Now Reading
20+2 eco συνήθειες που μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως τώρα για να έχεις μια βιώσιμη καθημερινότητα

20+2 eco συνήθειες που μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως τώρα για να έχεις μια βιώσιμη καθημερινότητα

Ιωάννα Σαλαμουρα
πλανήτης γη

Ξεκίνησε τώρα μια από αυτές τις συνήθειες για να κάνεις έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Το να είμαστε πιο ευγενικοί με τον πλανήτη είναι κάτι που όλοι μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά όταν προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να είμαστε πιο βιώσιμοι στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να μας δυσκολεύει γιατί δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε. Εξάλλου, η ρύπανση, τα πλαστικά απόβλητα και η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλα προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν εν μία νυκτί ή από ένα μόνο άτομο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ενέργειες μας δεν έχουν σημασία. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι τρόποι για να είμαστε πιο βιώσιμοι; Σύμφωνα με το theeverygirl.com, μπορούμε να ξεκινήσουμε με αργά και σταθερά βήματα κάνοντας τις φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες μέρος της καθημερινότητας μας. Με την πάροδο του χρόνου, όλες αυτές οι πιο «πράσινες» επιλογές μας μπορούν να προσθέσουν μια πινελιά κάνοντας όμως μια τεράστια διαφορά παγκόσμια. Η υιοθέτηση έστω και μίας από τις παρακάτω προτάσεις σημαίνει ότι θα κάνουμε περισσότερα καλά από όσα πιστεύουμε.

πράσινο 22 τρόποι για να κάνουμε μια πιο βιώσιμη ζωή

1. Αγόρασε μεταχειρισμένα όποτε χρειάζεσαι. Είτε ψωνίζεις για το σπίτι σου, είτε ψάχνεις να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου, τα καταστήματα used ειδών είναι σε πληθώρα και μπορεί να γίνει μια από αγαπημένες επιλογές που δεν συμβάλλουν σε περισσότερες σπατάλες.

2. Φτιάξε γεύματα με προϊόντα της εποχής. Όχι μόνο τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι συχνά πιο φρέσκα και ευκολότερα να τα βρεις, αλλά τείνουν να είναι και φθηνότερα επειδή χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να τα καλλιεργήσουν και να τα μεταφέρουν στο τοπικό μανάβικο.

3. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιήσιμα πανάκια από κερί μέλισσας για φρούτα, λαχανικά, τυρί και υπολείμματα, αντί να αγοράζεις πλαστική μεμβράνη ή σακουλάκια που καταλήγουν στον κάδο.

4. Αγορές σε φυσικό κατάστημα αντί για online. Αγοράζοντας αντικείμενα απευθείας από το κατάστημα, κάνεις ανύπαρκτη την ανάγκη για υλικά αποστολής και συντομεύεις την αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να βρεις το σωστό αντικείμενο την πρώτη φορά, αντί να πρέπει να ασχοληθείς με τις επιστροφές.

5. Επισκεύασε τα αντικείμενα όταν σπάσουν αντί να τα αντικαταστήσεις. Αυτό ισχύει για ρούχα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρονικά είδη και πολλά άλλα.

6. Φέρε το δικό σου μπουκάλι με νερό. Αντί να αγοράζεις ένα πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης όταν είσαι έξω, πάρε ένα επαναγεμιζόμενο από το σπίτι και πάρε το μαζί σου.

7. Φάε λιγότερο κρέας. Δεδομένου ότι τα ζωικά προϊόντα έχουν υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από πολλά άλλα τρόφιμα, η εναλλαγή σε γεύματα φυτικής προέλευσης μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

8. Κατάργησε σταδιακά τις χαρτοπετσέτες. Εάν δεν μπορείς να τις βγάλεις τελείως από τη ζωή σου, τότε χρησιμοποίησε κομμάτια από κομμένα πανιά και κρύψε το ρολό κουζίνας όταν θέλεις να καθαρίσεις.

σακούλα χάρτινη9. Επίλεξε μια οδοντόβουρτσα από μπαμπού. Οι πλαστικές οδοντόβουρτσες χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, επομένως κάθε πλαστική οδοντόβουρτσα που έχει χρησιμοποιηθεί και πεταχτεί είναι ακόμα εκεί έξω. Για μια πιο βιώσιμη εναλλακτική, δοκίμασε μια από μπαμπού, το οποίο είναι φυσικά βιοδιασπώμενο και αντιμικροβιακό.

10. Ξανά χρησιμοποίησε το χαρτί συσκευασίας από διαδικτυακές αγορές. 

11. Μαγείρεψε περισσότερο στο σπίτι. Όχι μόνο είναι καλύτερο να δημιουργείς τα δικά σου γεύματα πολύ φθηνότερα από το φαγητό από  έξω, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων μακροπρόθεσμα.

12. Πειραματίσου με μπάρες σαμπουάν μέχρι να βρεις αυτό που θα σου ταιριάξει.

13. Κόψε το βαμβάκι κι επένδυσε σε καλλυντικά πάνινα σφουγγαράκια τα οποία ξανά πλένονται.

14. Πες όχι στο πλαστικό καλαμάκι.

15. Αγόρασε χαρτί υγείας που δεν είναι τυλιγμένο σε πλαστικό. Εταιρείες όπως αυτή διευκολύνουν την αγορά χαρτιού υγείας με περιβαλλοντική συνείδηση με το πρόσθετο πλεονέκτημα της κατασκευής τουαλετών για όσους έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο.

16. Ανακύκλωσε με τον σωστό τρόπο. Το να πετάς οτιδήποτε στον κάδο ανακύκλωσης υποθέτοντας ότι θα ταξινομηθεί σωστά, είναι αντιπαραγωγικό. Αντίθετα, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μάθεις τι μπορείς πραγματικά να ανακυκλώσεις στην περιοχή σου.

σαπούνι για μαλλιά

17. Παρέλειψε τις πλαστικές σακούλες προϊόντων στο super market. Βάλε τα προϊόντα σε μια πάνινη τσάντα αγορών.

18. Χρησιμοποίησε κρύο νερό για  το πλύσιμο των ρούχων. Χρειάζεται να παραχθεί πολύ ενέργεια για να ζεσταθεί το νερό για μια ρύθμιση ζεστού νερού και το κρύο νερό συχνά λειτουργεί εξίσου καλά.

19. Σβήσε τα φώτα όταν φεύγεις από το δωμάτιο. Οι γονείς σου πιθανότατα σου φώναζαν γι’ αυτό όταν ήσουν μικρή, και όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο.

20. Κατάργησε την εγγραφή από φυσικές λίστες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. 

21. Κάνε τα κατοικίδια σου φιλικά προς το περιβάλλον. Επίλεξε βιοδιασπώμενες σακούλες απορριμμάτων ή φτιάξε τη δική σου άμμο για τα απορρίμματα της γάτας.

22. Άρχισε να διαβάζεις. Υπάρχει πληθώρα υλικών ανάγνωσης με οικολογική συνείδηση, οπότε επίλεξε το θέμα που σε ενδιαφέρει περισσότερο και ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της ανάγνωσης.

πλανήτης γηΔιάβασε επίσης:

Fomes fomentarius: Το «μαγικό» μανιτάρι που αντικαθιστά το πλαστικό με τον πιο οικολογικό τρόπο

Oι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα με ταχεία ανάπτυξη μανιτάρι που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Όπως αναφέρεται στην έρευνα αντί για μαζική παραγωγή πλαστικού, θα μπορούσαμε απλώς να καλλιεργήσουμε ένα μανιτάρι με παρόμοια δομική ακεραιότητα.

μανιτάρι
@macshroomster

Στην έρευνα που γίνεται για συναρπαστικές εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού,  ερευνητές στη Φινλανδία μπορεί να έχουν μόλις βρει έναν νικητή – και που ήδη αναπτύσσεται σε όλες τις πλευρές των δέντρων. Η εν λόγω ουσία είναι ένα είδος μανιταριού γνωστό ως Fomes fomentarius.

Διάβασε πώς μπορεί να αντικαταστήσει το πλαστικό.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπορείς κι εσύ να γίνεις πρωινός τύπος
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μεγαλα γυαλινα βαζα με ελιεςDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top