Now Reading
God save the King! Ο Κάρολος και επίσημα βασιλιάς σε μια στέψη γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση

God save the King! Ο Κάρολος και επίσημα βασιλιάς σε μια στέψη γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση

Avatar photo
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

Έφτασε επιτέλους η στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος περίμενε όλη του τη ζωή και την βίωσε με απολυτή ταπεινότητα, βαθιά συγκίνηση και τα συναισθήματα του ζωγραφισμένα στο πρόσωπο του.

Μέσα σε ένα κατάμεστο Αβαείο του Ουέστμινστερ ο βασιλιάς Κάρολος βαθιά συγκινημένος στέφθηκε με απολυτή επιτυχία μαζί με την σύζυγο του Καμίλλα σε μία ιδιαίτερη τελετή με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα που διήρκησε σχεδόν 2 ώρες. Την τελετή παρακολούθησε πάνω από 2 εκατομμύρια κόσμου σε ένα χαρούμενο κλίμα που από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου αντανακλούσε την αγάπη του κόσμου για τον νέο του βασιλιά.

Το χρονικό της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα σύζυγος Καμίλλα έφτασαν με αυτοκινητοπομπή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ενόψει της στέψης τους. Έντονες επευφημίες ξέσπασαν ανάμεσα στο πλήθος που παρατάσσονται στο Mall, τη μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στο παλάτι, καθώς η ουρά των αυτοκινήτων περνούσε. Ο Κάρολος και η Καμίλα εθεάθησαν να χαιρετούν τα πλήθη μέσα από την Bentley τους. Το ζευγάρι αναμένονταν να αναχωρήσει από το παλάτι με το επίσημο πούλμαν για την άμαξα του Διαμαντένιο Ιωβηλαίο αργότερα σήμερα το πρωί για το Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου στέφθηκαν.

Εν τω μεταξύ, στο αβαείο, πολλοί πολιτικοί και διασημότητες έχουν φθάσει και έχουν πάρει τις θέσεις τους. Οι μουσικοί έχουν αρχίσει να προθερμαίνονται ενόψει της τελετής, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Η αντιμοναρχική ομάδα Republic δήλωσε ότι αρκετά μέλη της συνελήφθησαν καθώς ετοιμάζονταν να διαμαρτυρηθούν για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. Η ομάδα σχεδιάζε να κρατήσει πλακάτ και να φωνάξει «Όχι ο βασιλιάς μου» κατά τη διάρκεια της πομπής του μονάρχη στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όμως  η αστυνομία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα σχέδιά της και το πρωί του Σαββάτου αρκετά από τα μέλη της ομάδας σταμάτησαν κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά φορτηγά.

Το Αβαείο του Ουέστμινστερ ήταν γεμάτο από ενθουσιασμό καθώς οι τελευταίοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και παγκόσμιοι ηγέτες, εφτάσαν για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Jill Baiden, φορούσε ένα ανοιχτό μπλε ρούχο με έναν ασορτί φιόγκο στα μαλλιά της καθώς εισήλθε στο αβαείο. Την ακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Marcon και η σύζυγός του, Brigit. Άλλοι αρχηγοί κρατών στη λίστα των προσκεκλημένων περιλαμβάνουν τον πρωθυπουργούς  της Αυστραλίας, τον ηγέτη του Καναδά και οκτώ νυν και πρώην πρωθυπουργούς της Βρετανίας. Για πρώτη φορά, βουδιστές, ινδουιστές, εβραίοι, μουσουλμάνοι και σιχ θρησκευτικοί ηγέτες είχαν ρόλο στη στέψη. Αυτό αντανακλά τον όρκο του Καρόλου να είναι «ο υπερασπιστής των θρησκειών», σε αντίθεση με τον «υπερασπιστή της πίστης». Για τη στέψη του, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ φόρεσε την πορφυρή βελούδινη Κρατική Ρόμπα, την οποία φορούσε ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ κατά τη στέψη του το 1937, φόρεσε επίσης βυσσινί χιτώνα, κρεμ μεταξωτό υπερκάμισο και παντελόνι του Βασιλικού Ναυτικού. Η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος, φόρεσε επίσης μια βυσσινί ρόμπα, αυτή που είχε αρχικά κατασκευαστεί για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 1953. Από κάτω επέλεξε να φορέσει ένα φόρεμα του Βρετανού σχεδιαστή Bruce Oldfield.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρίγκιπας Harry έφτασε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για τη στέψη του πατέρα του. Ο δούκας του Σάσεξ φορούσε ένα μαύρο τριμερές σετ με φράκο και στρατιωτικά μετάλλια στο στήθος του. Η σύζυγός του, Meghan, έμεινε πίσω στην Καλιφόρνια με τα μικρά παιδιά τους. Ο Harry, ο οποίος παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του στη βασιλική οικογένεια λόγω του έντονου ελέγχου από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχε κάποιον ρόλο στη λειτουργία.

Οι στρατιωτικές μπάντες παρήλαυναν στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου και εκατοντάδες στρατιωτικοί πήραν τις θέσεις τους κατά μήκος της διαδρομής της πομπής ενόψει της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ΄. Στρατιώτες με χαρακτηριστικούς κόκκινους χιτώνες και καπέλα από δέρμα αρκούδας παρατάχθηκαν στο Mall μπροστά από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την Καμίλλα, τη βασίλισσα σύζυγο, που ξεκίνησαν τη σύντομη διαδρομή τους με τη χρυσοποίκιλτη άμαξα του Diamond Jubilee – την τελευταία άμαξα που δημιουργήθηκε για τον Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ- από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου χρίστηκαν και θα στέφθηκαν σε μια τελετή γεμάτη ιστορία. Το βασιλικό ζεύγος συνοδεύτηκε από την Κυρίαρχη Συνοδεία, η οποία αποτελείται από περίπου 160 έφιππους στρατιώτες. Η έφιππη μπάντα του Οικιακού Ιππικού ηγήθηκε της στρατιωτικής πομπής.

Ήταν μία πολύ μικρότερη πομπή από εκείνη που έχει προγραμματιστεί για τη διαδρομή της επιστροφής από το αβαείο, όταν περίπου 4.000 στρατιώτες θα συμμετείχαν σε μια θεαματική επίδειξη λαμπρότητας. Η κρατική άμαξα στην όποια επέβαιναν ο Κάρολος και η Καμίλα δημιουργήθηκε το 2012 για να τιμήσει τα 60 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο. 

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ εισήλθε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για την τελετή στέψης που βασίζεται σε αρχαίες παραδόσεις, σε μια εποχή που η μοναρχία αντιμετωπίζει ένα επισφαλές μέλλον. Ο βασιλιάς εισήλθε από τη μεγάλη δυτική πόρτα του αβαείου, ενώ η χορωδία τραγουδούσε το «I was glad» του Hubert Parry, το οποίο είχε γραφτεί για τη στέψη του βασιλιά Εδουάρδου VII. Φορούσε μια μακριά σκούρα κόκκινη ρόμπα καθώς προχωρούσε αργά μέσα στην εκκλησία πίσω από τη σύζυγό του, Καμίλα, τη βασίλισσα σύζυγο. Ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα William, ο πρίγκιπας George, ήταν ένας από τους τέσσερις τιμητικούς ακόλουθους που μετέφεραν την ουρά του χιτώνα του παππού του. Υποδεχόμενος από χιλιάδες υποστηρικτές, οι οποίοι παρατάχθηκαν στους δρόμους για να δουν τον νέο μονάρχη στην πομπή της στέψης του, ο βασιλιάς έφτασε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ λίγο πριν από τις 11 π.μ.

Ο πρίγκιπας William φόρεσε την τελετουργική στολή της Ουαλικής Φρουράς, ενώ η σύζυγός του Kate, φορούσε ένα φόρεμα από μαλλί κρεπ ελεφαντόδοντο του βρετανικού οίκου Alexander McQueen, δεν φόρεσε τιάρα, αλλά ένα ασημένιο και κρυστάλλινο κάλυμμα στο κεφάλι. Η κόρη τους, πριγκίπισσα Charlotte φόρεσε επίσης φόρεμα και κάπα του οίκου McQueen. Οι δυνατές φωνές όλων των παραβρισκόμενων λένε «God save King Charles» και σαλπίσματα των σαλπίγγων αντηχούσαν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ καθώς περισσότεροι από 2.000 καλεσμένοι αναγνώρισαν τον νέο μονάρχη. Η μεσαιωνική παράδοση ξεκίνησε με τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι να παρουσιάζει τον Κάρολο Γ’ στο εκκλησίασμα ως «αναμφισβήτητο βασιλιά». Στη συνέχεια τους ζήτησε να δείξουν την υποστήριξή τους με την ψαλμωδία. Η εκκλησία ξέσπασε με την επευφημίες και μια τρομπέτα ακούστηκε. Ακόμα τρεις άλλοι παρουσιαστές ακολούθησαν τον αρχιεπίσκοπο, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια. Κάθε φορά η χορωδία των φωνών ανταπέδιδε βροντερά την υποστήριξή τους. Για κάθε μία από τις τέσσερις επευφημίες, ο βασιλιάς γύρισε προς διαφορετική κατεύθυνση για να αντιπροσωπεύσει τα σημεία της πυξίδας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak ανέγνωσε την επιστολή προς Κολοσσαείς, από την Καινή Διαθήκη της Βίβλου και οι Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αν και ο Sunak είναι Ινδουιστής, διαβάζει ως πρωθυπουργός, οπότε δεν υπάρχει θέμα σχετικά με την προσωπική του πίστη κατά τη διάρκεια της αγγλικανικής λειτουργίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έδωσε τον επίσημο όρκο να κυβερνήσει τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου με «δικαιοσύνη και έλεος» και να προωθήσει ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων μπορούν να ζουν ελεύθερα. Ο όρκος είναι το δεύτερο από τα πέντε στοιχεία του ιστορικού τελετουργικού της στέψης που έχει τις ρίζες του σε παράδοση άνω των 1.000 ετών. Ο Κάρολος δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να δώσει τον όρκο και αφού έβαλε το χέρι του στη Βίβλο και υποσχέθηκε πανηγυρικά να το πράξει στη συνέχεια φίλησε το ιερό βιβλίο. Η τελετή τροποποιήθηκε για να αναγνωριστεί η αλλαγή στη θρησκευτική σύνθεση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ετοιμάστηκε για το χρίσμα, το πιο ιερό και οικείο μέρος των τελετουργιών της στέψης. Ο Κάρολος και η Καμίλα εβγάλαν τις πορφυρές κρατικές στολές τους και ο βασιλιάς ντύθηκε με έναν λευκό λινό χιτώνα και την «Supertunica», ένα ολόσωμο χρυσό παλτό, ενδύματα που συμβολίζουν τόσο την ταπεινότητα όσο και τη μεγαλοπρέπεια, με σκοπό να αντανακλούν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού.

Στη συνέχεια κάθησε στην αρχαία δρύινη καρέκλα στέψης, η οποία αποτελεί μέρος κάθε στέψης από το 1308. Ένα παραβάν τοποθετήθηκε γύρω από την καρέκλα από φρουρούς. Έπειτα παρουσιάστηκαν τα αντικείμενα που συμβολίζουν την κοσμική και πνευματική δύναμη του βασιλιά, αυτά περιλαμβάνουν τη σφαίρα, η οποία αντιπροσωπεύει τον κόσμο υπό τον Χριστό, και το δαχτυλίδι του ηγεμόνα, που συμβολίζει τον γάμο ενός μονάρχη με τον λαό του. Ο Κάρολος φόρεσε το γάντι της στέψης και θα κράτησε στο δεξί του χέρι το σκήπτρο με τον σταυρό, σύμβολο της επίγειας εξουσίας. Στο αριστερό του χέρι κράτησε το Σκήπτρο με το Περιστέρι, που συμβολίζει την πνευματική εξουσία και το έλεος.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, έχυσε τον αγιασμό από μια φιάλη σε σχήμα αετού και στη συνέχεια ετρίψε με αυτό τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι του βασιλιά. Η τελετή έχει τις ρίζες της στη βιβλική ιστορία του χρίσματος του βασιλιά Σολομώντα, και αρχικά είχε σχεδιαστεί για να επιβεβαιώσει ότι ο ηγεμόνας είχε διοριστεί απευθείας από τον Θεό.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ στέφθηκε στην επίσημη τελετή στέψης και το εκκλησίασμα ζητωκραύγαζε «God save the King». Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury τοποθέτησε το βαρύ χρυσό και γεμάτο κοσμήματα στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου στα μέσα της δίωρης λειτουργίας. Η στέψη είναι το κεντρικό σημείο της στέψης και είναι η μόνη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που ο Κάρολος θα φορέσει το ολόχρυσο στέμμα, το όποιο διαθέτει πορφυρό βελούδινο κάλυμμα, ζώνη ερμίνας και σταυροειδείς αψίδες που καταλήγουν σε σταυρό και είναι διακοσμημένο με ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτες, τοπάζια και τουρμαλίνες.

Μετά την τελετή, ο Κάρολος αντάλλαξε το στέμμα των 2,08 κιλών με το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα, το οποίο ζυγίζει περίπου το μισό, για την πομπή της επιστροφής στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο πρίγκιπας William γονάτισε μπροστά στον πατέρα του, τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, για να υποσχεθεί πίστη στον μονάρχη. «Θα σου φέρω, ως άρχοντάς σου, τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα. Ας με βοηθήσει με ο Θεός», είπε ο William.

Παραδοσιακά οι βασιλείς και οι λόρδοι γονατίζουν επίσης μπροστά στον νέο μονάρχη τους και αποτίουν φόρο τιμής, αλλά αυτή τη φορά αυτό αντικαθίσταται από αυτό που οι αξιωματούχοι ονόμασαν «Φόρο τιμής του λαού». Η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος, χρίστηκε και στεφανώθηκε με το στέμμα της βασίλισσας Mary, οι κληρικοί της παρέδωσαν το σκήπτρο της βασίλισσας με τον σταυρό και τη ράβδο της βασίλισσας με το περιστέρι. Η χορωδία τραγούδησε ένα νέο τραγούδι, το «Make a joyful noise», που συνέθεσε ο Andrew Lloyd Webber.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλλα έλαβαν τον αγιασμό καθώς η τελετή στέψης τους στο Αβαείο του Ουέστμινστερ πλησίαζε στο τέλος της. Ο Justin Welby, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, οδήγησε το εκκλησίασμα στην προσευχή του Κυρίου και η χορωδία τραγούδησε καθώς το βασιλικό ζεύγος έλαβε ψωμί και κρασί. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλλα έλαβαν τη Θεία Κοινωνία καθώς η τελετή στέψης τους στο Αβαείο του Ουέστμινστερ ολοκληρωνόταν.

Το πλήθος που αντιμετώπισε την ψυχρή βροχή ανέμιζε σημαίες και ζητωκραύγαζε καθώς η χρυσοποίκιλτη άμαξα μετέφερε τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλλα πίσω στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά την τελετή στέψης. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα χαιρέτησαν από τη χρυσή άμαξα και έφιπποι στρατιώτες οδηγούσαν το δρόμο καθώς 4.000 μέλη των ένοπλων δυνάμεων παρέλασαν στο κέντρο του Λονδίνου. Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή στην πόλη από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953. Η πομπή πέρασε από την πλατεία Τραφάλγκαρ, πέρασε κάτω από την αψίδα του Ναυαρχείου και στη συνέχεια πλαισίωσε το πάρκο Σεντ Τζέιμς στο δρόμο της προς το παλάτι.

Χιλιάδες στρατιωτικά στρατεύματα που παρέλασαν στο Λονδίνο στην πομπή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ χαιρέτισαν τον αρχιστράτηγο τους στο γρασίδι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Οι στρατιώτες έβγαλαν τα καπέλα τους και έδωσαν τρεις ζητωκραυγές στον νεοφώτιστο βασιλιά και τη βασίλισσα Καμίλα, οι οποίοι παρακολουθούσαν από ένα περβάζι που έβλεπε πάνω από τους κήπους του παλατιού. «Hip, hip, hooray», φώναξαν τρεις φορές τα μέλη του στρατού. Οι γκάιντες έπαιξαν στη συνέχεια μια μελωδία που γράφτηκε για την περίσταση και ονομάζεται «King Charles III».

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, η βασίλισσα Καμίλλα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ για να υποδεχτούν το πλήθος που ζητωκραύγαζε. Το βασιλικό ζεύγος πλαισίωναν ο γιος του Καρόλου και πρώτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πρίγκιπας William, η σύζυγός του Kate και τα παιδιά τους. Στο μπαλκόνι βρίσκονταν επίσης δύο από τα αδέλφια του Καρόλου, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος.

Χιλιάδες έτρεξαν στο Mall, τη μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, για να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά και να πάρουν μια γεύση από τη πρώτη επίσημη βασιλική εμφάνιση στο μπαλκόνι του παλατιού. Τα πλήθη εμφανίστηκαν πανηγυρικά παρά την καταρρακτώδη βροχή, στριμώχνοντας για να πάρουν το καλύτερο σημείο μπροστά από το παλάτι.

Τα Κόκκινα Βέλη, η ομάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, εντυπωσίασαν τα πλήθη καθώς πετούσαν και άφηναν κόκκινα, λευκά και μπλε ίχνη στον ουρανό.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγκυος η Vanessa Hudgens! Η ηθοποιός εμφανίστηκε με φουσκωμένη κοιλίτσα στο κόκκινο χαλί των Oscar
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σπάνιες φωτογραφίες που δημοσίευσε η Charlize Theron με τα παιδιά της στη Disney





OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST