Now Reading
10+1 μέρη στον κόσμο που μπορείς να ζεις καλύτερα

10+1 μέρη στον κόσμο που μπορείς να ζεις καλύτερα

Avatar photo
καλυτερα μερη στον κοσμο για διαβιωση

Αυτά είναι τα καλύτερα μέρη για να ζεις με βάση την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό, τις υποδομές και πολλά άλλα στοιχεία που καθιστούν αυτές τις πόλεις τις καλύτερες για διαβίωση στον κόσμο.

Ας είμαστε ειλικρινείς! Όλοι σε αυτόν τον κόσμο ψάχνουμε ένα μέρος που θα γίνει ο παράδεισός μας, ένα μέρος που θα μας παρέχει ανέσεις και μια ποιότητα ζωής που αγγίζει τα standards μας. Αν το να συναντάς φίλους στην καφετέρια, να απολαμβάνετε τη Sacher torte σου και να περνάς τα βράδια και τα Σαββατοκύριακά σου απολαμβάνοντας συναυλίες, όπερες και μουσεία ακούγεται σαν ο ιδανικός τρόπος ζωής, έτσι δεν είναι; Πιθανότατα θα συμφωνήσεις λοιπόν με τον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας 2022 που δημοσιεύτηκε από τον Economist. Για τρίτη φορά μέσα σε 5 χρόνια, η Βιέννη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο  βιώσιμων πόλεων στον κόσμο. 

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας παράγεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit του The Economist, η οποία βαθμολογεί τις πόλεις σε περισσότερους από 30 παράγοντες σε 5 σταθμισμένες κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Αμστερνταμ

Η κατηγορία «σταθερότητα», με στάθμιση 25%, λαμβάνει υπόψη την επικράτηση του εγκλήματος και τις απειλές στρατιωτικών, τρομοκρατών ή εμφύλιων συγκρούσεων. Στο 20% του συνόλου, η ενότητα «υγειονομική περίθαλψη» εξετάζει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της ιδιωτικής και δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης. Το «Πολιτισμός και περιβάλλον»,  καλύπτει το κλίμα, τον καιρό, τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς, τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και την αθλητική πρόσβαση, για το 25% της συνολικής βαθμολογίας. Και η «εκπαίδευση», με στάθμιση 10%, περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ η «υποδομή» εξετάζει τη στέγαση, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τους δρόμους και τις δημόσιες συγκοινωνίες για το υπόλοιπο 20%. Ειδικοί αναλυτές  αξιολόγησαν τους δείκτες για να καταλήξουν σε μια βαθμολογία βιωσιμότητας, κατατάσσοντας 173 πόλεις μέσα στη λίστα.

Αυτά είναι τα καλύτερα μέρη για να ζεις στον κόσμο, σύμφωνα με το The Economist, μαζί με τις αξιολογήσεις τους.

1.Βιέννη, Αυστρία

Βιέννη

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, η Βιέννη, προσφέρει μουσική, θέατρο, κρασί, έντονη νυχτερινή ζωή και μια διάσημη κουλτούρα στον καφέ. Η πόλη σημείωσε συνολικό δείκτη 99,1 στα 100 και έλαβε τέλεια βαθμολογία στη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις υποδομές.

2.Κοπεγχάγη, Δανία

Κοπεγχάγη

Η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, η Κοπεγχάγη συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την ιστορία, με πολλά εστιατόρια και πλούσιο πολιτισμό αλλά και με πολλά μουσεία στο κέντρο της πόλης. Η Κοπεγχάγη κέρδισε δείκτη 98, με τέλεια αποτελέσματα στη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές.

3.Ζυρίχη, Ελβετία

Περιηγήσου σε αυτήν την κοσμοπολίτικη πόλη που είναι γεμάτη με μουσεία, συναρπαστική νυχτερινή ζωή και μια ιστορική παλιά πόλη που μπορείς να την λατρέψεις κάνοντας μια εκδρομή με πλοίο κατά μήκος του ποταμού Limmat. Ο συνολικός δείκτης 96,3 της Ζυρίχης περιελάμβανε 100 μονάδες για την υγειονομική περίθαλψη και υψηλές βαθμολογίες για τον πολιτισμό και τις υποδομές.

4.Κάλγκαρυ, Καναδάς

Η μεγαλύτερη πόλη στην καναδική επαρχία της Αλμπέρτα, το Κάλγκαρι προσφέρει  πλούσιο πολιτισμό, έντονη νυχτερινή ζωή, εντυπωσιακά τοπία και υπαίθριες δραστηριότητες όλο το χρόνο. Ο δείκτης 96,3 του Calgary περιλαμβάνει τέλειες βαθμολογίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις υποδομές.

5.Βανκούβερ, Καναδάς

Βανκούβερ Καναδας

Tο Βανκούβερ είναι μια σύγχρονη πόλη με βουνά, δάση, ωκεανό και μια παγκόσμιας κλάσης γαστρονομική σκηνή. Ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών όλο το χρόνο, η πόλη κέρδισε δείκτη βιωσιμότητας 96,1, λαμβάνοντας άριστες βαθμολογίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

6.Γενεύη, Ελβετία

καλυτερα μερη στον κοσμο για διαβιωση

Η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στη Γενεύη, κατά μήκος της λίμνης της Γενεύης, με τον Ροδανό να διέρχεται από το κέντρο της πόλης. Ο δείκτης 95,9 της Γενεύης περιλαμβάνει 100 μονάδες για την υγειονομική περίθαλψη και 96,4 για τις υποδομές.

7.Φρανκφούρτη, Γερμανία

Φρανκφούρτη

Ο μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη, η Φρανκφούρτη, βρίσκεται στον Μάιν, παραπόταμο του Ρήνου, και συνορεύει με το δάσος της πόλης της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης 95,7 της πόλης περιλαμβάνει τέλειες βαθμολογίες για υποδομές και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και 96,3 για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

8.Τορόντο, Καναδάς

Τορόντο

Βρίσκεται στην επαρχία του Οντάριο, το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, με ποικίλο πληθυσμό, με την τέχνη να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και έναν  εκπληκτικό ορίζοντα που σε γεμίζει ενέργεια. Η πόλη σημείωσε συνολικά 95,4, με 100 βαθμούς στην εκπαίδευση και την υγεία.

9.Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, είναι γνωστό για τα κανάλια, τα μουσεία, τα ιστορικά κτίρια και την έντονη νυχτερινή ζωή. Η πόλη έλαβε βαθμολογία 97,2 για τον πολιτισμό και το περιβάλλον και 100 για την υγειονομική περίθαλψη, με συνολικό δείκτη 95,3.

10.Οσάκα, Ιαπωνία

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνίας, η Οσάκα είναι σημαντικό οικονομικό κέντρο, τουριστικός προορισμός και κοσμοπολίτικη πόλη γνωστή για τα εστιατόρια και τα φεστιβάλ της. Ο συνολικός του δείκτης 95,1 περιλαμβάνει βαθμολογίες 100 για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη σταθερότητα.

11.Μελβούρνη, Αυστραλία

Μερλβούρνη

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αυστραλία κατά μήκος του ποταμού Yarra, η Μελβούρνη είναι γνωστή για τις παραλίες, την τέχνη και τη μουσική σκηνή, τα ψώνια και την κοινότητα των Αβορίγινων. Με δείκτη 95,1, η πόλη έλαβε βαθμολογία 100 στην εκπαίδευση και τις υποδομές και 98,6 στον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Διάβασε επίσης:

5 must ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2023 που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου

Όπως το 2022, έτσι και το 2023 ετοιμάζεται να είναι άλλη μια πλούσια χρονιά ταξιδιού. Σύμφωνα με τον Geoffrey Kent, ιδρυτή και συμπρόεδρο του ταξιδιωτικού πρακτορείου, «Abercrombie and Kent», λέει ότι οι πελάτες του συνεχίζουν να ξεπερνούν τα ταξιδιωτικά του σχέδια τη νέα χρονιά. Ακόμη προβλέπει ότι μακρινά μέρη που υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία στη ζωή θα τραβήξουν την προσοχή των ταξιδιωτών το 2023.

Σικελία Ιταλία«Ανατολική και Νότια Αφρική συνεχίζουν να είναι οι προορισμοί μας με τις περισσότερες απαιτήσεις», λέει ο Κent και προσθέτει: «Αυτά είναι τα μέρη που ονειρευόντουσαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως είναι απαραίτητο να κάνεις κράτηση πολύ εκ των προτέρων».

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ένας δημοφιλής προορισμός, αλλά «Ό,τι είναι παλιό είναι νέο. Στην Ευρώπη, το παν είναι η εύρεση τρόπων για να εξερευνήσεις δοκιμασμένους και αληθινούς προορισμούς σε βάθος», λέει ο Kent.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός είναι ο Νο 1 διεθνής καλοκαιρινός ταξιδιωτικός προορισμός στο Airbnb και ναι, είναι ελληνικός
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
καλοκαιριDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top