Now Reading
Dia de los muertos: Η πολύχρωμη γιορτή «χορεύει» με τους νεκρούς στο Μεξικό

Dia de los muertos: Η πολύχρωμη γιορτή «χορεύει» με τους νεκρούς στο Μεξικό

Avatar photo

Η παράδοση «επιβάλει» κάθε σπίτι να έχει ένα μικρό «βωμό» με άφθονο φαγητό και αλκοόλ αφιερωμένο στις ψυχές που επιστρέφουν για την γιορτή.

Η Ημέρα των Νεκρών (Día de Muertos) είναι μεξικανική 3ήμερη γιορτή, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται παροδική επιστροφή των νεκρών στη Γη, ενώ στο Μεξικό αποτελεί επίσημη αργία.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους, για να παρακολουθήσουν την πολύχρωμη παρέλαση της γιορτής. Άρματα, χορευτές σε ξέφρενους ρυθμούς και εντυπωσιακές στολές συνθέτουν μια γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς που σύμφωνα με την παράδοση επιστρέφουν για να συναντηθούν και να γιορτάσουν μαζί με φίλους και αγαπημένους.

Στη συγκεκριμένη μέρα ο κόσμος φορά χαρακτηριστικές στολές, συνήθως μαύρα ρούχα και στολές με σκελετούς και κάνει περίτεχνο μακιγιάζ. Άλλοι μπορεί να κρατάνε και κεριά, καθώς αυτά βοηθούν στο να φωτίσουν την «πύλη» για τους νεκρούς. Αξιοσημείωτο είναι, πως η παράδοση των Μεξικανών θεωρεί ότι την 1η Νοεμβρίου επιστρέφουν στη γη τα νεκρά παιδιά και στις 2 Νοεμβρίου οι νεκροί ενήλικες.

Η δημοτικότητα της γιορτής απογειώθηκε το 2016, όταν Daniel Craig, ως James Bond, ξεκινάει την ταινία «Spectre» στο Μεξικό στην παρέλαση για τη Μέρα των Νεκρών. Από εκείνη τη χρονιά, μια γιορτή που συνήθως λάμβανε χώρα στα σπίτια και στις μικρές γειτονιές, απέκτησε grande χαρακτήρα για να βοηθήσει και τον τουρισμό.

Η ηθοποιός Jessica Alba μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram ένα βίντεο που δείχνει ότι τιμάει τους αγαπημένους της που δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή. Μαζί με τις φωτογραφίες προσώπων τοποθέτησε κεριά και πορτοκαλί μεξικάνικους κατιφέδες πάνω σε ένα πελώριο τραπέζι.

Η ημέρα των Αθώων, των Αγγέλων και των νεκρών

Μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα στις περισσότερες περιοχές του Μεξικού είχαν αναπτυχθεί πρακτικές για να τιμούν τα νεκρά παιδιά και βρέφη την 1η Νοεμβρίου και να τιμούν τους νεκρούς ενήλικες στις 2 Νοεμβρίου. Η 1η Νοεμβρίου αναφέρεται γενικά ως Día de los Inocentes (Ημέρα των Αθώων) αλλά και ως Día de los Angelitos (Ημέρα των Μικρών Αγγέλων) και η 2α Νοεμβρίου αναφέρεται ως Día de los Muertos ή Día de los Difuntos (Ημέρα των Νεκρών).

Οι άνθρωποι πηγαίνουν στα νεκροταφεία για να βρεθούν με τις ψυχές των νεκρών και κατασκευάζουν ιδιωτικούς βωμούς που περιέχουν τα αγαπημένα φαγητά και ποτά, καθώς και φωτογραφίες και αναμνηστικά, των νεκρών. Η πρόθεση είναι να ενθαρρύνουν τις επισκέψεις των ψυχών, ώστε οι ψυχές να ακούν τις προσευχές και τα σχόλια των ζωντανών που απευθύνονται σε αυτές. Οι εορτασμοί μπορεί να έχουν χιουμοριστικό τόνο, καθώς οι εορτάζοντες θυμούνται αστεία γεγονότα και ανέκδοτα σχετικά με τους αποθανόντες.

Τα σχέδια για την ημέρα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης των αγαθών που θα προσφερθούν στους νεκρούς. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι οικογένειες συνήθως καθαρίζουν και διακοσμούν τους τάφους με ofrendas (βωμούς), οι οποίοι συχνά περιλαμβάνουν πορτοκαλί μεξικάνικους κατιφέδες που ονομάζονται cempasúchil.

Το σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι η calavera Catrina. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μεξικανός πολιτικός σκιτσογράφος και λιθογράφος José Guadalupe Posada δημιούργησε ένα χαρακτικό για να συνοδεύσει ένα κειμενάκι calavera. Ο Posada έντυσε την προσωποποίηση του θανάτου με φανταχτερά γαλλικά ενδύματα και το ονόμασε Calavera Garbancera, σκοπεύοντας να καυτηριάσει τη μίμηση της ευρωπαϊκής επιτήδευσης της τότε μεξικανικής κοινωνίας.

Το 1947, ο καλλιτέχνης Diego Rivera παρουσίασε το έργο του Posada ντυμένο με εντυπωσιακά ρούχα σε μια αριστουργηματική τοιχογραφία με τίτλο Dream of a Sunday Afternoon in Alameda Park. Το σκελετωμένο πρόσωπο του Posada ήταν ντυμένο με ένα μεγάλο γυναικείο καπέλο και ο Rivera έφτιαξε το θηλυκό του και το ονόμασε Κατρίνα, όπου στην αργκό σημαίνει «οι πλούσιοι».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top