Now Reading
5 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό ο σκύλος σου και δεν το ξέρεις

5 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό ο σκύλος σου και δεν το ξέρεις

Avatar photo

Αν θέλεις έναν φίλο, είπε κάποτε κάποιος, πάρε έναν σκύλο.

Ο σκύλος είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Πιστός, τρυφερός, παιχνιδιάρης και μας προσφέρει και 5 μεγάλα οφέλη για τον εγκέφαλο. Η νευροεπιστήμη λέει πως οι άνθρωποι που έχουν σκύλο έχουν θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά σχετικά μακροπρόθεσμα. Η συμβουλή να αποκτήσουμε ένα σκύλο-φίλο είναι 100% σωστή κι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Αν πάλι για κάποιους λόγους δεν μπορείς να αποκτήσεις ένα σκύλο, όχι γιατί δεν το θέλεις αλλά γιατί λόγω ωραρίων και προγράμματος δεν προλαβαίνεις να είσαι συνεπής απέναντι σε αυτά που χρειάζεται ο αγαπημένος μας φίλος, τότε μπορείς να γίνεις εθελόντρια σε φιλοζωικές οργανώσεις. Εκεί μπορείς να προσφέρεις όλη την αγάπη σου και την φροντίδα στα αδέσποτα και να παίρνεις πίσω αυτή τη χαρά κι ευγνωμοσύνη που σου τη δίνουν απλόχερα, και ίσως με αυτόν τον τρόπο να αποφασίσεις να αποκτήσεις κι εσύ ένα φίλο-σκύλο.

Ας δούμε με ποιους τρόπους τα κατοικίδιά μας βελτιώνουν τη ζωή μας.

1. Επιβραδύνουν τη γνωστική παρακμή

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν σκύλους (ή γάτες, αλλά τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εδώ αφορούν τους σκύλους) καταλήγουν να έχουν πιο αργή γνωστική παρακμή στα γηρατειά σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα. «Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο δεσμός ανθρώπου-ζώου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Tiffany Braley, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί επίσης να προστατεύει από τη γνωστική παρακμή».

2. Αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS ONE», αναφέρει ότι το απλό χάιδεμα ενός πραγματικού, ζωντανού σκύλου διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα, σε σύγκριση με την εμπειρία του χαϊδέματος ενός λούτρινου ζώου που μιμείται έναν πραγματικό σκύλο. «Επιλέξαμε να ερευνήσουμε τον μετωπιαίο φλοιό επειδή αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται σε διάφορες εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η μνήμη εργασίας και η επίλυση προβλημάτων. Αλλά εμπλέκεται επίσης σε κοινωνικές και συναισθηματικές διαδικασίες», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διδακτορική φοιτήτρια Rahel Marti.

3. Καλύτερη δημιουργία ομάδων

Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι σε εργασιακά περιβάλλοντα, η απλή παρουσία ενός σκύλου οδηγούσε τους ανθρώπους να ενεργούν πιο συνεργάσιμα. «Η συμπεριφορά στις ομάδες με παρουσία σκύλου αξιολογήθηκε ως πιο συνεργάσιμη, άνετη, φιλική, ενεργή, ενθουσιώδης και προσεκτική», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, η εργασία των οποίων βασίζεται στο τμήμα ψυχολογίας του Central Michigan University.

4. Μείωση του στρες

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS ONE», διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν αν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι με βάση τις οσμές τους, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων καταλήγουν με μείωση του αριθμού των μικροπροβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν και αναλαμβάνουν σημαντικά περισσότερη άσκηση σε σχέση με όσους δεν έχουν κατοικίδια ζώα. «Τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις ότι η απόκτηση κατοικίδιων ζώων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις αυτές είναι σχετικά μακροπρόθεσμες», έγραψε ο James Serpell, του τμήματος κλινικής κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

5. Καλύτερη συνολική υγεία

Μια γερμανική και αυστριακή μελέτη σε 10.οοο άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα είναι πιο υγιής ομάδα, ενώ οι άνθρωποι που παύουν να έχουν κατοικίδιο ή δεν είχαν ποτέ κατοικίδιο, είναι λιγότερο υγιείς. Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι πως η μελέτη υποδηλώνει πως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων κάνουν περίπου 15 τοις εκατό λιγότερες ετήσιες επισκέψεις σε γιατρούς από τους μη ιδιοκτήτες και ότι υπάρχει ένα στοιχείο αιτιότητας εδώ. Επομένως, δεν είναι απλώς ότι οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν έναν σκύλο ή μια γάτα, αλλά ότι αντίθετα όσοι έχουν κατοικίδια ζώα γίνονται πιο υγιείς.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
να τι να κάνεις αν βαριέσαι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς τα αντισυλληπτικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top