Now Reading
Η φούστα culotte είναι το επαναστατικό ρούχο που έχει μια μεγάλη ιστορία

Η φούστα culotte είναι το επαναστατικό ρούχο που έχει μια μεγάλη ιστορία

Avatar photo

Η ζιπ-κιλότ είναι το ρούχο αυτό που οι περισσότερες γυναίκες την προτιμούμε καθώς έχουμε μεγάλη ευκολία κινήσεων.

Η φούστα culotte είναι από αυτά τα ρούχα που έφεραν επανάσταση στο γυναικείο ντύσιμο όταν δημιουργήθηκε. Η ανάγκη της δημιουργίας αυτού του ρούχου είχε να κάνει απόλυτα με την ελευθερία των γυναικών από κάθε περιορισμό κινήσεων (κυριολεκτικά και μεταφορικά), κάτι που μέχρι και σήμερα μας συνδέει καθώς εξακολουθεί να απηχεί στις επιθυμίες μας και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα.

Η φούστα culotte ενσαρκώνει την επιθυμία μας στο να ζούμε τη ζωή μας όπως ακριβώς εμείς επιθυμούμε, καθώς η ιστορία και μόνο αυτού του ρούχου δημιούργησε αυτές τις ανάγκες. Η έμπνευση του ρούχου προήλθε από τον συνδυασμό των ρούχων της αστικής τάξης με τη σχολική στολή, και ίσως αυτός είναι ένας τρόπος να ξαναδούμε τα κλασικά ρούχα στη μόδα κάτι που κάποιοι μπορεί να θεωρούν ξεπερασμένα.

Η ιστορία της φούστα culotte

Η φούστα culotte δημιουργήθηκε το 1911 από τον σχεδιαστή μόδας Paul Poiret που είχε ως κύριο στόχο να διευκολύνει τις γυναίκες στην καθημερινότητα τους, όπως επίσης και στη μετακίνηση τους με το ποδήλατο, καθώς αυτό ήταν το μεταφορικό τους μέσο. Η πρώτη της ονομασία ήταν «φούστα χαρέμι» καθώς ήταν μια συγχώνευση φούστας κι εσώρουχου, κι έτσι με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες αψηφούσαν την απαγόρευση του παντελονιού. Το ρούχο αυτό ήταν εξαιρετικά χρηστικό κι άνετο.

Πηγαίνοντας στο Παρίσι η Elsa Schiaparelli, γνωρίστηκε με τον Poiret, όπου ανακάλυψε την αγάπη της για τη μόδα. Το 1930 η Ιταλίδα σχεδιάστρια έφερε σε επαφή τον υπερρεαλισμό με την υψηλή ραπτική και ταυτόχρονα ανέλαβε τη μεγάλη αποστολή της εποχής της: να απελευθερώσει το γυναικείο σώμα σχεδιάζοντας καινοτόμα και άνετα ρούχα προσαρμοσμένα στις νέες δραστηριότητές της. Η Schiaparelli έντυσε με ζιπ-κιλότ την Ισπανίδα πρωταθλήτρια του τένις Lilí Álvarez για ένα τουρνουά στο Wimbledon.  Η δημιουργία αυτή ήταν πολύ προκλητική για την εποχή της και μάλιστα ο τύπος τη χαρακτήριζε σκανδαλώδη. Η ζιπ-κιλότ ήταν ένα αντισυμβατικό κομμάτι για την εποχή της και οι δημιουργοί της φούστας culotte σημάδεψαν την ιστορία της μόδας.

Η επιστροφή του culottes

Αν η φούστα culotte άφησε το στίγμα της εκείνη την εποχή,  κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου παραμερήθηκε, και φορέθηκε πλέον τη δεκαετία του 1960. Όπως και η mini φούστα της Mary Quant, και αυτό το κομμάτι αποτελεί μέρος της ιστορίας της μόδας, επέτρεψε στις γυναίκες να αποκτήσουν ελευθερία κινήσεων και να ξεφύγουν από τις συμβάσεις. Η πρώτη εκδήλωση της φούστας culotte, φοριέται ουσιαστικά με κοστούμι, πουκάμισο, σακάκι blazer και ψηλές μπότες, όπως τα μοντέλα που υπογράφουν ο Pierre Cardin ή ο Courrèges.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι φούστες culotte επιστρέφουν από σεζόν σε σεζόν και εξακολουθούν να προκαλούν την περιέργειά μας. Σαν μια υπενθύμιση του παρελθόντος, που επιστρέφει με έναν αφελή αέρα.  Τα υλικά αλλάζουν και δημιουργούνται  από δέρμα ή τζιν για το φθινόπωρο-χειμώνα ή για το καλοκαίρι δημιουργούνται πιο ανάλαφρες μορφές. Όπως και να έχει αυτό το κομμάτι προσθέτει τη ρετρό γοητεία του σε κάθε σιλουέτα, διατηρώντας παράλληλα το αφοσιωμένο και αυθάδες στυλ της. Με τη χειραφέτηση των γυναικών να επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη, η φούστα culotte  μπορεί να έχει ακόμη ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top