Now Reading
Μήπως πάσχεις από κοσμηματοφοβία; Τι είναι και πως θα καταλάβεις ότι το έχεις

Μήπως πάσχεις από κοσμηματοφοβία; Τι είναι και πως θα καταλάβεις ότι το έχεις

Ιωάννα Σαλαμουρα
κοσμήματα

Κοσμηματοφοβία, μια άγνωστη λέξη κι ένας φόβος που μπορεί να μας ακούγεται περίεργος αλλά τον βιώνουν κάποιοι από εμάς.

Πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε έναν φόβο που δεν είναι απαραίτητα τεκμηριωμένος μέσα στο μυαλό μας αλλά υπαγορεύει κάποιες συμπεριφορές μας. Ο όποιος φόβος μπορεί να μας αποτρέψει στο να εμπλακούμε σε δραστηριότητες καθημερινές ή και κοινωνικές, ακόμα κι αν δεν έχουμε βιώσει κάποιο άμεσο τραύμα από τη φοβία.

Οι συνήθεις φόβοι περιλαμβάνουν τα ύψη, τη θάλασσα ή και την παραφυσική δραστηριότητα. Αλλά κάποιοι λιγότερο γνωστοί φόβοι μπορεί να μας ακούγονται λίγο παράλογοι — όπως η εισοτροφοβία: ο φόβος να κοιτάξουμε στον καθρέφτη. Μήπως όμως έχεις κάποιο φόβο βαθιά ριζωμένο για τα κοσμήματα; Μήπως πάσχεις από κοσμηματοφοβία; Είναι ένας έντονος φόβος που μπορεί να σου προκαλεί ναυτία και να έχεις ζητήσει από τους γύρω σου να μην φοράνε κοσμήματα.

κοσμήματα

Κοσμηματοφοβία και με τι μπορεί να συνδέεται

Η σπάνια αυτή φοβία είναι πραγματική υπόθεση. Kosmemophobia είναι ο όρος για αυτόν τον φόβο και αν και είναι εξαιρετικά σπάνιος, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που αγωνίζονται όχι μόνο να φορέσουν κοσμήματα αλλά και να τα δουν να φοριούνται από άλλους.

Σύμφωνα με το glam.com, λίγες μελέτες έχουν γίνει για τη σπάνια αυτή φοβία, επομένως οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, αλλά μια ομάδα υποστήριξης kosmemophobia στο Facebook με πάνω από 800 ακόλουθους δίνει ένα μέρος για να εξερευνήσουν τη ζωή με τη φοβία μαζί. Μερικοί έχουν συνδέσει τον φόβο με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, OCD, αν και δεν έχει γίνει έρευνα ακόμη σε αυτόν τον τομέα. Όσοι παλεύουν με την κοσμηματοφοβία αναφέρουν ότι έχουν υπερβολική ανάγκη να πλύνουν τα χέρια τους αφού δουν κάποιον να φοράει κοσμήματα. Είναι καλό να αναφέρουμε πως  όσοι πάσχουν από την πάθηση δεν επιχειρούν καν να φορέσουν σκουλαρίκια, δαχτυλίδια ή κολιέ, επομένως η φοβία βιώνεται κυρίως μέσω της θέας κοσμημάτων.

Ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτων της Nascar, Dale Earnhardt Jr., είναι η πιο «διάσημη φωνή» για το θέμα και παλεύει με τη φοβία καθημερινά. «Η σύζυγος μου, Έιμι σκέφτηκε ότι το δημιουργούσα στο μυαλό μου και ότι δεν υπάρχει φοβία για τα κοσμήματα», εξήγησε ο Earnhardt στο podcast του Dale Jr. Download, μέσω του For The Win, «Αλλά υπάρχει μια λέξη. Είναι μια από αυτές μακριές, τρελές λέξεις, αλλά είναι αληθινή. Υπάρχουν άνθρωποι που την έχουν. Δεν μου αρέσει να τη φοράω και δεν μου αρέσει να είμαι κοντά της».  Ο επαγγελματίας της Nascar φοράει ακόμη και μια εναλλακτική βέρα από σιλικόνη από το Qalo κάνοντας προσπάθεια να προσπεράσει τη φοβία του και με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αγάπη του για τη γυναίκα του.

κοσμήματα

Πώς αντιμετωπίζεται η κοσμηματοφοβία

Η φοβία μπορεί να φαίνεται λίγο ανόητη σε όσους δεν την γνωρίζουμε, αλλά ο φόβος μπορεί να είναι τόσο έντονος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμετό αφού αγγίξει κάποιος κοσμήματα ή άλλα μικρά μεταλλικά αντικείμενα, όπως κλειδιά. Μερικοί πάσχοντες από τη φοβία μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την υποβάθμιση και την απόρριψη επειδή επινόησαν τον φόβο. Αλλά τα μικρά μεταλλικά αντικείμενα δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς στη ζωή. Άλλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αθλητικά κοσμήματα στο κοινό και μερικές φορές ακόμη και τα ασημικά μπορεί να προκαλέσουν αρνητική απάντηση.

Πώς μπορείς να διαχειριστείς τον φόβο σου; Είναι πιθανό ότι η παραδοσιακή θεραπεία για το OCD με τον κατάλληλο θεραπευτή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.  Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η πρόληψη έκθεσης και ανταπόκρισης που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του OCD (μέσω της Mayo Clinic) θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιορίσουν τις έντονες σωματικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα, καθώς η κοσμηματοφοβία μπορεί να συνδέεται με ένα γενικότερο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Αυτοί που έχουν την πάθηση μοιράζονται και αναφέρουν ότι δίνουν μια καθημερινή μάχη καθώς τα κοσμήματα είναι σχεδόν παντού. Εάν παλεύεις με αυτόν τον φόβο, τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορεί να είναι σε θέση να συνεργαστούν μαζί σου και να αποφεύγουν να φοράνε κοσμήματα με την παρουσία σου. Ελπίζουμε ότι θα γίνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ιδιαίτερη φοβία που θα βοηθήσει να ανακουφιστούν όσοι φοβούνται τα κοσμήματα.

κοσμήματα

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων: Η σημασία των χρωμάτων και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία σου

Η έννοια των χρωμάτων είναι συχνά εμποτισμένη με τη δύναμη. Ακόμη και στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις έχουν ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό υπό το φως της επιστημονικής γνώσης, πολλά χρώματα έχουν διατηρήσει τους αρχαίους συσχετισμούς τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι νύφες συχνά φορούν λευκά, ότι όταν «βλέπουμε κόκκινο» σημαίνει ότι είμαστε θυμωμένοι και ότι μπορεί κανείς να αισθάνεται φθόνο όταν φοράει κίτρινο.

ΧΡΩΜΑΤΑ

Όλες οι κοινωνίες και όλοι οι πολιτισμοί έχουν αναρωτηθεί για το τι είναι το χρώμα. Όλα αυτά τα χρόνια το χρώμα συναρπάζει και μας μπερδεύει, μας καταπλήσσει και μας ενθουσιάζει.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τζηνς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γυναικα που τρωει γλυκο με σντιγιDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top