Now Reading
Κάνε καθημερινή συνήθεια τη φιλανδική σάουνα και δες το σώμα και το πνεύμα σου να αναγεννώνται

Κάνε καθημερινή συνήθεια τη φιλανδική σάουνα και δες το σώμα και το πνεύμα σου να αναγεννώνται

Avatar photo
γυναικα ξαπλωμενη σε σαουνα

Τα οφέλη της φινλανδικής σάουνας είναι πολλά: μας βοήθα να αποβάλλουμε έως και 1 λίτρο περιττών υγρών, καθαρίζει το δέρμα και φέρνει ηρεμία και γαλήνη αν είσαι αγχωμένη.

Στις χώρες της Λαπωνίας, και γενικά σε όλες τις χώρες που βρίσκονται βορειότερα από εμάς, η σάουνα είναι μια διαδεδομένη καθημερινή συνήθεια. Πολλοί άνθρωποι έχουν σάουνα στο σπίτι τους, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, και ακόμη και στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν διάσπαρτες εδώ και εκεί σάουνες που μπορεί κανείς να κλείσει. Η φινλανδική σάουνα φαίνεται να αποτελεί πανάκεια για καλύτερη υγεία.  

Στο κέντρο του Όσλο, για παράδειγμα, υπάρχει ένα μικρό πλωτό σπίτι αγκυροβολημένο στην άκρη του σκυροδέματος που συνορεύει με το πεζοδρόμιο από τη μία πλευρά και τη θάλασσα από την άλλη. Αυτό που μοιάζει με ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πλωτή σάουνα, την οποία μπορείς να νοικιάσεις με την ώρα. Αυτή δεν είναι μια παράξενη συνήθεια για τους σκανδιναβικούς λαούς: όσοι δεν έχουν δική τους σάουνα στο σπίτι πηγαίνουν σε μέρη όπως αυτό έναντι αμοιβής, όπου μπορούν στη συνέχεια να βουτήξουν απευθείας στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας για να δημιουργήσουν ένα ευεργετικό θερμικό σοκ για το σώμα. 

 

Η πρακτική της σάουνας είναι τόσο δημοφιλής που θεωρείται από τους Φινλανδούς το «φαρμακείο του φτωχού», δηλαδή ένα μέρος προσιτό σε όλους, όπου μπορούν να θεραπευτούν οι πιο διαφορετικές παθήσεις και γενικότερα να βελτιωθεί η σωματική και ψυχική ευεξία. Και όχι μόνο στις ψυχρές χώρες, η σάουνα είναι πολύ δημοφιλής και στην Ιταλία. 

Φινλανδική σάουνα και τι είναι 

Η φινλανδική σάουνα είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για την ονομασία της αρχικής εκδοχής της ξηρής σάουνας, του περιβάλλοντος εκείνου όπου δημιουργείται ξηρή θερμότητα, με πολύ χαμηλό επίπεδο υγρασίας.  

Η τέλεια φινλανδική σάουνα είναι εξ ολοκλήρου επενδεδυμένη με ακατέργαστο ξύλο, για να μην απελευθερώνει η θερμότητα χρώματα ή άλλες χημικές ενώσεις στον αέρα, και έχει στο εσωτερικό της ένα είδος καμινιού, πάνω στο οποίο τοποθετούνται πέτρες λάβας που θερμαίνονται σταδιακά και απελευθερώνουν θερμότητα. 

Φινλανδική σάουνα, πώς γίνεται 

Πριν από την είσοδο στη σάουνα, είναι καλή πρακτική υγιεινής να κάνεις ένα γρήγορο χλιαρό ντους. Στις σκανδιναβικές χώρες, η σάουνα γίνεται με το να είσαι εντελώς γυμνή, καθισμένη πάνω στην πετσέτα σου. Μια πιο σεμνή παραλλαγή είναι να παραμένει κανείς καλυμμένος από την πετσέτα, αλλά πάντα χωρίς μαγιό από κάτω, τα υλικά του οποίου θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες στον αέρα.  

Μέσα στη φινλανδική σάουνα, χρησιμοποιείς τον κουβά και την κουτάλα για να ρίχνεις λίγο νερό πάνω στις καυτές πέτρες από καιρό σε καιρό, ώστε να δημιουργείται το σωστό επίπεδο υγρασίας. Μπορείς να παραμείνεις καθιστή ή να ξαπλώσεις στους πάγκους, για να απολαύσεις τη μέγιστη χαλάρωση. Εάν υπάρχουν διάφορα επίπεδα πάγκων, επίλεξε το χαμηλότερο για λιγότερη θερμότητα και το υψηλότερο για περισσότερη θερμότητα. 

 

Η ιδανική διάρκεια της σάουνας είναι 10 λεπτά, τουλάχιστον 8 λεπτά, μετά την οποία είναι απαραίτητο να κάνεις ένα κρύο ντους. Αυτό το θερμικό σοκ είναι πανάκεια για την επανενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος. Μπορείς στη συνέχεια να κάνεις αρκετούς κύκλους σάουνας και κρύου ντους, αν έχεις συνηθίσει, ακούγοντας πάντα τις αντιδράσεις του σώματός σου.

Φινλανδική σάουνα, ιδανική θερμοκρασία 

Η θερμοκρασία της φινλανδικής σάουνας κυμαίνεται μεταξύ 65° και 80° Κελσίου, ενώ το επίπεδο υγρασίας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10° και 20° Κελσίου. Αυτό το επίπεδο θερμότητας στον αέρα προκαλεί τη θέρμανση του ανθρώπινου δέρματος στους 40°/42°C. Ο εξοπλισμός στο εσωτερικό της σάουνας θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς τη θερμοκρασία της σάουνας αλλά και τη διάρκεια της παραμονής σου σε αυτή. 

Φινλανδική σάουνα και τα οφέλη της για την υγεία  

Μπορείς να κάνεις σάουνα κάθε μέρα, αλλά το να μπορείς να κάνεις σάουνα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αν όχι δύο ή τρεις φορές, θα ήταν ιδανικό. Και όταν αρχίσεις να κάνεις με συνέπεια, σίγουρα θα βρεις τρόπο και χρόνο να αυξήσεις τις επισκέψεις σου, γιατί τα οφέλη θα είναι πολλά και το αίσθημα ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης θα είναι απαράμιλλο. 

  

Τα οφέλη της σάουνας είναι πολλά: 

 1. Η θερμότητα αυξάνει το πλάτος των αιμοφόρων αγγείων μας, με αποτέλεσμα η καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα.
 2. Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, περισσότερο αίμα σημαίνει περισσότερο οξυγόνο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα.
 3. Αποβολή της περίσσειας υγρών, με την εφίδρωση, αποβάλλουμε υγρά και τοξίνες, έως και 1 λίτρο. Η κυτταρίτιδα και οι εναποθέσεις λίπους βελτιώνονται εξίσου.
 4. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα  ενεργοποιώντας το λεμφικό σύστημα, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην πρόληψη λοιμώξεων, γρίπης, κρυολογήματος και παραρρινοκολπίτιδας, και βελτιώνει επίσης ορισμένους τύπους αλλεργιών, όπως η αλλεργία στη γύρη και η αλλεργική ρινίτιδα
 5. Υποστηρίζει το αναπνευστικό σύστημα και είναι επίσης ιδανική σε περιπτώσεις παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος και βρογχίτιδας, επειδή ο ζεστός αέρας είναι καταπραϋντικός και μαλακτικός στους βρόγχους, ενώ η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος μέσα στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις άσθματος.
 6. Επίδραση ανακούφισης του πόνου  σε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων, μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του πόνου με χαλαρωτικό αποτέλεσμα.
 7. Απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, το δέρμα θα είναι πολύ απαλό, επειδή η θερμότητα θα προκαλέσει μια διαδικασία απολέπισης των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος, επιταχύνοντας την κυτταρική εναλλαγή.
 8. Διαστολή των πόρων η θερμότητα διαστέλλει τους πόρους, διευκολύνοντας στη συνέχεια την εξάλειψη των ακαθαρσιών του δέρματος, όπως τα μαύρα στίγματα.
 9. Καθαρισμένο δέρμα, το δέρμα θα είναι πιο καθαρό και με λιγότερο σμήγμα και νεκρά κύτταρα στο δέρμα θα αποτραπεί ο σχηματισμός κηλίδων.
 10. Λαμπερή επιδερμίδα, χάρη στη θερμότητα και την αγγειοδιαστολή, περισσότερο οξυγόνο ρέει στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος στο πρόσωπο, το οποίο δείχνει φανεράπιο φωτεινό.
 11. Μείωση του άγχους, η χαλάρωση για 10 λεπτά με βαθιές αναπνοές, ενώ η θερμότητα περιβάλλει το σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε μια στιγμή χαλάρωσης που βοηθά στη μείωση της συσσωρευμένης έντασης. Το να το κάνεις συνήθεια είναι ένα εξαιρετικό διαλογιστικό τελετουργικό για την ψυχική υγεία.

γυναικα ξαπλωμενη σε σαουνα

Η σάουνα δεν συνιστάται σε περιπτώσεις: 

 1. Οξείες λοιμώξεις
 2. Οξείες νευρομυϊκές φλεγμονές
 3. Νεφρική ανεπάρκεια
 4. Εάν πάσχεις από νευρολογικές διαταραχές, όπως η επιληψία
 5. Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
 6. Εάν είσαι νηστική ή μετά από πολύ φαγητό ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ
 7. Εάν είσαι έγκυος

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top