Veranda.com, μετά από έρευνα 33.228 ταξιδιωτών από 35 χώρες και περιοχές, οι ερευνητές από τον ιστότοπο κρατήσεων ταξιδιών διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες κάνουν όλο και περισσότερο βιώσιμες επιλογές που επηρεάζουν πολλά μέρη των ταξιδιών τους. Ταυτόχρονα, ζητούν ακόμη πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές από ταξιδιωτικές εταιρείες.

«Ενώ τα ταξίδια μπορεί να επέστρεψαν μετά την πανδημία, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και η κλιματική ανησυχία οδήγησαν σε μεγαλύτερη ζήτηση για περισσότερες επιλογές προϋπολογισμού και φιλικές προς τον πλανήτη», δήλωσε η Glenn Fogel, Διευθύνων Σύμβουλος της Booking.com. «Τα ταξίδια μπορούν να είναι μια δύναμη για το καλό του πλανήτη και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες αποδεικνύονται ότι είναι οι δημιουργοί της σημερινής αλλαγής, υιοθετώντας πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές συνήθειες και αναζητώντας υπεύθυνες εμπειρίες. Τα πιο βιώσιμα ταξίδια είναι μια επένδυση για τον κόσμο».

Αυτές οι αλλαγές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, το 8 -11% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνδέονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό (κυρίως λόγω της μετακίνησης προς και από τον προορισμό).

ταξίδι με οικολογικό τρόποΌταν εξετάζουμε το ενδεχόμενο βιώσιμων ταξιδιών, δεν είναι μόνο να σβήσουμε τα φώτα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή να χρησιμοποιήσουμε ξανά τις πετσέτες. (Αν και πολλοί άνθρωποι το κάνουν! Περισσότεροι από 6-10 ανθρώπους επαναχρησιμοποιούν την ίδια πετσέτα πολλές φορές, αύξηση 28% από το 2022, και το 71%  σβήνουν τα φώτα και τις συσκευές στα καταλύματα όταν δεν είναι εκεί.) Οι συμμετέχοντες στην έρευνα λένε ότι αναζητούν επίσης αυθεντικές τοπικές εμπειρίες που δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό και τα έθιμα της κοινότητας.

Περίπου το 37 % των ερωτηθέντων προτιμούν να ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής για να μειώσουν τον κίνδυνο υπερπληθυσμού, αύξηση 12% από πέρυσι. Και το 42%  των ταξιδιωτών εστιάζουν έντονα στην πραγματοποίηση αγορών σε μικρά, ανεξάρτητα καταστήματα για να στηρίξουν την τοπική οικονομία.

ταξίδεύοντας με οικολογικό τρόποΠερισσότεροι από 4-10 ταξιδιώτες στις ΗΠΑ (44%) παραδέχονται ότι οι πρόσφατες ειδήσεις για την αλλαγή του κλίματος τους ενέπνευσαν να ενσωματώσουν πιο βιώσιμες πρακτικές συνολικά—συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών. Ως αποτέλεσμα, το 68% κλίνει σε «αναγεννητικές» ταξιδιωτικές πρακτικές που αφήνουν καλύτερα τα μέρη που επισκέπτονται όταν φτάνουν.

Διάβασε επίσης:

10+1 μέρη στον κόσμο που μπορείς να ζεις καλύτερα

Ας είμαστε ειλικρινείς! Όλοι σε αυτόν τον κόσμο ψάχνουμε ένα μέρος που θα γίνει ο παράδεισός μας, ένα μέρος που θα μας παρέχει ανέσεις και μια ποιότητα ζωής που αγγίζει τα standards μας. Αν το να συναντάς φίλους στην καφετέρια, να απολαμβάνετε τη Sacher torte σου και να περνάς τα βράδια και τα Σαββατοκύριακά σου απολαμβάνοντας συναυλίες, όπερες και μουσεία ακούγεται σαν ο ιδανικός τρόπος ζωής, έτσι δεν είναι; Πιθανότατα θα συμφωνήσεις λοιπόν με τον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας 2022 που δημοσιεύτηκε από τον Economist. Για τρίτη φορά μέσα σε 5 χρόνια, η Βιέννη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο  βιώσιμων πόλεων στον κόσμο. 

Βιέννη

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας παράγεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit του The Economist, η οποία βαθμολογεί τις πόλεις σε περισσότερους από 30 παράγοντες σε 5 σταθμισμένες κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Δες ποιες είναι οι πόλεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βάζο με λιαστή ντομάτα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λέει το χρώμα του υπνοδωματίου σου για σένα, σύμφωνα με τους επαγγελματίεςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr