Now Reading
Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

Ιωάννα Σαλαμουρα
ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΤΣΑΝΤΑ

Όλες μας κατά καιρούς κάνουμε λάθη με τις αγορές μας και μετά το μετανιώνουμε.

Πραγματικά πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνεις λάθη στιλιστικά , είτε από την αγωνία σου να είσαι trendy, είτε να ανήκεις στην άλλη πλευρά που σχεδόν ποτέ δεν ψωνίζεις. Το αποτέλεσμα του τελευταίου παραδείγματος είναι να μη σου κάνουν πλέον τα ρούχα σου ή να είναι παλιομοδίτικα πλέον.

Είναι λεπτή η ισορροπία του «έχω ρούχα που αξίζουν να τα κρατήσω», με το «πλέον δε μου κάνουν αυτά τα ρούχα για να τα έχω». Η διαφορά είναι τεράστια μεταξύ του «ξοδεύω πολλά λεφτά» για να ψωνίσω τις νέες τάσεις,  μέχρι το φτάνω στα όρια της παλιομοδίτισσας αλλά όχι από άποψη.

Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

Τα λάθη που κάνουμε

Το να φοράς ξεπερασμένα ρούχα ή να ακολουθείς κάποιες άθλιες τάσεις, μιλάμε για υπερβολικές δαπάνες, ένα αμφισβητήσιμο styling με ρούχα που δεν εφαρμόζουν καλά, πρόωρη καταστροφή αντικειμένων της γκαρνταρόμπας. Μην απελπίζεσαι καθώς για όλα υπάρχει η λύση.Έχεις την τάση να ξοδεύεις υπερβολικά πολλά χρήματα σε μια μεγάλη εκπτωτική πώληση; Σου έχω μερικές οικονομικές συμβουλές για να αξιοποιήσεις στο έπακρο μια ειδική προσφορά και να μείνεις συγκεντρωμένη σε αυτά που χρειάζεσαι και σε αυτά που δεν χρειάζεσαι, ώστε να μην αποκτήσεις ρούχα που νόμιζες ότι σου άρεσαν στο κατάστημα και δε θα τα φορέσεις ποτέ. Από την άλλη, μήπως καταλήγεις να φοράς πάντα τα ίδια ρούχα ξανά και ξανά επειδή η ντουλάπα σου απέχει πολύ από το να είναι οργανωμένη και δεν έχεις όρεξη να την ψάξεις; Υπάρχει η λύση και γι’ αυτό που περιλαμβάνει τακτικό ξεσκαρτάρισμα και δημιουργία ενός χώρου αποθήκευσης εκτός εποχής. Παρακάτω θα βρεις ιδέες για να ανανεώσεις τη ντουλάπα σου και για να είσαι σίγουρη για τις ενδυματολογικές σου επιλογές.

1. Αγορές απελπισίας

Το πρόβλημα: Έχεις ένα μεγάλο γεγονός, κάλεσμα σε γάμο, ή σε πρωτοχρονιάτικο party. Η κλασική συνήθεια είναι:«Δεν ξέρω τι να πάρω. Δεν έχω το χρόνο/τα χρήματα/την ενέργεια. Ίσως υπάρχει κάτι στη ντουλάπα μου που μπορώ να φορέσω!». Και την τελευταία στιγμή πανικοβάλλεσαι και κάνεις την αγορά της τελευταίας στιγμής, που κατά 99,9% δε θα ξανά φορέσεις.

 

Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

Η λύση: Μόλις λάβεις μια πρόσκληση, προγραμμάτισε την ημερομηνία στο ημερολόγιο σου για να σκεφτείς τι θα φορέσεις. Αξιολόγησε τα δικά σου ρούχα, επίσης σκέψου πως μπορείς να δανειστείς ένα ρούχο. Το φόρεμα ή το ντύσιμο που θα λύσει το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου. Επίσης, ίσως αγχώνεσαι παραπάνω για την επιλογή ενός ρούχου για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τα ρούχα. Υπάρχει κάτι στην εκδήλωση που σε κάνει να νιώθεις άβολα; Φοβάσαι μήπως συναντήσεις κάποιον που έχεις καιρό να δεις ή ανησυχείς ότι μια οικογενειακή εκδήλωση θα σου θυμίσει μια απώλεια; Ίσως έχεις προσδώσει στο ντύσιμο σου «μαγικές ιδιότητες» (αν δεν βρω το τέλειο φόρεμα, η μέρα θα καταστραφεί). Ο εντοπισμός των συναισθημάτων σου ίσως βοηθήσει να δεις πιο καθαρά την προοπτική του ντυσίματος σου εκείνη τη μέρα.

2. Εκπτώσεις

Το πρόβλημα: Οι εκπτώσεις και οι ειδικές προσφορές σε κάνουν να χάνεις το μυαλό σου. Ο προϋπολογισμός και η λογική φεύγουν από το κτίριο. Καταλήγεις με ρούχα που δεν χρειάζεσαι, που δεν θα φορέσεις ποτέ και που ούτε καν σου ταιριάζουν!

 

Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

 

Η λύση: Οι ευκαιρίες είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι καταλήγουν με άχρηστα αντικείμενα, και οι flash sales αυξάνουν τον κίνδυνο. Έτσι, πριν πατήσεις «αγορά»ή βιαστείς να πας στο ταμείο, κάνε μια παύση. Και σκέψου. Είναι η συγκίνηση της ευκαιρίας ή το ίδιο το αντικείμενο; Ρώτησε τον εαυτό σου: «Αν αυτό ήταν στην κανονική τιμή, θα το ήθελα ακόμα; Το χρειάζομαι;» Φαντάσου με τι θα το φορέσεις και για ποια περίσταση. Αναρωτήσου τι άλλο υπάρχει στη ντουλάπα σου που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό. Στη συνέχεια, σκέψου πόσες ώρες δουλεύεις για να κερδίσεις τα χρήματα που πρόκειται να ξοδέψεις σε αυτό το αντικείμενο. Κι αφιερώσε ένα δευτερόλεπτο για να σκεφτείς σε τι άλλο θα μπορούσες να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα αν δεν τα ξοδέψεις εδώ. Αν σε ικανοποιούν οι απαντήσεις που θα δώσεις, τότε προχώρα στην αγορά με αυτοπεποίθηση.

3.Ανακατεμένη ντουλάπα

Το πρόβλημα: Συσσώρευση πολλαπλών ρούχων σε μια μόνο κρεμάστρα, υπερ-φόρτωση των συρταριών και συμπίεση των ράβδων κρέμανσης τόσο σφιχτά που απαιτούνται «τα σαγόνια της ζωής για να βγουν τα ρούχα». Στο τέλος, καταλήγεις να αρπάζεις ό,τι μόλις βγήκε από το πλυντήριο, πράγμα που σημαίνει να φοράς τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και ξανά.

 

Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

 

Η λύση: Πρώτον, δημιούργησε ένα σημείο αποθήκευσης εκτός εποχής. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Μια σοφίτα, ένα υπόγειο, μια εφεδρική συρταριέρα, κάδοι κάτω από το κρεβάτι, ό,τι μπορείς καλό είναι να το δημιουργήσεις. Δύο φορές το χρόνο, άλλαζε τα ρούχα της σεζόν. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, ξεφορτώσου ό,τι δεν σου ταιριάζει πλέον, δεν ταιριάζει στη ζωή σου ή δεν σε κάνει ευτυχισμένη. Και για να διασφαλίσεις ότι δεν θα καταλήξεις ποτέ ξανά με 12 ζευγάρια μαύρα παντελόνια, οργάνωσε τους «νικητές»πρώτα ανά τύπο και μετά ανά χρώμα. Χρησιμοποίησε τις σωστές κρεμάστρες γι’ αυτή την εργασία διότι θα κερδίσεις χώρο στη ντουλάπα σου και θα μπορείς να βλέπεις τα ρούχα σου.

4. Διαταραχή προσκόλλησης

Το πρόβλημα: Αναφέρεσαι συχνά σε ένα συγκεκριμένο πουλόβερ, σακάκι ή τζιν παντελόνι ως τον καλύτερο σου φίλο. Όταν δε ανατρέχεις στις selfies σου ή όταν οι φίλοι σε κάνουν tag στο Facebook, φαίνεται να φοράς πάντα τον «εν λόγω φίλο». Βιώνεις υφέρπουσες αμφιβολίες σχετικά με την υγεία αυτής της σχέσης.

Η λύση: Ρίξε μια καλή, σκληρή ματιά στον «παλιό πιστό φίλο» και σκέψου αν εξακολουθεί να «κερδίζει τα προς το ζην». Αν έστω και μια φορά είπες στον εαυτό σου: «Κανείς δε θα προσέξει αυτόν τον λεκέ/το σκίσιμο/το φθαρμένο», ήρθε η ώρα για μια δεύτερη γνώμη! Ζήτα από έναν ειλικρινή κι ευγενικό φίλο σου, να σταθμίσει το στιλ του (είναι επίκαιρο;) και την ελκυστικότητα του (σε κολακεύει;). Είναι πιθανό να έχεις στα χέρια σου ένα γνήσιο κλασικό ρούχο, κάτι που αξίζει την επένδυση μιας αλλαγής ή ενός ειδικού καθαρισμού. Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα σε ένα κλασικό και σε κάτι που είναι απλώς… παλιό. Αν ένα αντικείμενο έχει βαθιά συναισθηματική αξία, μπορείς να το αντιμετωπίσεις σαν έργο τέχνης: Βάλτο σε κορνίζα, φωτογράφισε το, χρησιμοποίησε το ως κεντρικό κομμάτι για ένα πάπλωμα ή φυλάξε το για τις επόμενες γενιές. Αν δεν αξίζει αυτή τη μεταχείριση, αποχαιρέτησε το.

 

Πώς θα κάνεις τις σωστές αγορές που θα αποφέρουν διαχρονικότητα στο στυλ και στη γκαρνταρόμπα σου

Αυτές ήταν οι συμβουλές κι εύχομαι να τις ακολουθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις σε διαχρονικά κομμάτια και να μην παρασύρεσαι από τη μόδα. Επίσης, σε εσένα που «βαριέσαι» να ανανεώσεις τα ρούχα σου, δε χρειάζεται να είσαι trendy, αλλά χρειάζεται να ανανεώνεσαι.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Copy the look: Φόρεσε festive πράσινο φόρεμα όπως η Κλώντια Σίφερ



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer