Now Reading
Τι προσπαθεί να σου πει ο σκύλος σου όταν γαβγίζει

Τι προσπαθεί να σου πει ο σκύλος σου όταν γαβγίζει

Avatar photo

Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα με τη στιγμή που γαβγίζουν.

Μερικές φορές το υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου σου όταν νομίζεις πως τα κάνει χωρίς λόγο σε προβληματίζει. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις από τους ειδικούς που εξηγούν γιατί τα σκυλιά δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

Μερικοί εκπαιδευτές πιστεύουν ότι είναι ο τρόπος του κατοικίδιου ζώου ώστε να τραβήξει την προσοχή σου, ενώ άλλοι επινοούν τρομακτικές θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζοντας ότι τα σκυλιά μπορούν να δουν φαντάσματα με μια έκτη αίσθηση που δεν έχουν οι άνθρωποι.

Αν και κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει τη θεωρία των φαντασμάτων, μπορούμε πράγματι να πούμε ότι πρέπει να υπάρχει λόγος πίσω από το γάβγισμα. Είναι η καλύτερη μέθοδος των μικρών μας πλασμάτων για να μας ενημερώσουν για το τι θέλουν. Αυτός ο οδηγός εξηγεί για το πώς τα σκυλιά κατανοούν τον κόσμο γύρω τους σε σχέση με το πώς κατανοούν οι άνθρωποι. Έτσι θα καταλάβουμε γιατί γαβγίζουν.

Οι άνθρωποι έχουν 5 έως 6 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, ενώ ο γούνινος φίλος μας έχει πάνω από 220 εκατομμύρια. Με αυτόν τον αριθμό, μπορούν τα σκυλιά να μυρίσουν όλα όσα μαγειρεύεις ακόμα και όταν βρίσκονται πολύ μακριά από την κουζίνα. Υπάρχουν επίσης άρθρα γραμμένα από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι το κατοικίδιό σου μπορεί να σε μυρίσει από 10 έως 12 μίλια μακριά, γι’ αυτό είναι πάντα δίπλα στην πόρτα όταν φτάνεις.

Λόγοι που γαβγίζουν τα σκυλιά

1. Μακρινοί θόρυβοι

Εάν ζεις κοντά σε αυτοκινητόδρομο, ο σκύλος σου μπορεί να τρελαθεί να γαβγίζει όλη μέρα, ακόμα και όταν ο δρόμος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι σου. Είναι ο τρόπος του για να σε ενημερώσει ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος.

2. Αμυντικό γάβγισμα

Τα σκυλιά θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουν το μέρος που αποκαλούν σπίτι. Οι δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά γαβγίζουν στους άλλους είναι για να προειδοποιήσουν το άλλο ζώο που έρχεται στο δρόμο τους. Επίσης, το γάβγισμα ενισχύει τον χώρο που το κατοικίδιο ζώο σου αντιλαμβάνεται ως τον τομέα του. Γι’ αυτό δεν σταματούν ποτέ να γαβγίζουν σε άλλα πλάσματα στην αυλή. Αλλά τα φιλικά σκυλιά γαβγίζουν για να καλέσουν το ζώο κοντά τους για μια ευχάριστη αλληλεπίδραση.

3. Όταν χρειάζονται αγάπη 

Υπάρχει πάντα εκείνο το σκυλί στη γειτονιά που όλοι αντιπαθούν εξαιτίας του αδιάκοπου γαβγίσματος. Πιστεύεις ότι μπορεί να του λείπει η προσοχή; Δυστυχώς, συνήθως συμβαίνει. Τα περισσότερα σκυλιά γαβγίζουν όταν χρειάζονται αγάπη. Ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβεις είναι αν σε κοιτάζει στα μάτια όταν γαβγίζει—το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή για να νιώσεις επιθυμητός.

4. Άγχος αποχωρισμού

Τα σκυλιά ήταν ζώα αγέλης στη φύση και εξακολουθούν να φέρουν αυτές τις ανάγκες ως εξημερωμένα κατοικίδια. Σε ένα σπίτι χωρίς άλλα σκυλιά, είσαι ο αρχηγός της αγέλης. Όταν ο αρχηγός τους τους αγνοεί, το γάβγισμα είναι ο μόνος τρόπος για να τον πλησιάσεις. Εάν το γάβγισμα είναι αναποτελεσματικό, επιστρέφουν σε πιο απελπισμένες πράξεις όπως καταστροφή επίπλων, κατούρημα σε εσωτερικούς χώρους ή τρέξιμο.

5. Τρόμος

Φοβισμένα σκυλιά γαβγίζουν για να μπλοφάρουν το άλλο ζώο από το οποίο απειλούνται για να τα κρατήσουν σε απόσταση. Είναι εύκολο να αναγνωρίσεις έναν σκύλο όταν φοβάται μελετώντας τη γλώσσα του σώματος. Για παράδειγμα, τα αυτιά του σκύλου σου θα έχουν κλίση προς τα κάτω και θα βάλουν την ουρά του κάτω από τα πίσω πόδια του.

5 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό ο σκύλος σου και δεν το ξέρεις

Ο σκύλος είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Πιστός, τρυφερός, παιχνιδιάρης και μας προσφέρει και 5 μεγάλα οφέλη για τον εγκέφαλο. Η νευροεπιστήμη λέει πως οι άνθρωποι που έχουν σκύλο έχουν θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά σχετικά μακροπρόθεσμα. Η συμβουλή να αποκτήσουμε ένα σκύλο-φίλο είναι 100% σωστή κι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Αν πάλι για κάποιους λόγους δεν μπορείς να αποκτήσεις ένα σκύλο, όχι γιατί δεν το θέλεις αλλά γιατί λόγω ωραρίων και προγράμματος δεν προλαβαίνεις να είσαι συνεπής απέναντι σε αυτά που χρειάζεται ο αγαπημένος μας φίλος, τότε μπορείς να γίνεις εθελόντρια σε φιλοζωικές οργανώσεις. Εκεί μπορείς να προσφέρεις όλη την αγάπη σου και την φροντίδα στα αδέσποτα και να παίρνεις πίσω αυτή τη χαρά κι ευγνωμοσύνη που σου τη δίνουν απλόχερα, και ίσως με αυτόν τον τρόπο να αποφασίσεις να αποκτήσεις κι εσύ ένα φίλο-σκύλο.

Ας δούμε με ποιους τρόπους τα κατοικίδιά μας βελτιώνουν τη ζωή μας.

1. Επιβραδύνουν τη γνωστική παρακμή

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν σκύλους (ή γάτες, αλλά τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εδώ αφορούν τους σκύλους) καταλήγουν να έχουν πιο αργή γνωστική παρακμή στα γηρατειά σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα. «Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο δεσμός ανθρώπου-ζώου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Tiffany Braley, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί επίσης να προστατεύει από τη γνωστική παρακμή».

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έγκυος Hilary Swank στις Χρυσές Σφαίρες 2023

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top