Now Reading
Νερό: Μπορεί να είναι ο «ύπουλος εχθρός» για τα άτονα και φριζαρισμένα μαλλιά σου

Νερό: Μπορεί να είναι ο «ύπουλος εχθρός» για τα άτονα και φριζαρισμένα μαλλιά σου

Avatar photo

Έχεις σκεφτεί πότε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το νερό που χρησιμοποιεί στα μαλλιά σου; Ίσως οι καλές ή οι κακές μέρες στα μαλλιά σου να εξαρτώνται αποκλειστικά από το νερό που χρησιμοποιείς κι όχι από κάποιο προϊόν.

Αν και η ανεύρεση προϊόντων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον τύπο μαλλιών μας, όπως γι τις μπούκλες ή για το έντονο χρώμα στα μαλλιά μας για παράδειγμα, αποτελούν μία ευεργετική ρουτίνα περιποίησης, υπάρχει εντούτοις ένας άλλος -και ίσως εξίσου σημαντικός- παράγοντας που συμβάλλει στις καλές μέρες των μαλλιών μας. Ποιος είναι αυτος; Ο τύπος του νερού που χρησιμοποιούμε

Υπάρχουν δύο τύποι νερού, σκληρό ή μαλακό, που επηρεάζουν στην πυκνότητα και την ποσότητα των μετάλλων στο νερό. Για το σκληρό νερό, σύμφωνα με τον Ted Gibson, κομμωτή διασημοτήτων και ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, αυτό σημαίνει, «Νερό που περιέχει πολλά θειικά άλατα και μέταλλα, που κάνει τα μαλλιά σκληρά». Ουσιαστικά, όσο περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο περιέχει (σίδηρος, χαλκός, νάτριο και ασβέστης) τόσο πιο σκληρό είναι το νερό – και αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική υγεία των μαλλιών μας. 

Όπως αποδεικνύεται μετά από έρευνες, το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό ή το σκληρό νερό μπορεί να έχει παρενέργειες στα μαλλιά μας, ανεξάρτητα από το πόσο ωφέλιμη είναι η ποικιλία των προϊόντων που έχουμε επιλέξει για να καλύψει το σύνολο των αναγκών μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση ακόμα και αν ζεις σε μια περιοχή με σκληρό νερό. Παρακάτω θα βρεις συμβουλές από κορυφαίους κομμωτές και θα μάθεις αναλυτικά τις βλαβερές συνέπειες του σκληρού νερού, καθώς και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των βλαβών που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τις καλύτερες συστάσεις προϊόντων, για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή και εύκολα. 

  

Τι κάνει το σκληρό νερό στα μαλλιά 

Με την υπερβολική ποσότητα μετάλλων, το σκληρό νερό έχει την τάση να κάνει τα μαλλιά να τα αισθανόμαστε σκληρά και άκαμπτα, διότι τα μέταλλα προσκολλώνται στα μαλλιά όταν εξατμίζονται. Βασικά, όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, τα μέταλλα από το σκληρό νερό διεισδύουν στις τρίχες και κρυσταλλώνονται καθώς τα μαλλιά στεγνώνουν. Στη συνέχεια, η κρυστάλλωση σχηματίζει ένα «γύψο» που εμποδίζει την υγρασία να εισέλθει ή να βγει από τα μαλλιά μας, οδηγώντας τα σε ξηρότητα, μπέρδεμα και σπάσιμο. 

Αν και όλοι οι τύποι μαλλιών μπορούν να τεθούν στον ίδιο κίνδυνο από το σκληρό νερό, είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τα πορώδη μαλλιά, καθώς αυτά είναι ήδη επιρρεπή σε ξηρότητα και φριζάρισμα, επιτρέποντας στα μεταλλικά στοιχεία να διεισδύσουν βαθύτερα στη δομή της τρίχας. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά που έχουν υποστεί βαφή και χημική επεξεργασία: το σκληρό νερό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο ξεθώριασμα του χρώματος, λιπαρότητα και να βαρύνει τα μαλλιά. 

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν τα μαλλιά σου έχουν επηρεαστεί από σκληρό νερό 

Αν παρατηρήσεις τα υπολείμματα νερού στη βρύση του νεροχύτη, στα πιάτα και στην κεφαλή του ντους, αυτό που βλέπεις πραγματικά είναι η κρυστάλλωση των υπολειμμάτων ορυκτών από το σκληρό νερό. Τα μέταλλα τείνουν επίσης να συσσωρεύονται, οπότε αν η πίεση του νερού που τρέχει στο σπίτι μας είναι χαμηλή στον νεροχύτη ή στο ντους, αυτό είναι ένα ακόμα καλό σημάδι ότι έχουμε σκληρό νερό. 

Όταν λούζεις τα μαλλιά σου, φρόντισε να προσέξεις τον τρόπο εφαρμογής του σαμπουάν σου. Εάν χρειάζεται πολύς χρόνος για να σχηματιστεί αφρός και να διανεμηθεί, μπορεί να έχεις σκληρό νερό, ή εάν το μαλακτικό σου κάνει τα μαλλιά σου να τα αισθάνεσαι ξηρά και μπερδεμένα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι που δείχνει τη σκληρότητα του νερού. Όσον αφορά το πώς μπορεί να φαίνονται τα μαλλιά σου, ο Gibson λέει ότι το σκληρό νερό μπορεί να προκαλέσει λιπαρά μαλλιά -που καθαρίζονται πιο δύσκολα-, θαμπά μαλλιά που έχουν χάσει τη λάμψη τους, φριζαρισμένα μαλλιά από τα ορυκτά που δημιουργούν φραγμένους θύλακες και πόρους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο των συστατικών των προϊόντων και να οδηγήσουν σε ερεθισμό. 

 

Τι θα συμβεί όμως αν δεν λούζεις τα μαλλιά σου με σκληρό νερό  

«Αν αφήσεις  για καιρό τη συσσώρευση του σκληρού νερού στο τριχωτό της κεφάλης χωρίς θεραπεία, μπορεί να σε οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, καθώς και να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα που θα ήθελες από το χρώμα, την ικανότητα να φωτιστούν τα μαλλιά, – τα μαλλιά μπορεί να μην έχουν λάμψη και να είναι θαμπά-  και το styling μπορεί να είναι δύσκολο χωρίς πολλά εργαλεία ή υψηλή θερμότητα», λέει η Min Kim, colorist της L’Oréal Professionnel.  Αυτό σημαίνει ότι η ανεύρεση ενός σχήματος προϊόντων περιποίησης μαλλιών για την πρόληψη και τη θεραπεία της ζημιάς από το σκληρό νερό θα πρέπει να είναι υψίστης σημασίας αν θέλεις να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή και εύκολα στη διαχείριση τους, ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξεις να τα φορμάρεις ή να τα επεξεργαστείς. 

 

Ποια είναι τα προϊόντα που ελαχιστοποιούν τη ζημιά από το σκληρό νερό 

1. Φίλτρο ντους 

«Το σκληρό νερό θα αφήσει μια μεμβράνη ή υπολείμματα στα μαλλιά που θα τα κάνει να τα νιώθουμε ξηρά και εύθραυστα, και θα έτσι θα δημιουργείται πολύ μεγάλη συσσώρευση μετάλλων», λέει η Bianca Garcia, κομμώτρια της Bumble and Bumble. Για να μειώσεις τη μεγαλύτερη ζημιά, επένδυσε σε ένα φίλτρο για το νερό στο ντους. Είτε αντικατάστησε πλήρως την κεφαλή του ντους, είτε σύνδεσε ένα φίλτρο στην τρέχουσα, που θα βοηθήσει στο να φιλτράρονται τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, στοιχεία που αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες των ξηρών και εύθραυστων μαλλιών, και θα μειώσει τα υπολείμματα που παραμένουν επάνω στα μαλλιά.  

2. Pro- Shampoo  

Η εφαρμογή μιας θεραπείας μαλλιών πριν από το λούσιμο θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας στο σκληρό νερό, μειώνοντας τη διείσδυση των μετάλλων στις ίνες της τρίχας. Τα pro-shampoo αφαιρούν τη συσσώρευση και προάγουν ένα ισορροπημένο τριχωτό κεφαλής πριν εφαρμόσουμε το σαμπουάν μας και μας βοηθούν να επιτύχουμε έναν λεπτομερή καθαρισμό.  Ως καλό εμπειρικό κανόνα, ο Cyd Charisse, κομμωτής του Hairstory συνιστά να καθαρίζετε τα μαλλιά σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα με ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού. Τα σαμπουάν καθαρισμού περιχέουν συστατικά όπως το τετρανάτριο EDTA ή το σύμπλεγμα EDTA, που συνδέονται με τα μέταλλα και τα μέταλλα του νερού. Είναι πιο ισχυρά από το παραδοσιακό σαμπουάν και όχι μόνο θα καθαρίσουν αλλά και θα αποτοξινώσουν το τριχωτό της κεφαλής από όποια προηγούμενη βλάβη έχει δημιουργηθεί. 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάσκαρα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μαλλιά


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top