Now Reading
Σαπούνι ή αφρόλουτρο. Πότε και πώς να τα χρησιμοποιείς σωστά για να έχεις αποτέλεσμα

Σαπούνι ή αφρόλουτρο. Πότε και πώς να τα χρησιμοποιείς σωστά για να έχεις αποτέλεσμα

Avatar photo
Σαπούνι ή αφρόλουτρο. Πότε και πώς να χρησιμοποιείς σωστά το καθένα για να έχεις αποτέλεσμα

Το αφρόλουτρο και το σαπούνι έχουν διαφορετικά οφέλη και χρησιμότητα, πρέπει να γνωρίζεις πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις το καθένα.

Όλοι μας έχουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις  όταν πρόκειται για το ντους. Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να χρησιμοποιούν ένα αρωματικό αφρόλουτρο, ενώ σε άλλους αρέσει ένα απλό καθαριστικό σαπούνι και το σφουγγάρι τους.

Αλλά είναι όλα αυτά απλώς θέμα προτίμησης ή υπάρχει διαφορά μεταξύ της χρήσης σαπουνιού και του αφρόλουτρου; Έχει αρχίσει να αποδεικνύεται ότι κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του δέρματός του καθενός, η μία μέθοδος μπορεί να είναι καλύτερη από την άλλη, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθένα.  

  ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ ΣΕ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Η πιο οικολογική μέθοδος 

Αν προσπαθείς να μεταβείς σε πιο οικολογικούς τρόπους για τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου, μπορείς να εξετάσεις τα είδη αυτοφροντίδας που υπάρχουν όσο και τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιήσεις ήδη. Μια μπάρα σαπουνιού τείνει να είναι μια πιο οικολογική επιλογή, αφού παραλείπει το πλαστικό μπουκάλι και έρχεται σε κουτί από χαρτόνι, κάνοντας την ανακύκλωση ευκολότερη. Επίσης το σαπούνι είναι μία πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, μια ελβετική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι σε κάθε ντους, τα υγρά έχουν 25 % μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τις μπάρες σαπουνιού. 

Το σαπούνι έχει λιγότερα συντηρητικά 

Αν ψάχνεις για κάτι υποαλλεργικό που δεν θα αναζωπυρώσει το έκζεμα ή άλλες δερματικές παθήσεις, τότε το σαπούνι μπορεί να είναι η καλύτερη. Αυτό το απλό χρηστικό προϊόν τείνει να έχει λιγότερα συστατικά, δεν χρειάζεται συντηρητικά στις φόρμουλες του επειδή μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τα gel και συνήθως δεν συνοδεύονται από αρώματα όπως τα αφρόλουτρα. Αν σε ενδιαφέρουν τα καθαρά συστατικά ή χρειάζεσαι υποαλλεργικές επιλογές, το σαπούνι σε μπάρα είναι μια καλή επιλογή για σένα. 

  ΧΕΡΙ ΜΕ ΑΦΡΟ

Τα μειονεκτήματα του σαπουνιού  

Μπορεί να είναι πιο στεγνά 

Ενώ το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιεί λιγότερα συντηρητικά και parabens, μπορεί επίσης να είναι πιο ξηρό για το δέρμα λόγω των αλκαλίων. Το φυσικό pH του δέρματός είναι περίπου στο 5,5, ενώ οι δημοφιλείς μπάρες σαπουνιού – που περιέχουν αλκαλικά – έχουν pH 9 ή 10. Η χρήση αυτών των σαπουνιών μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα οξύτητας του δέρματός και να το αφήσει να το αισθάνεσαι σφιχτό και ξηρό. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις ένα υγιές φράγμα υγρασίας, ίσως είναι καλύτερο να παραλείψεις το σαπούνι. 

Σαπούνι ή αφρόλουτρο. Πότε και πώς να χρησιμοποιείς σωστά το καθένα για να έχεις αποτέλεσμαΕίναι πιο βρώμικο 

Αν είσαι λάτρης της καθαριότητας, τότε το σαπούνι μπορεί να είναι λίγο πιο ακατάστατο στο χειρισμό του από ένα καθαρό, περιορισμένο υγρό κλεισμένο σε ένα μπουκάλι. Μόλις βραχεί, η μπάρα μπορεί να γίνει πολτώδης, να αφήσει αποχρωματισμό σαπουνιού ή να πιάσει τρίχες. Αν θέλεις μια πιο τακτοποιημένη εμπειρία, ένα μπουκαλάκι με υγρό σαπούνι μπορεί να είναι το καλύτερο.   

ΚΑΛΑΘΙ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ

Τα πλεονεκτήματα του αφρόλουτρου 

Είναι πιο ενυδατικό 

Τα αφρόλουτρα ή shower gel περιέχουν συνήθως μαλακτικά που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος ή λιπίδια που αντικαθιστούν τα φυσικά μας έλαια. Παραδείγματα μαλακτικών συστατικών που βοηθούν στο δέρμα είναι το βούτυρο καριτέ, το βούτυρο κακάο και τα φυτικά έλαια, ενώ το έλαιο σόγιας είναι παράδειγμα λιπιδίου. Αν δεν σου αρέσει αυτή η αίσθηση καθαριότητας που δίνει στο δέρμα το σαπούνι, χρησιμοποίησε αφρόλουτρο σώματος για μια πιο πλούσια, πιο ενυδατωμένη αίσθηση. 

Είναι πιο φιλικό «προς τα ταξίδια» 

Αν και μπορεί να χρειαστεί να το βάλεις σε ειδικό μπουκάλι, το αφρόλουτρο σώματος είναι αναμφισβήτητα πιο φιλικό για τα ταξίδια από το σαπούνι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις να στεγνώσει πλήρως για να το βάλεις πίσω στην τσάντα σου. Το να βάζεις ένα υγρό σαπούνι πίσω στο χάρτινο δοχείο του μπορεί να δημιουργήσει αρκετή ακαταστασία, καθιστώντας το μικρό πλαστικό μπουκάλι μια πιο τακτοποιημένη και βολική επιλογή αν ταξιδεύεις συχνά. 

  ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΤΣΕΤΑ

Τα μειονεκτήματα του αφρόλουτρου 

Έχει περισσότερα πρόσθετα 

Κάνε μια βόλτα στο διάδρομο με τα προϊόντα σώματος στα καταστήματα καλλυντικών και τα super-market και θα βρεθείς αντιμέτωπη με πολλές επιλογές, αλλά πολύ λίγες από αυτές θα είναι «καθαρές». Τα αφρόλουτρα τείνουν να έχουν συντηρητικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερα αρώματα και χρωστικές ουσίες από τις μπάρες. Η εύρεση μιας καθαρής έκδοσης σε μορφή αφρόλουτρου είναι δυνατή, αλλά πιθανότατα θα σου κοστίσει περισσότερο από τις συνήθεις επιλογές. Αν βρίσκεσαι στη διαδικασία για έναν πιο καθαρό τρόπο ζωής – είτε αυτό γίνεται μέσω της περιποίησης του δέρματος, του μακιγιάζ ή των βιολογικών τροφίμων – τότε τα σαπούνια σε μορφή μπάρας με ελάχιστα συστατικά μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. 

Ποιο είναι καλύτερο, το σαπούνι ή το αφρόλουτρο; 

Εάν προτιμάς μια επιλογή με οικολογική συνείδηση και λιγότερα συστατικά και δεν σε πειράζει η μικρή ακαταστασία, τότε το σαπούνι σε μπάρα είναι για σένα. Ωστόσο, αν η ενυδάτωση είναι ο στόχος σου και δεν σε αποθαρρύνει το να πληρώνεις περισσότερα για πιο καθαρές επιλογές, τότε επίλεξε το αφρόλουτρο. Τελικά, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση σχετικά με το ποιο είδος σαπουνιού πρέπει να χρησιμοποιείς για το μπάνιο σου. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλεις από να κερδίσεις από το ντους σου. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σαπούνι γίνεται το πλέον must beauty item και ενισχύει τον οικολογικό τρόπο περιποίησης

Σαπούνι ή αφρόλουτρο. Πότε και πώς να τα χρησιμοποιείς σωστά για να έχεις αποτέλεσμα

Στο παρελθόν το σαπούνι ήταν το πιο καθημερινό αντικείμενο της καθημερινότητας μας. Έπειτα από χρόνια απουσίας έχει γίνει ξανά  ο πρωταγωνιστής της παράστασης. Κανένα αφρόλουτρο ή κρεμοσάπουνο, όσο όμορφα αρωματισμένο ή εξαίσια συσκευασμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό το στερεό κρεμώδες καθαριστικό. Είναι ένας αξιόπιστος σύντροφός της, το και το ιδανικό προϊόν ομορφιάς και υγιεινής. 

Αυτό που κάποτε φαινόταν μια περίεργη επιλογή, μοιάζει να είναι πλέον επίκαιρο, και όχι μόνο επειδή όλοι μας πλένουμε τα χέρια μας σε ολυμπιακό επίπεδο. Το σαπούνι, που για καιρό θεωρούνταν είτε ως ένα χρηστικό μέσο για ένα σκοπό είτε ως ένα όμορφο αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιημένο δώρο για οικοδέσποινες, μοιάζει αποκαλυπτικό σε μια εποχή που εστιάζουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στον μινιμαλισμό της αυτοφροντίδας. Θέλεις φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία; Το σαπούνι δεν χρειάζεται κουτί, πόσο μάλλον πλαστικό περιτύλιγμα. Μακροβιότητα; Διαρκεί για πάντα, μερικές φορές περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε. 

Εγώ που είμαι το παιδί των 90s , έχω ανάμεικτα συναισθήματα για το σαπούνι σε μπάρες. Μου φέρνει αναμνήσεις από τα νεανικά μου χρόνια, όπου έπρεπε να αποσπάσω την «τσιμεντένια» πλάκα του Dove από τη σούπερ 60s-esque σαπουνοθήκη της γιαγιάς μου. Ευτυχώς, το έθνος πέρασε γρήγορα στο καινοτόμο υγρό αφρόλουτρο, και η πλειοψηφία από εμάς δεν κοίταξε ποτέ πίσω. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Olivia Rodrigo είναι το νέο πρόσωπο της Lancôme



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer