Now Reading
Όλοι κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα- Εσύ μπορείς να το λύσεις;

Όλοι κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα- Εσύ μπορείς να το λύσεις;

Λινα Γριβογιάννη
Οι άνθρωποι σχεδόν πάντα κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα: Εσύ μπορείς να το λύσεις;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα μαθηματικών που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις και υπάρχουν και εκείνα που οι πιο πολλοί δυσκολεύονται να λύσουν. Μήπως όμως εσύ είσαι εκείνη που θα τα καταφέρει;

Η ερώτηση είναι: Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10 ευρώ. Το ρόπαλο κοστίζει 1,00 δολάριο περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;» Είναι η απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά; Αυτή είναι μια συνηθισμένη απάντηση, αλλά και λανθασμένη. Αν η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά, τότε το ρόπαλο θα κόστιζε 1,10 δολάρια, με αποτέλεσμα το σύνολο να φτάσει τα 1,20 δολάρια. Η σωστή απάντηση είναι ότι η μπάλα κοστίζει 5 σεντς και το ρόπαλο 1,05 δολάρια.Αυτή η ερώτηση αποτελεί μέρος του τεστ γνωστικού προβληματισμού, CRT, το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2005 από τον ψυχολόγο Shane Fredrick. Ο Fredrick ήθελε να εξετάσει πώς οι άνθρωποι καταπολεμούν ή δεν καταπολεμούν τη διαισθητική τους σκέψη.

Οι άνθρωποι σχεδόν πάντα κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα: Εσύ μπορείς να το λύσεις;

Το αρχικό τεστ περιείχε δύο πρόσθετες ερωτήσεις:

Αν 5 μηχανές χρειάζονται 5 λεπτά για να φτιάξουν 5 widgets, πόσο χρόνο θα έπαιρναν 100 μηχανές για να φτιάξουν 100 widgets;
Σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι με κρινάκια. Κάθε μέρα, το κομμάτι διπλασιάζεται σε μέγεθος. Αν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψει το έμπλαστρο ολόκληρη τη λίμνη, πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να καλύψει το έμπλαστρο τη μισή λίμνη; Οι έρευνες σχετικά με το αν το τεστ μετράει τη γνωστική ικανότητα ή τη νοημοσύνη, είναι ανάμεικτες.

Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος οφείλεται σε μια ψυχολογική παγίδα στην οποία όλοι πέφτουμε μερικές φορές. Αυτή η ίδια ψυχολογική παγίδα μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις.

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος σε αυτό το μαθηματικό πρόβλημα

Όλοι κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα- Εσύ μπορείς να το λύσεις;
Σκεφτόμαστε με δύο διαφορετικούς τρόπους: Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτές τις γνωστικές διαδικασίες ως Σύστημα 1 και Σύστημα 2. Το Σύστημα 1 είναι η αρχική μας αντίδραση, η οποία συχνά γίνεται γρήγορα και χωρίς προβληματισμό. Το Σύστημα 2 είναι όταν χρησιμοποιείς συνειδητή σκέψη και προσπάθεια. Ο Daniel Kahneman εκλαΐκευσε αυτή την ιδέα στο best seller βιβλίο του «Thinking, Fast and Slow». Για να ενεργοποιηθεί το Σύστημα 2, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το Σύστημα 1 δεν παρήγαγε τη σωστή απάντηση.

Για κάποιους ανθρώπους, η διαισθητική απάντηση είναι ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά. Για να καταλήξεις στη σωστή απάντηση, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το Σύστημα 1 δεν λειτούργησε και να αξιολογήσεις ξανά το πρόβλημα. Το να δίνεις στους ανθρώπους άλλη μια ευκαιρία να λύσουν ένα πρόβλημα, ωστόσο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα το βρουν σωστά.

Ακόμα και όταν δίνονται δύο ευκαιρίες, πολλοί άνθρωποι παραμένουν πιστοί στην απάντηση που έδωσαν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Στο πείραμα, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 50 εκδοχές του προβλήματος με το ρόπαλο και τη μπάλα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε πρώτα να δώσουν την απάντηση του συστήματος 1, ή το αρχικό τους προαίσθημα, και στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μια απάντηση του συστήματος 2, η οποία υποτίθεται ότι ήταν πιο μελετημένη.

Οι άνθρωποι σχεδόν πάντα κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα: Εσύ μπορείς να το λύσεις;

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο τα πρώτα προαισθήματα των ανθρώπων όσο και οι απαντήσεις που έδωσαν μετά από σκέψη παρέμειναν κατά κύριο λόγο προκατειλημμένες από την αρχή μέχρι το τέλος», αναφέρεται στη μελέτη. «Όμως στις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες έμαθαν να διορθώνονται, κατάφεραν αμέσως να εφαρμόσουν τη στρατηγική επίλυσης και έδωσαν ένα σωστό προαίσθημα στα επόμενα προβλήματα».

Διάβασε επίσης:

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους τα κινητά τηλέφωνα άλλαξαν τη ζωή μας

Η πρώτη κλήση που έγινε ποτέ με κινητό τηλέφωνο ήταν μια συνομιλία πριν από 50 χρόνια μεταξύ δύο αντιπάλων που ανέπτυξαν την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων. Από τότε, οι συσκευές βρήκαν κάποιες απροσδόκητες χρήσεις.

Το 1973, ο Joel Engel, ένας Αμερικανός μηχανικός που είχε εργαστεί στο πρόγραμμα Apollo της NASA, ηγήθηκε μιας προσπάθειας για τη δημιουργία του πρώτου φορητού κινητού τηλεφώνου στον κόσμο. Η έρευνα που διεξήχθη στα εργαστήρια Bell, όπου εργαζόταν ο Engel, είχε συμβάλει αρκετές δεκαετίες νωρίτερα στην ανάπτυξη άβολων τηλεφώνων αυτοκινήτου που επέτρεπαν την πραγματοποίηση κλήσεων εν κινήσει. Η ομάδα του προσπαθούσε τώρα να πάει την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα – μια συσκευή που μπορούσε να μεταφερθεί παντού.

Όλοι κάνουν λάθος σε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα- Εσύ μπορείς να το λύσεις;

Δες εδώ πώς τα κινητά άλλαξαν τη ζωή μας

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε γιορτινές βάφλες σε σχήμα δεντράκι με φρέσκα μούρα και χειμωνιάτικα φρούτα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer