Now Reading
Εσύ εφαρμόζεις SPF στα χείλη σου; Προστάτεψέ τα και πες αντίο στο σκάσιμο

Εσύ εφαρμόζεις SPF στα χείλη σου; Προστάτεψέ τα και πες αντίο στο σκάσιμο

Αλεξάνδρα Τρύφωνος
Εσύ εφαρμόζεις SPF στα χείλη σου; Προστάτεψέ τα και πες αντίο στο σκάσιμο

Η αντηλιακή προστασία των χειλιών σου είναι εξίσου σημαντική με την προστασία της υπόλοιπης επιδερμίδας σου.

Η συνήθεια του να εφαρμόζεις SPF είναι  ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη γενική σου υγεία και ομορφιά. Αυτή η καθημερινή κίνηση φροντίδας προστατεύει από την σκληρή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι τελικά υπεύθυνη για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεις αντηλιακό δείκτη ευρέως φάσματος με SPF30  ή υψηλότερο σε οποιοδήποτε εκτεθειμένο σημείο του δέρματος και ότι θα πρέπει να το ανανεώνεις τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Τα χείλη είναι μια περιοχή που συχνά αμμελλείται, αλλά είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεις αντηλιακή προστασία και σε αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτή η περιοχή μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε βλάβες από τον ήλιο, καθώς είναι συνεχώς εκτεθειμένη. Το δέρμα των χειλιών είναι επίσης αρκετά λεπτό σε σύγκριση με άλλες περιοχές του σώματος σημειώνει η πιστοποιημένη δερματολόγος Kristina Collins, M.D.

απαλά χείλη«Ως χειρουργός δερματολόγος που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 15.000 επεμβάσεις καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών χειρουργικών αφαίρεσης καρκινικών νεοπλασμάτων στα χείλη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστήσει για την προστασία αυτής της ευαίσθητης περιοχής με καθημερινό SPF. Ακόμα πιο σημαντικό, όταν κάνουμε διάγνωση και θεραπεία καρκίνου του δέρματος στο χείλος, αυτή η θέση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για έναν καρκίνο να είναι εξαιρετικά επιθετικός».

Πέρα από τον καρκίνο, η Dr. Collins λέει ότι η χρόνια βλάβη από τον ήλιο στα χείλη μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, αραίωση του ιστού και ξηρότητα. Υπάρχει ακόμη και μια πάθηση που αναφέρεται ως «ακτινική χειλίτιδα» κατά την οποία τα χείλη είναι μόνιμα σκασμένα λόγω βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι εξαιρετικά δύσκολη να αντιμετωπιστεί.

Πόσο και πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεις SPF στα χείλη;

Εσύ εφαρμόζεις SPF στα χείλη σου; Προστάτεψέ τα και πες αντίο στο σκάσιμο

Η εφαρμογή SPF στα χείλη πρέπει να γίνεται καθημερινά. Εξαιρετικά σημαντική όμως είναι και η ανανέωσή του, η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα είναι. Ακολούθησε για την φροντίδα των χειλιών σου τις συμβουλές που δίνονται και για το υπόλοιπο δέρμα. Δηλαδή, χρησιμοποίησε SPF 30 ή και υψηλότερο για τα χείλη σου προκειμένου να έχεις επαρκή προστασία από τον ήλιο. Θα πρέπει να εφαρμόζεις SPF στα χείλη τουλάχιστον κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο. Φρόντισε επίσης να το εφαρμόζεις ξανά μετά το φαγητό ή εάν έχεις τη συνήθεια να γλείφεις ή να δαγκώνεις τα χείλη σου.

Εσύ εφαρμόζεις SPF στα χείλη σου; Προστάτεψέ τα και πες αντίο στο σκάσιμο

 

Διάβασε επίσης:

Πώς να ανανεώσεις το αντηλιακό σου πάνω από το μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όλες μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φοράμε SPF καθημερινά. Τα αντηλιακά μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από διάφορες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η υπερμελάγχρωση. Είναι επίσης απίστευτο το γεγονός ότι η συστηματική χρήση αντηλιακού μπορεί ακόμη και να μειώσει τα ορατά σημάδια γήρανσης μετά την εμφάνισή τους.

κορίτσια και ηλιοτρόπια

Ωστόσο, η καθημερινή χρήση του υψηλού δείκτη αντηλιακής προστασίας δεν ήταν πάντα ο κανόνας – μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, η συντριπτική πλειονότητα των λάτρεις του ήλιου εφάρμοζαν στην επιδερμίδα τους βρεφικό λάδι που περιείχε ασήμαντες ποσότητες SPF (εάν υπήρχαν στην καλύτερη των περιπτώσεων). Σήμερα, ο δείκτης SPF 30 θεωρείται το τυπικό επίπεδο προστασίας που προτείνουν οι δερματολόγοι και οι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας, ενώ τα περισσότερα προϊόντα πλέον περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Δες εδώ πώς να ανανεώσεις το αντηλιακό σου πάνω από το μακιγιάζ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχεις flat άτονα και βαριά μαλλιά; Αυτές είναι οι 4 κινήσεις φροντίδας θα κάνουν τα «μαγικά» τουςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr