Now Reading
Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό σε άτομα με ΔΕΠΥ

Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό σε άτομα με ΔΕΠΥ

Avatar photo
-α

8 τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσαρμόσεις το σπίτι στις ανάγκες των ατόμων με ΔΕΠΥ.

Όταν σχεδιάζεις και οργανώνεις ένα σπίτι ώστε να είναι φιλικό προς άτομα με ΔΕΠΥ, η εστίαση πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τη χρήση στρατηγικών που διευκολύνουν τις καθημερινές εργασίες, ανακουφίζουν το άγχος και προάγουν την άνεση τους. Δεδομένου ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά βιώνουν χάος στο μυαλό τους, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να εστιάζουν, ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί αυτό στο περιβάλλον τους.

Η κατανόηση του πώς να προσαρμόσεις το σπίτι σου για να φιλοξενήσει καλύτερα αυτή την πάθηση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση όταν πρόκειται να κάνεις ένα σπίτι πιο προσιτό. Η διακόσμηση ενός σπιτιού που είναι απαλό στις αισθήσεις μπορεί να χρησιμεύσει ως καταφύγιο, υποστήριξη της εστίασης, της χαλάρωσης, της οργάνωσης και της συνολικής ευεξίας. Ειδικοί μιλούν για τεχνικές που μπορούν να δημιουργήσουν ένα σπίτι φιλικό προς άτομα με ΔΕΠΥ.

Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό σε άτομα με ΔΕΠΥ
Plain English Design

Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό στα άτομα με ΔΕΠΥ

«Για να το κάνετε αυτό, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε» λέει ο Dr. Stefan Ivantu, M.D. ψυχίατρος ειδικός στη ΔΕΠΥ, «Ελαχιστοποίηση περισπασμών, σχεδιασμός για κίνηση και βελτιστοποίηση χώρων για οπτική επεξεργασία».

1. Αποσυμπίεσε κι ελαχιστοποίησε την «οπτική ακαταστασία»

Η οπτική ακαταστασία μπορεί να είναι συντριπτική – απελευθερώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη στον εγκέφαλο – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με ΔΕΠΥ, επειδή ο εγκέφαλός τους παλεύει να φιλτράρει άσχετα ερεθίσματα, οδηγώντας σε αισθητηριακή υπερφόρτωση και δυσκολία εστίασης. Η αποσύνθεση και η ελαχιστοποίηση του οπτικού θορύβου στο σπίτι μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τη ΔΕΠΥ, μειώνοντας τους περισπασμούς και προάγοντας μια αίσθηση ηρεμίας. «Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μινιμαλιστικές αρχές σχεδιασμού για να δημιουργήσετε μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης», συνιστά στο Homes and Gardens ο Dr. Ivantu.

2. Δημιούργησε διαφορετικούς χώρους για συγκεκριμένα αντικείμενα και δραστηριότητες

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν οργανώνετε το σπίτι σας για να το κάνετε πιο φιλικό προς τη ΔΕΠΥ είναι να βρείτε ένα μέρος για τα πάντα και να το διατηρήσετε εκεί, ώστε να είναι εύκολο να το βρείτε όταν το χρειάζεται το άτομο. Αυτό μπορεί να είναι συγκεκριμένες ιδέες αποθήκευσης για σακίδια, κλειδιά, πορτοφόλια, παιχνίδια, παπούτσια ή παλτό. Κάνοντας αυτό μειώνετε το άγχος του να ξεχάσετε ορισμένα αντικείμενα ή να αποσπαστείτε προσπαθώντας να τα εντοπίσετε όταν χρειάζονται» αναφέρει η Erika Gillette coach της ΔΕΠΥ.

Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό σε άτομα με ΔΕΠΥ
Future/Matthew Williams

3. Διαχειρίσου τα επίπεδα θορύβου

Η διαχείριση των επιπέδων θορύβου σε ένα σπίτι φιλικό προς τη ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη, καθώς τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να φιλτράρουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος και να εστιάσουν στις εργασίες. Η ελαχιστοποίηση του θορύβου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους, της απογοήτευσης και της αισθητηριακής υπερφόρτωσης, υποστηρίζοντας καλύτερη συγκέντρωση και γνωστική λειτουργία. «Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ηχομονώσετε ένα δωμάτιο και να ελαχιστοποιήσετε τις περισπασμούς του ήχου, όπως η επιλογή υλικών που μειώνουν την ηχώ, η επιλογή ηχομονωτικών παραθύρων και θυρών και η επιλογή αθόρυβων συσκευών. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα λευκού θορύβου για να καλύψετε τον θόρυβο του περιβάλλοντος», συνιστά ο Dr. Ivantu.

Διάβασε επίσης: Πώς να μειώσεις την ηχώ σε ένα δωμάτιο

4. Ενσωμάτωσε στρατηγικό φωτισμό

Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν συχνά ευαισθησία στο φως και μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την προσοχή και την εστίαση σε περιβάλλοντα με σκληρό ή ασυνεπή φωτισμό. Ο Dr Ivantu συνιστά την ενσωμάτωση ενός συνδυασμού φωτισμού εργασίας και περιβάλλοντος: «Ο φωτισμός εργασίας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εστίασης σε συγκεκριμένες περιοχές ή εργασίες, ενώ ο φωτισμός περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα για να προωθήσει ένα πιο άνετο περιβάλλον και να ελαχιστοποιήσει την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης λαμπτήρων με ρυθμιζόμενα χαρακτηριστικά, όπως μείωση της φωτεινότητας και έλεγχος θερμοκρασίας χρώματος».

Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό σε άτομα με ΔΕΠΥ
Albion Nord/80 Holland Park/Patrick Williamson

5. Δημιούργησε καταπραϋντικά καταφύγια

«Πολλοί νευροαποκλίνοντες άνθρωποι γνωρίζουν ιδιαίτερα τις εξωαισθητηριακές πληροφορίες – ακαταστασία, θόρυβο, φως, υφές, ακόμη και μυρωδιές – και μπορεί να γίνουν συντριπτικές ακριβώς τη λάθος στιγμή. Για να δημιουργήσετε μια ανάπαυλα, αναζητήστε τρόπους για να δημιουργήσετε περιοχές του σπιτιού σας που προσφέρουν καταπραϋντικά καταφύγια» αναφέρει η Gillette.

6. Εργονομικά έπιπλα

«Η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο με συγκέντρωση και προσοχή, καθώς και να μας κάνει να νιώθουμε καλά. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μέσω των επιλογών επίπλων σας, για παράδειγμα, επιλογών καθισμάτων που ενθαρρύνουν την κίνηση ή μια παραλλαγή στις θέσεις καθισμάτων, είτε όταν κάθεστε σε ένα γραφείο, στο τραπέζι φαγητού ή διαβάζετε ένα βιβλίο. Οι καρέκλες που μπορούν να στρίβουν ή να γέρνουν είναι επίσης υπέροχοι τρόποι για να ενσωματώσετε σταθερή κίνηση χαμηλού επιπέδου. Επιτρέπουν στο σώμα σας να κινείται ελεύθερα και βοηθούν στην αύξηση της προσοχής και της εστίασης του εγκεφάλου σας» λέει η η Romilly Newbound, ειδικός στην εργονομία.

7. Δημιουργία κέντρου εντολών

Η δημιουργία ενός κέντρου εντολών που εμφανίζεται κάπου στο κέντρο του σπιτιού μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για άτομα με ΔΕΠΥ. Χρησιμεύει ως ένας δομημένος τρόπος οργάνωσης πληροφοριών και παρακολούθησης σημαντικών γεγονότων και ραντεβού, λιστών υποχρεώσεων, προγραμμάτων και άλλων αρμοδιοτήτων. Αυτό μπορεί να είναι μετασχηματιστικό για όσους αγωνίζονται με την οργάνωση και τη διαχείριση του χρόνου, επειδή η δομή και η σαφήνεια που παρέχουν μπορούν να απλοποιήσουν τη διαχείριση της καθημερινής ζωής, να μειώσουν το άγχος και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απώλειας προθεσμιών, δεσμεύσεων και ραντεβού.

Πώς να δημιουργήσεις ένα σπίτι φιλικό σε άτομα με ΔΕΠΥ
Sub-Zero & Wolf

8. Βιώσιμη οργάνωση ψυγείου

«Η οργάνωση ενός ψυγείου και η δημιουργία ενός συστήματος για να το διατηρείτε σε καλή τάξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το απόθεμα τροφίμων και να μειώσετε την πιθανότητα να ξεχάσετε αντικείμενα για να ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη τροφίμων. Για να ξεκινήσετε, τραβήξτε όλα τα τρόφιμα στον πάγκο και ταξινομήστε τα σε κατηγορίες, αφαιρώντας οτιδήποτε έχει λήξει. Τοποθετήστε τα αντικείμενα σε μέρη όπου θα μπορείτε να τα βλέπετε κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο, κατά προτίμηση στο ύψος των ματιών, και ενσωματώστε ιδέες αποθήκευσης που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων , όπως η επισήμανση. Εάν αγοράσετε ένα καινούργιο τρόφιμο που έχετε ήδη, μετακινήστε το παλιό μπροστά και βάλτε το νέο προς τα πίσω. Οργανώστε το ψυγείο σας κατά ημερομηνίες και ώρες λήξης. Δώστε προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα υπολείμματα, καθώς είναι πιθανό να χαλάσουν πριν από οτιδήποτε άλλο. Ορίστε ένα ράφι για τα υπολείμματα, ώστε να τα αναγνωρίσετε και να τα τελειώσετε πριν χαλάσουν» αναφέρει η Gillette.

Διάβασε επίσης: Τα 8 πράγματα που πρέπει να βάλεις ASAP στο ψυγείο σου μόλις τα ψωνίσεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρεμαστό πασχαλινό στεφάνι με διακοσμητικά αυγά για το πασχαλινό τραπέζι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H μεταμόρφωση μιας βίλας αιώνων στην εξοχή της Τοσκάνης σε μέρος για διακοπές



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST