Now Reading
Αγωνιάς για το ύψος του παιδιού σου; Αυτά τα αναπτυξιακά σημάδια θα σου δώσουν απαντήσεις

Αγωνιάς για το ύψος του παιδιού σου; Αυτά τα αναπτυξιακά σημάδια θα σου δώσουν απαντήσεις

Avatar photo

Αν αναρωτιέσαι για το ύψος του μωρού σου διάβασε παρακάτω τις ενδείξεις που σου «προδίδουν» ότι θα είναι ψηλό.

Θα ήταν πολύ ωραίο αν οι γονείς μπορούσαν με μαγικό τρόπο να πουν πώς ακριβώς θα είναι τα μωρά τους καθώς μεγαλώνουν. Είναι αδύνατο να μην είσαι περίεργος για τα πάντα, από την προσωπικότητά τους, την ευφυΐα τους, το μέγεθός τους. Ως επί το πλείστον, οι γονείς πρέπει να περιμένουν και να δουν, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να κάνουν κάποιες επιμορφωμένες εικασίες.

  • Τα ψηλά μωρά γίνονται ψηλοί ενήλικες;

Εξαρτάται, σύμφωνα με την Dr. Mona Amin, DO, FAAP, πιστοποιημένο παιδίατρο. «Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη εδώ είναι η γενετική, η διατροφή και το περιβάλλον», λέει ο Amin. «Η επιστημονική απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένος επιστημονικός τρόπος για την πρόβλεψη του ύψους».

Με την πρώτη σκέψη, μπορεί να μαντέψεις ότι τα μακρόστενα μωρά γίνονται ψηλοί ενήλικες, αλλά όπως εξηγεί ο Dr. Yamileth Cazorla-Lancaster, DO, MPH, MS, FAAP, ένας πιστοποιημένος παιδίατρος από το διοικητικό συμβούλιο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. «Το μέσο μήκος γέννησης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 20 ίντσες», λέει η Cazorla-Lancaster στον Romper. «Τα περισσότερα μωρά θα έχουν αυτό το μήκος όταν γεννηθούν. Το μήκος γέννησης δεν είναι ισχυρά προγνωστικό για το τελικό ύψος του ενήλικα. Φυσικά, η ηλικία κύησης μπορεί να επηρεάσει τρομερά το μέγεθος του μωρού κατά τη γέννηση, επομένως δεν είναι απαραίτητα προγνωστική για το ανάστημα άνω του μέσου όρου».

  • Μέγεθος σώματος και ύψος

Μερικοί γονείς σίγουρα υπερτονίζουν το μέγεθος του σώματος του παιδιού τους , είτε είναι το βάρος είτε το ύψος του, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ύψος —ακόμα και μέσα σε μια οικογένεια— μπορεί να διαφέρει με πολλούς τρόπους. «Η δουλειά μου ως παιδίατρος είναι να βεβαιωθώ ότι μεγαλώνουν κατάλληλα κατά μήκος της καμπύλης τους και να καθησυχάζω τους γονείς ότι όλα πάνε καλά», λέει η Cazorla-Lancaster. «Εφόσον τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε επαρκείς θερμίδες, θα έχουν το μέγεθος που καθορίζει το γενετικό τους σχέδιο. Το μέγεθος του σώματος μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των αδερφών που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια και στο ίδιο περιβάλλον».

Τελικά, το ύψος δεν είναι ένας δείκτης της υγείας ή της αξίας του παιδιού σου, επομένως το να ξοδεύεις πολύ χρόνο για να το σκεφτείς πέρα ​​από αυτό που λέει ο γιατρός του δεν είναι και τόσο χρήσιμο. «Ως κοινωνία τείνουμε να εκτιμούμε το ύψος, αλλά νομίζω ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι μια πολιτιστική κατασκευή», λέει η Cazorla-Lancaster. «Πρέπει να προσέχουμε να μην υπονοούμε στα παιδιά ότι το να είναι ένα συγκεκριμένο μέγεθος τα κάνει περισσότερο ή λιγότερο άξια. Επίσης, επειδή το παιδί σου δεν είναι ψηλό ή αδύνατο (σύμφωνα με τα πολιτισμικά μας πρότυπα) δεν σημαίνει ότι είσαι κακός γονιός ή ότι κάνεις κάτι κακό. Άφησε το παιδί σου να μεγαλώσει και να εξελιχθεί σε αυτό που πρέπει να είναι χωρίς πίεση και χωρίς προσδοκίες».

  • Πράγματα που επηρεάζουν το ύψος ενός μωρού

Με όλα αυτά, ίσως εξακολουθείς να είσαι περίεργος αν μπορείς να προβλέψεις το ύψος του μικρού σου, έστω και μόνο για μια ανάλαφρη διασκέδαση. Υπάρχουν μερικά σημάδια ότι το μωρό σου θα μπορούσε να μεγαλώσει και να γίνει ψηλό, αν και κανένα από αυτά δεν είναι αλάνθαστο και μόνο ο χρόνος θα δείξει πραγματικά.

Οι βιολογικοί τους γονείς είναι ψηλοί

Εσύ και τα ύψη του συντρόφου σου παίζουν ρόλο στο πόσο ψηλό θα είναι το παιδί σας, έτσι ακριβώς λειτουργούν τα γονίδια. «Εάν και οι δύο γονείς είναι εξαιρετικά ψηλοί, τότε η γενετική σύνθεση του μωρού πιθανότατα θα τους κάνει και ψηλούς», λέει ο Amin.

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα είναι κατά τη γέννηση, αν ένα παιδί είναι ψηλό στα νήπια του, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνει ψηλό. «Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσεις ένα προβλεπόμενο ύψος ενηλίκου είναι να υπολογίσεις το εκατοστημόριο ύψους ενός παιδιού μετά την ηλικία των 2 ετών έως την ηλικία των 18», λέει η Cazorla-Lancaster. «Το τελικό ύψος του ενήλικα συσχετίζεται καλύτερα με το εκατοστημόριο ύψους μετά την ηλικία των 2 ετών».

Η διαφορά με τα αγόρια

Εάν έχεις αγόρι, είναι ήδη πιο πιθανό να ψωνίζεις στο ψηλό τμήμα. Σύμφωνα με στοιχεία του NCD-RisC, ενός δικτύου επιστημόνων υγείας σε όλο τον κόσμο που συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μέσο ύψος των ανδρών είναι περίπου τεσσεράμισι ίντσες ψηλότερο από αυτό των γυναικών.

 

Ακόμη και ως βρέφη, τα αρσενικά μωρά θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερα. Όπως είπε ο Dr. Mark Freilich, αναπτυξιακός παιδίατρος και ιδρυτής/ιατρικός διευθυντής στο Total Kids Developmental Pediatric Resources, το βάρος, το μήκος και η περιφέρεια κεφαλιού είναι μεγαλύτερα στα αγόρια παρά στα κορίτσια κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. «Αυτό πιστεύεται ότι σχετίζεται με ορμονικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ζωής», εξηγεί ο Freilich. Αν και οι κύριες διαφορές στο ύψος θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην εφηβεία.

Σωστή διατροφή

Ανεξάρτητα από το είδος των γονιδίων που μπορεί να κληρονομήσει το μωρό σου δεν πρόκειται να φτάσει στο πλήρες ύψος του χωρίς να έχει σωστή διατροφή. Ωστόσο, αυτό που τρώει ένα μωρό δεν θα το κάνει πραγματικά πιο ψηλό ως ενήλικας, ας πούμε απλώς θα το υποστηρίξει.

«Η διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, του σωματικού βάρους, του ύψους και ακόμη και της γνωστικής ανάπτυξης», λέει ο Amin. «Αν ένα παιδί καταναλώνει μια διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά, έχει επαρκή πρόσληψη νερού και γενικά μένει μακριά από λιχουδιές και σνακ με ζάχαρη, ρυθμίζει το σώμα και τον εγκέφαλό του για επιτυχία, κάτι που επιτρέπει τη σωστή γνωστική ανάπτυξη καθώς και τη σωματική ανάπτυξη.»

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top