Now Reading
Χλωρίνη και αμμωνία μαζί; Ποτέ ξανά! Αυτά είναι τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει να συνδυάζεις

Χλωρίνη και αμμωνία μαζί; Ποτέ ξανά! Αυτά είναι τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει να συνδυάζεις

Avatar photo

Υπάρχουν κάποια προϊόντα καθαρισμού που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας και δεν θα πρέπει ποτέ τα αναμειγνύουμε μεταξύ τους. Αν κάνουμε το λάθος και τα αναμείξουμε, στην προσπάθεια μας να καθαρίσουμε καλύτερα και βαθύτερα, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε να δημιουργήσουμε ένα τοξικό αέριο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάτι απίστευτα ικανοποιητικό όταν παρακολουθείς τους δημιουργούς του TikTok να συνδυάζουν υπερβολική ποσότητα προϊόντων καθαρισμού για να καθαρίσουν σε βάθος τα πάντα, από τις τουαλέτες μέχρι τους νεροχύτες της κουζίνας. Αν έχεις υποκύψει και εσύ στον πειρασμό να δεις και αντίστοιχα video, είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί. Αλλά, ενώ μπορεί να εμπνευστείς να δοκιμάσεις αντίστοιχους πειραματισμούς, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο συνδυασμός ορισμένων προϊόντων καθαρισμού μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ορισμένες χημικές ουσίες καθαρισμού μπορεί να είναι πολύ δηλητηριώδεις όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους, και γενικά τα προϊόντα καθαρισμού δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται μεταξύ τους λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων τοξικών ουσιών που μπορεί να εισπνεύσουμε.

Επιπλέον, ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η ανάμειξη προϊόντων κάνει τον καθαρισμό πιο γρήγορο ή πιο αποτελεσματικό, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Έτσι, καλό είναι να κρατήσεις τον απλό και παραδοσιακό τρόπο καθαρισμού, ώστε να  παραμείνεις ασφαλείς, μην αναμειγνύεις ποτέ τους παρακάτω επικίνδυνους συνδυασμούς προϊόντων καθαρισμού.

Τα  λάθη καθαρισμού που στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα

Καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας και χλωρίνη

Οι τουαλέτες μπορεί να λερωθούν αρκετά και μερικές φορές ένα πέρασμα με το καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας και ένα γρήγορο βούρτσισμα δεν είναι αρκετά για να απομακρυνθούν όλα τα επιφανειακά σκουπίδια. Έτσι, ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να ολοκληρώσεις τη δουλειά ρίχνοντας λίγη χλωρίνη, είναι καλύτερο να αποφύγεις αυτή την κίνηση γιατί αυτό είναι ένα επικίνδυνο μείγμα.

Ο συνδυασμός του καθαριστικού για τη λεκάνη της τουαλέτας και της χλωρίνης μπορεί να δημιουργήσει αέριο χλώριο, για τους υγιείς ανθρώπους, η εισπνοή οποιουδήποτε από αυτά τα αέρια μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό της μύτης και του λαιμού, ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Για όσους πάσχουν από άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονοπάθειες, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μετά την εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Εάν εκτεθείς σε οποιαδήποτε από αυτές τις χημικές ουσίες και δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, καλό είναι να βγεις αμέσως έξω για να πάρετε καθαρό αέρα. Εάν τα ενοχλητικά συμπτώματα επιμένουν μετά από 10 έως 15 λεπτά ή εάν υπάρχει ιστορικό άσθματος ή άλλων πνευμονικών παθήσεων, μπορεί να χρειαστεί να μεταβείς στα επείγοντα περιστατικά για εξειδικευμένη θεραπεία.

Χλωρίνη και αμμωνία

Συχνά οι καταναλωτές συνδυάζουμε ακούσια πράγματα που δεν θα έπρεπε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι η χλωρίνη και η αμμωνία. Η χλωριούχος χλωρίνη -που βρίσκεται σε λευκαντικά προϊόντα πλυντηρίων, καθαριστικά τουαλέτας και ορισμένα απολυμαντικά- αναμειγνύεται με αμμωνία, που βρίσκεται συχνότερα σε καθαριστικά τζαμιών, και έχει ως αποτέλεσμα μια χημική αντίδραση που δημιουργεί έναν τοξικό καπνό αερίου χλωραμίνης. Σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση, αυτό το αέριο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Ενώ πολλά προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χλωρίνη το αναγράφουν εμφανώς στο μπροστινό μέρος της ετικέτας ως σημείο πώλησης, αυτό μπορεί να είναι λιγότερο προφανές για τα προϊόντα με αμμωνία. Φρόντισε να διαβάζεις το πίσω μέρος του μπουκαλιού, αν δεν αναφέρεται στο μπροστινό μέρος και, όταν έχεις αμφιβολίες, αναζήτησε ετικέτες που προωθούν φόρμουλες χωρίς αμμωνία.

Χλωρίνη και ξύδι

Η ανάμειξη καθαρής χλωριώδους χλωρίνης, ή προϊόντων με βάση τη χλωρίνη και λευκού ξυδιού, ξυδιού καθαρισμού ή ακόμη και μη τοξικών διαλυμάτων με βάση το ξύδι μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η ανάμειξη χλωρίνης και ξιδιού -ή οποιουδήποτε όξινου προϊόντος, όπως το καθαριστικό τουαλέτας- δημιουργεί αέριο χλώριο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, κάψιμο και υγρά μάτια.

Απομακρύνετε τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και τυχόν κατοικίδια ζώα από την περιοχή, βγες και πάρε καθαρό αέρα, παρακολούθησε τα συμπτώματά και αναζήτησε ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου και ξύδι

Σκέφτεσαι να αναμίξεις προϊόντα με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου με ξύδι; Το  υπεροξείδιο του υδρογόνου και το ξύδι δημιουργούν υπεροξικό οξύ. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι απλώς εξαιρετικά διαβρωτικός, αλλά εγκυμονεί επίσης κινδύνους για τα μάτια, το δέρμα, το λαιμό, τη μύτη, ακόμη και τους πνεύμονες.

Διαφορετικές μάρκες καθαριστικών αποχέτευσης

Οι φραγμένες αποχετεύσεις είναι δύσκολες. Ωστόσο, ορισμένα καθαριστικά αποχέτευσης έχουν αλκαλική βάση, ενώ άλλα έχουν όξινη βάση. Ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση αερίου χλωρίου ή, ακόμη χειρότερα, έκρηξη.

Έτσι, μπορείς είτε να ρίξεις λίγο ακόμα από το προϊόν που έχεις ήδη χρησιμοποιήσει στην αποχέτευση και περιμένεις να δράσει πλήρως, είτε να καλέσεις έναν επαγγελματία για βοήθεια.

Χλωρίνη και οινόπνευμα για τρίψιμο

Προσπαθείς να απολυμάνεις τη μπανιέρα ή τον πάγκο της κουζίνας; Μην συνδυάζεις χλωρίνη και οινόπνευμα για τρίψιμο, γιατί δημιουργείται χλωροφόρμιο. Αυτός ο εξαιρετικά τοξικός συνδυασμός μπορεί να βλάψει τα μάτια, το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείς καθαρό οινόπνευμα για καθαρισμό, σημείωσε ότι πολλά δημοφιλή προϊόντα καθαρισμού περιέχουν αυτό το συστατικό, όπως το καθαριστικό.

Οξαλικό οξύ και τριχλωροϊσοκυανουρικό οξύ

Τα καθαριστικά με βάση το οξαλικό οξύ, είναι εξαιρετικά για την αφαίρεση κολλημένων τροφίμων και λίπους από τηγάνια και εστίες, αλλά φρόντισε να αποφύγεις την ανάμειξή τους με προϊόντα που περιέχουν τριχλωροϊσοκυανουρικό οξύ. Όπως και πολλοί άλλοι κακοί συνδυασμοί προϊόντων καθαρισμού, αυτό μπορεί να δημιουργήσει αέριο χλώριο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top