Now Reading
Γυναίκα μηχανικός της NASA σχεδιάζει fun & elegant διαστημικές στολές για γυναίκες

Γυναίκα μηχανικός της NASA σχεδιάζει fun & elegant διαστημικές στολές για γυναίκες

Avatar photo

Ένα ταξίδι στο διάστημα συνεπάγεται και budget για τα αντίστοιχα ρούχα. Στην προκειμένη περίπτωση, η NASA διαθέτει μέρος του προϋπολογισμού της για την δημιουργία των διαστημικών στολών των αστροναυτών.

Μεγαλώνοντας, η Sabrina Thompson ονειρευόταν να γίνει καλλιτέχνης ή σχεδιάστρια μόδας – απλώς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα σχεδίαζε ρούχα για το διάστημα. Η 37χρονη Thompson είναι αεροδιαστημική μηχανικός της NASA, καθώς και διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της μάρκας streetwear Girl in Space Club. Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, η Thompson σχεδίαζε και ερευνούσε πώς να αναπτύξει μια κομψή, υπό πίεση στολή για γυναίκες αστροναύτες. Η στολή έχει σχεδιαστεί για να φοριέται μέσα σε ένα όχημα εκτόξευσης ή έναν πύραυλο-φορέα κατά τη διαδρομή προς το διάστημα και κατά την επανείσοδο.

H έμπνευση πίσω από το σχεδιασμό της διαστημικής στολής και τον αντίκτυπο που ελπίζει ότι θα έχει στη διαστημική βιομηχανία

Ως παιδί, το μόνο που ήθελε να κάνει η Thompson ήταν «να κάνει τέχνη, να παίζει μπάσκετ και να παίζει με τις Barbie μου», θυμάται. Μόλις στην τελευταία τάξη του λυκείου, όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει για το κολέγιο, έμαθε τι είναι ο μηχανικός.

Ο καθηγητής καλλιτεχνικών στο λύκειο τη βοήθησε να επιλέξει ειδικότητα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook. «Ήμουν αριστούχα της τάξης μου, όμως όλοι ήξεραν πού ήθελαν να πάνε στο κολέγιο εκτός από εμέν»”, λέει. «Ο καθηγητής μου στα καλλιτεχνικά ήταν αυτός που με βοήθησε και μου πρότεινε: “Γιατί δεν δοκιμάζεις τη μηχανική;”».

Η 37χρονη σύντομα ανακάλυψε ότι μια καριέρα στη μηχανολογία θα ήταν η τέλεια ένωση μεταξύ της αγάπης της για την τέχνη και της μαθηματικής της δεινότητας. Αφού αποφοίτησε από το Stony Brook με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, πήρε μεταπτυχιακό στην αεροδιαστημική μηχανική από το Georgia Tech. Εντάχθηκε στη NASA το 2010 και τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στον οργανισμό σχεδιάζοντας τροχιές τροχιάς για διαστημικές αποστολές.

Όμως δεν εγκατέλειψε ποτέ την τέχνη: Το διαμέρισμα της Τόμσον στη Βαλτιμόρη είναι γεμάτο με πίνακες ζωγραφικής, προσαρμοσμένα αθλητικά παπούτσια και άλλα σχέδια. Το 2018 ίδρυσε το Girl in Space Club με στόχο να κάνει το STEM «διασκεδαστικό και μοντέρνο» για τις μελλοντικές γενιές. «Είχα μια σπουδαία δουλειά που ικανοποιούσε την περιέργειά μου για το πώς λειτουργούν τα πράγματα, μου επέτρεπε να αναπτυχθώ σε τεχνικούς τομείς, είχε πει κάποτε στο WWD. Αλλά ο καλλιτέχνης μέσα μου λιμοκτονούσε εσωτερικά».

«Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ με γνώμονα τις γυναίκες»

Το Girl in Space Club διαθέτει επίσης ένα τμήμα καθοδήγησης, με στόχο να κάνει περισσότερα κορίτσια να ενδιαφερθούν για την εκπαίδευση STEM μέσω της μόδας – ο σχεδιασμός της διαστημικής στολής για γυναίκες θα είναι το μεγαλύτερο έργο του μέχρι σήμερα. «Το κομμάτι της μόδας είναι πολύ σημαντικό για να προσελκύσουμε περισσότερα κορίτσια στο STEM και στο διάστημα, ειδικά περισσότερα έγχρωμα κορίτσια», λέει στο CNBC Make It. «Δεν είναι απλώς κουλ, είναι απαραίτητο».

Οι γυναίκες εξακολουθούν να εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στους τομείς STEM, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής βιομηχανίας: ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στον διεθνή διαστημικό τομέα κυμαίνεται γύρω στο 20% εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και μόνο το 11% των αστροναυτών μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι διαστημικές στολές δεν έχουν σχεδιαστεί ποτέ με γνώμονα τις γυναίκες», επισημαίνει η Τόμσον, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν συμβάλει καθοριστικά στον σχεδιασμό διαστημικών στολών για τους αστροναύτες.

Η Thompson δεν είναι η μόνη που έχει αναλάβει τον επανασχεδιασμό της παραδοσιακής διαστημικής στολής τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η SpaceX και η Virgin Galactic, έχουν παρουσιάσει τις δικές τους εκδοχές των διαστημικών στολών εντός του οχήματος, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια είναι “πολύ αρρενωπές” και “δεν έχουν χρώμα”. Με το σχέδιό της, ελπίζει να κάνει τις διαστημικές στολές “πιο διασκεδαστικές στην όψη”.

Ο σχεδιασμός της γυναικείας στολής

Υπάρχουν και τα πρακτικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό μιας γυναικείας στολής για διαστημικά ταξίδια. «Πρέπει να κάνουμε το μπούστο μεγαλύτερο, τους ώμους λιγότερο φαρδιές και να διευρύνουμε τους γοφούς», εξηγεί η Thompson.

Ο σχεδιασμός της διαστημικής στολής της βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά για να υλοποιήσει το σχέδιο, η Thompson οργάνωσε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της αεροναυπηγικής και της μόδας, μεταξύ των οποίων η πρώην αστροναύτης της NASA Nicole Stott και η Patricia Stoll, πρόεδρος του τμήματος διαστημικών συστημάτων της ILC Dover, για να βοηθήσουν στη δημιουργία της στολής.

Η νεαρή κοπέλα λέει ότι δεν είναι ακόμη σίγουρη για το πόσο θα κοστίσει η διαστημική στολή, αλλά μιλάει με πιθανούς επενδυτές και υποβάλλει αίτηση για επιχορηγήσεις προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για το έργο. Ελπίζει επίσης να συγκεντρώσει 75.000 δολάρια από μια καμπάνια στο Kickstarter που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, τα οποία θα καλύψουν την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και το τμήμα του πρωτοτύπου του έργου. Αυτή τη στιγμή, η Thompson και η ομάδα της διερευνούν ποιες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σχεδιάσουν τη δική τους διαστημική στολή υπό πίεση και ερευνούν πώς να δημιουργήσουν σχέδια που μπορούν να λειτουργήσουν με διαφορετικά οχήματα εκτόξευσης.

Το αστρονομικό ποσό που κοστίζει στην πραγματικότητα μια διαστημική στολή

  • Το 1961, ο αστροναύτης Alan B. Shepard έγινε ο πρώτος Αμερικανός που στάλθηκε στο διάστημα. Σύμφωνα με το grunge.com, φορούσε τη στολή Mercury, την οποία χρησιμοποίησαν ακόμη έξι αστροναύτες πριν αποσυρθεί. Ακολούθησαν περισσότεροι τύποι στολών τις δεκαετίες μετά, όλες βελτιωμένες σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα.
  • Το 1974, μία διαστημική στολή της NASA φέρεται να κόστιζε μεταξύ 15 και 22 εκατομμυρίων δολαρίων -ένα ποσό που σήμερα ισοδυναμεί περίπου με 83 έως 122 εκατομμύρια δολάρια.
  • Το 2024, η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμη μία αποστολή στο φεγγάρι και έχουν ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία νέων στολών για τις οποίες, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου τους κόστους, αναφέρει το grunge.com.

Για τα διαστημικά προγράμματα, οι γυναίκες αστροναύτες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα νούμερα medium, large και extra large. Συνήθως επέλεγαν το μικρότερο μέγεθος και έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές, κάτι το οποίο ωστόσο είναι χρονοβόρο και όχι τόσο απλό όσο το να κοντύνεις τα μπατζάκια στο καινούριο παντελόνι που αγόρασες. Έρευνα που διενήργησε η ίδια η υπηρεσία το 2003 κατέδειξε ότι περίπου το 1/3 των γυναικών αστροναυτών της αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: nasa.gov

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top