Now Reading
Δώρα στο γραφείο- τα do&don’t

Δώρα στο γραφείο- τα do&don’t

Avatar photo
Δώρα στο γραφείο- τα do&don't

Τα Χριστούγεννα ανταλλάσσουμε δώρα με τους δικούς μας κι αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε το ίδιο και στο γραφείο μας.

Δώρα ανταλλάσσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διακοπών διότι με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη κι εκτίμηση που νιώθουμε γι’ αυτούς. Η παράδοση αυτή λέγεται πως ξεκίνησε από τους Χριστιανούς καθώς τα χριστουγεννιάτικα δώρα αντιπροσωπεύουν τον φόρο τιμής που έδειξαν στο βρέφος Ιησού οι 3 Μάγοι από την Ανατολή μετά τη γέννηση του. Τα δώρα τους ήταν χρυσό, λιβάνι και σμύρνα. Παρόλο που η παράδοση αυτή έχει χριστιανικές ρίζες, έχει καθιερωθεί σε όλον τον κόσμο.

Το έθιμο της προσφοράς δώρων έχει γίνει κοινό σε διάφορα περιβάλλοντα: επαγγελματικά, προσωπικά και όλα τα ενδιάμεσα. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτή την εποχή του έτους για να κάνουν δώρα σε αξιόλογους πελάτες και να προσφέρουν προσφορές για να κερδίσουν νέους. Οι ιδιώτες χρησιμοποιούν επίσης την περίοδο των διακοπών ως έναν τρόπο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους συναδέλφους τους για την υποστήριξη τους. Η συγγραφέας Pooja Agnihotri το θέτει ως εξής: «Αν πούμε ότι το γραφείο μας είναι σαν το δεύτερο σπίτι μας. Τότε, η ομάδα μας θα πρέπει να είναι σαν τη δεύτερη οικογένεια μας».

Δώρα στο γραφείο- τα do&don't

Η προσφορά δώρων στον χώρο εργασίας δεν είναι υποχρεωτική

Πρώτα απ’ όλα, η προσφορά δώρων στον χώρο εργασίας δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να γίνεται υποχρέωση. Αν δε θέλεις να ανταλλάξεις δώρα με κανέναν, μην αφήσεις κανέναν να σε πιέσει να το κάνεις. Τούτου λεχθέντος, ίσως να θέλεις να λάβεις υπόψη σου την κουλτούρα της εταιρείας σου προτού αποφασίσεις αν θα κάνεις δώρα ή όχι. Ο γενικός κανόνας για την προσφορά δώρων στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με το Insperity, είναι ότι πρέπει να ρέει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Για παράδειγμα, οι διευθυντές μπορούν να δίνουν δώρα αντίστοιχα σε διευθυντές και οι εργαζόμενοι μπορούν να ανταλλάσσουν δώρα με όσους έχουν τον ίδιο βαθμό με αυτούς. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι γενικά δε θα πρέπει να στέλνουν δώρα σε ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας.

Εάν η εταιρεία σου έχει μια «τυχαία» πολιτική δώρων, εκεί αποφασίζεις αν θέλεις να συμμετάσχεις ή όχι. Αν η εταιρεία σου διοργανώνει εκδήλωση ανταλλαγής δώρων για τις γιορτές, θα ήταν άβολο να είσαι η μόνη που δε συμμετέχει. Το να αρνηθείς να συμμετάσχεις σε μια εκδήλωση που αφορά όλη την εταιρεία μπορεί να αντανακλά άσχημα τις ικανότητες σου στην προσαρμογή και να σε κάνει να φανείς ως Σκρουτζ, οπότε χρησιμοποίησε την κοινή λογική σου. Αν είναι μέσα στις δυνατότητες σου, μπορείς να συνεισφέρεις και θεώρησε το ως μια μικρή επένδυση στην καριέρα σου. Ωστόσο, αν έχεις περιορισμένο προϋπολογισμό, δεν πειράζει να ενημερώσεις τους συναδέλφους σου ότι πιέζεσαι οικονομικά, συμβουλεύει το Ask a Manager. Η συζήτηση για τα χρήματα είναι αμήχανη σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά το να δώσεις μια ειλικρινή εξήγηση για το γιατί δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά ορισμένα πράγματα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Δώρα στο γραφείο- τα do&don't

Πώς να αγοράσεις χριστουγεννιάτικα δώρα για τους συναδέλφους σου, τα do&dont’s

Αν αποφασίσεις να αγοράσεις στους συναδέλφους σου δώρα για τις γιορτές, να μερικές προειδοποιήσεις που πρέπει να έχεις κατά νου. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα συμβουλών καριέρας Randall Hansen από το LiveCareer, οι οργανισμοί με πιο χαλαρή κουλτούρα σου επιτρέπουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην προσφορά δώρων. Αν πρόκειται για ανταλλαγή δώρων για τις γιορτές στην οποία συμμετέχεις, υπάρχει ένα όριο τιμών και θα πρέπει να το τηρήσεις. Για παράδειγμα, ένα λογικό εύρος τιμών που πρέπει να τηρήσεις είναι από 10 έως 20 ευρώ. Ακόμα και αν αισθάνεσαι γενναιόδωρη, προσπάθησε να μην το παρακάνεις για να μην νομίζουν οι άλλοι ότι κάνεις επίδειξη. Αν υπάρχει κάποιος υπάλληλος με τον οποίο έχεις στενό δεσμό και θέλεις να τον περιποιηθείς με ακριβά δώρα, κάνε το εκτός γραφείου για να μην γίνεις αντικείμενο κουτσομπολιού στο γραφείο.

Δώρα στο γραφείο- τα do&don't

Όσον αφορά τα δώρα, προσπάθησε να μην δώσεις δώρα φάρσας ή προσωπικά αντικείμενα. Για να ενισχύσεις μια επαγγελματική σχέση, στείλε ένα δώρο που είναι στοχαστικό, ουσιαστικό ή κάτι που ο συνάδελφος σου μπορεί να χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό στο μέλλον, σύμφωνα με το Spoonful of Comfort. Όσο καλά μελετημένο ή δαπανηρό κι αν είναι το δώρο σου, δε θα πετύχει το μήνυμα αν δεν συνοδεύεται από μια κάρτα που περιέχει ένα γραπτό μήνυμα από εσένα. Στο μήνυμα, γράψε τι εκτιμάς στο άτομο και το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του δώρου σου. Είναι καλύτερο να έχεις κατά νου τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες του προοριζόμενου παραλήπτη όταν κάνεις αγορές δώρων.

Τα είδη γραφικής ύλης, όπως ένα ημερολόγιο, μια κορνίζα φωτογραφιών και ένα σημειωματάριο, θα αποτελούσαν μια ασφαλή και πρακτική επιλογή δώρου σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να μην κλαις όταν κόβεις κρεμμύδια κάνε αυτό το απλό hack
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την επόμενη φορά που ο σκύλος σου σε γλύφει στο πρόσωπο να ξέρεις πως φταίνε οι ενδορφίνες



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST