Now Reading
Ο κύριος λόγος που η βουκαμβίλια σου δεν ανθίζει

Ο κύριος λόγος που η βουκαμβίλια σου δεν ανθίζει

Avatar photo
Βοκαμβίλια

Τα μυστικά που θα κάνουν σίγουρα τη βουκαμβίλια σου να γεμίσει άνθη.

Η βουκαμβίλια, που συχνά αποκαλείται «χάρτινο λουλούδι», είναι γνωστή για τις λαμπερές, επιδεικτικές ανθοφορίες της που προσθέτουν μια πινελιά τροπικής αίσθησης στους κήπους σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα φυτά, εγγενή στη Νότια Αμερική, είναι αγαπημένα μεταξύ των κηπουρών και των ιδιοκτητών για τους φυσικούς ανθισμένους «καταρράκτες» τους με τα ζωντανά λουλούδια που γεμίζουν χρώμα τους φράχτες και τις μάντρες.  Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για αυτά τα φυτά να έχουν μερικές φορές περιόδους που δεν ανθίζουν όπως αναμένεται κάθε χρόνο.

Ποιος μπορεί λοιπόν να είναι ο κύριος λόγος πίσω από την απροθυμία μιας βουκαμβίλιας να ανθίσει;

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό μπορεί να είναι η σύνθεση του εδάφους. Οι βουκαμβίλιες ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το έδαφος δεν διατηρεί υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Με την ενσωμάτωση χοντρής άμμου, η αποστράγγιση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Μέτρησε το pH του εδάφους σου και τροποποίησέ το ώστε να είναι ελαφρώς όξινο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πιο ευεργετικό περιβάλλον για αυτά τα φυτά.

Βοκαμβίλια

Το μέγεθος και ο ήλιος μετράει

Είναι ενδιαφέρον ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος της γλάστρας στην οποία φυτεύεται η βουκαμβίλια. Αυτά τα φυτά συχνά ευδοκιμούν όταν οι ρίζες τους είναι περιορισμένες σε μικρότερες γλάστρες. Ωστόσο, μόλις οι ρίζες αρχίσουν να κρυφοκοιτάγονται από τον πάτο της γλάστρας, είναι ένα σημάδι για να μετακινήσεις το φυτό σε ένα δοχείο τουλάχιστον ένα μέγεθος μεγαλύτερο και με άφθονες οπές αποστράγγισης. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την άνθηση της βουκαμβίλιας είναι το φως του ήλιου. Για βέλτιστη ανθοφορία, αυτά τα φυτά χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες απευθείας ηλιακό φως καθημερινά. Όταν διατηρείται σε εσωτερικούς χώρους ή εάν στερείται επαρκούς φωτός, η βουκαμβίλια τείνει να δίνει προτεραιότητα στη βλαστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα λίγα ή καθόλου άνθη.

Πάρε τον έλεγχο των βουκαμβίλιων στα χέρια σου

Βοκαμβίλια
Αν δεν το έχεις προσέξει, οι βουκαμβίλιες μπορεί να είναι αρκετά ιδιοσυγκρασιακές. όσο λιγότερα κάνεις, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, οι συνήθειες ποτίσματος μπορούν να κάνουν ή να χαλάσουν τη διαδικασία ανθοφορίας. Ενώ οι βουκαμβίλιες χρειάζονται νερό, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι επιζήμιο, καταστέλλοντας την παραγωγή λουλουδιών. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ποτίζεις μόνο όταν τα πάνω 2 εκ. του εδάφους είναι στεγνό. Μετά τη φάση της ανθοφορίας, το να κόψεις όλες τις αιχμές των λουλουδιών και να κλαδέψεις τα κλαδιά λίγα εκατοστά είναι ευεργετικό, ιδιαίτερα στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Αυτό ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη και ανοίγει το δρόμο για τον επόμενο γύρο ανθοφορίας.

Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή, η οποία είναι απαραίτητη για κάθε φυτό. Οι βουκαμβίλιες δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, το μέτρο είναι ζωτικής σημασίας. Η υπερβολική σίτιση, ιδιαίτερα με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο, μπορεί να οδηγήσει σε πλούσιο φύλλωμα σε βάρος της ανθοφορίας. Μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση θα ήταν η τροφοδοσία του φυτού κάθε 3 εβδομάδες με ένα πλούσιο σε κάλιο λίπασμα. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, ένα σοκ (ναι, καλά διάβασες) μπορεί μερικές φορές να πείσει τη βουκαμβίλια να ανθίσει. Ξεγελάστε το φυτό στερώντας του το νερό για μερικές ημέρες και στη συνέχεια ποτίζοντάς το πολύ. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να παράγει περισσότερες ανθοφορίες, έναν φυσικό μηχανισμό που εξασφαλίζει την επιβίωση και την αναπαραγωγή του.

ΒοκαμβίλιαΕνώ η γοητευτική βουκαμβίλια μπορεί περιστασιακά να δοκιμάζει την υπομονή ενός κηπουρού με τις ανθισμένες ιδιοτροπίες της, η κατανόηση των αναγκών και των προτιμήσεών της μπορεί να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο σε κάθε κήπο. Με τις κατάλληλες συνθήκες και φροντίδα, αυτή η τροπική ομορφιά θα σε ανταμείψει γενναιόδωρα με εκθαμβωτικά λουλούδια.

Διάβασε επίσης:

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο μποστάνι στη βεράντα σου για να χρησιμοποιείς βότανα όλο τον χρόνο

μεταφύτευση

Τι όμορφα τα μυρωδικά σε ένα περβάζι! Και λέω περβάζι γιατί αν μένεις στην Αθήνα δεν είναι εύκολο να έχεις κήπο στον οποίο να μπορείς να καλλιεργήσεις τα φυτά και τα βότανα που θέλεις. Αν και υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείς να ανακαλύψεις για να δημιουργήσεις ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι σου, είναι δύσκολο για πολλούς να το περιποιούνται όλο τον χρόνο. Μια εξαιρετική ιδέα για αρχάριους που δεν διαθέτουν μεγάλους -ή  και καθόλου- κήπους, είναι λοιπόν να δημιουργήσουν μια γωνιά πρασίνου που θα τους βοηθά να καποκομίζουν τα οφέλη του μποστανιού τους  κάθε στιγμή και κάθε εποχή.

Είτε έχεις στρέμματα γης, ένα μικρό μπαλκόνι ή απλά ένα περβάζι στην κουζίνα, εδώ έχω συγκεντρώσει  5 ιδέες με βότανα που θα σε βοηθήσουν να καλύψεις τις μαγειρικές σου ανάγκες δημιουργώντας έναν βιώσιμο κήπο που θα λειτουργεί μόνο για εσένα.

Δες τις 5 ιδέες

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST