Now Reading
Έμεινες στην πόλη; 9 κατανυκτικοί Επιτάφιοι για να ακολουθήσεις στην Αθήνα τη Μ. Παρασκευή

Έμεινες στην πόλη; 9 κατανυκτικοί Επιτάφιοι για να ακολουθήσεις στην Αθήνα τη Μ. Παρασκευή

Avatar photo
Έμεινες στην πόλη; 9 κατανυκτικοί Επιτάφιοι για να ακολουθήσεις στην Αθήνα τη Μ. Παρασκευή

Αν έχεις μείνει στην Αθήνα για Πάσχα σου βρήκαμε τους 9 πιο όμορφους Επιτάφιους για να βρεθείς.

Μεγάλη Παρασκευή, η μέρα της απόλυτης μυσταγωγίας και της κατάνυξης. Την ημέρα αυτή οι καμπάνες δε σταματούν να χτυπούν πένθιμα, οι μυρωδιές από τα λουλούδια είναι διάσπαρτη στην ατμόσφαιρα λες και ο Θεός, ειδικά αυτή τη μέρα, τις κάνει πιο έντονες. Λιβάνι και κεριά πλημμυρίζουν τις εκκλησίες, τις μονές και τα ξωκλήσια της πόλης που περιμένουν τους πιστούς για το ξεχωριστό έθιμο της περιφοράς του στολισμένου Επιταφίου.

Μπορεί λοιπόν το Πάσχα να σε βρίσκει εντός των τειχών και να μην έχεις καταφέρει να αποδράσεις σε κάποιο νησί ή χωριό. Παρόλα αυτά μην απελπίζεσαι διότι η Αθήνα είναι πανέμορφη το Πάσχα και ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή. Ξεχωριστές εκκλησίες της Αθήνας δίνουν το δικό τους χρώμα και μας βάζουν σε ατμόσφαιρα περισυλλογής ακολουθώντας τις πιο ιδιαίτερες και κατανυκτικές περιφορές Επιταφίου.

Οι πιο ιδιαίτεροι Επιτάφιοι στο κέντρο της Αθήνας

1. Μετόχι Παναγίου Τάφου, Άγιοι Ανάργυροι, Πλάκα

Πραγματικά αν μείνεις Αθήνα πρέπει να πας οπωσδήποτε στο Μετόχι. Ο ναός βρίσκεται στην οδό Ερεχθέως 18 στα Αναφιώτικα της Πλάκας και ακολουθεί πιστά το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Κτίστηκε επάνω στα ερείπια ναού της Αφροδίτης και υπήρξε γυναικείο μοναστήρι. Μάλιστα, στα δεξιά της εισόδου του ναού, θα δεις μικρά κομματάκια λίθων από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά. Επίσης είναι ο πρώτος ναός στον οποίο φτάνει το Άγιο Φως το Σάββατο της Ανάστασης και από εκεί το διανείμουν σε κάθε εκκλησία της χώρας. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας μέσα σε ένα ιδιαίτερο κατανυκτικό κλίμα.

2. Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Θησείο

Ανηφορίζοντας τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, θα φτάσεις στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη που βρίσκεται σε ένα όμορφο τοπίο αστικού πρασίνου στους πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου. Η εκκλησία κατά τη μια εκδοχή χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά μια άλλη τον 9ο αιώνα. Το δασάκι, ο πεζόδρομος και η θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης το καθιστούν ως μια από τις ομορφότερες επιλογές για να ακολουθήσεις την περιφορά του Επιταφίου στην Αθήνα.

3. Αγία Μαρίνα, λόφος Νυμφών

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας δεσπόζει στον λόφο του Αστεροσκοπείου, στον αρχαίο λόφο των Νυμφών, στην περιοχή του Θησείου. Στη νοτιοανατολική γωνία του έχει ενσωματωθεί ο παλαιότερος -σπηλαιώδης- αρχικός ναός ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως βαπτιστήριο. Ο αρχικός ναός χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και πιθανότατα κατασκευάστηκε σε θέση όπου υπήρχε αρχαία δεξαμενή νερού, ενώ η σημερινή εκκλησία ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο ρυθμό της -ένας μεγάλος κεντρικός τρούλος τον οποίο περιβάλλουν τέσσερις μικρότεροι. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στην μαρμαρόστρωτη πλατεία ακριβώς μπροστά από το ναό με πανοραμική θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη.

4. Καπνικαρέα, Ερμού

Γνωστή σε όλους τους Αθηναίους και μη, το εκκλησάκι των Εσοδίων της Θεοτόκου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και λέγεται ότι είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένο στην Αθηνά ή τη Δήμητρα. Αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και ιστορικές εκκλησίες της πόλης και αν την επιλέξεις για την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής θα βιώσεις την πιο μεγαλιώδη περιφορά Επιταφίου, καθώς συναντά τους Επιταφίους και άλλων ναών στο κέντρο της Αθήνας.

5. Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Ένα από τα πιο όμορφα και γνωστότερα εκκλησάκια της Αθήνας που δεσπόζει στο λόφο του Λυκαβηττού και είναι ορατό από δεκάδες σημεία της πόλης. Ο ναός βρίσκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία και έχει πιάτο όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Η περιφορά  του Επιταφίου γίνεται πάνω στο λόφο με θέα τη φωτισμένη πόλη.

Οι πιο ιδιαίτεροι Επιτάφιοι εκτός κέντρου Αθηνών

1. Μονή Καισαριανής

Από τους πιο ιδιαίτερους Επιταφίους της πόλης τόσο για το τελετουργικό του στολισμού όσο και της περιφοράς! Για αυτό θα πρέπει να ανηφορίσεις μέχρι τους πρόποδες του Υμηττού από νωρίς το μεσημέρι, καθώς ο συγκεκριμένος Επιτάφιος είναι ο μόνος που θα ακολουθήσεις υπό το φως της ημέρας! Η περιφορά του ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, με ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στις πλαγιές του βουνού.

2. Μονή Παντοκράτορος Ταώ (Νταού Πεντέλης)

μοναστήρι Νταού Πεντέλης
monastiria.gr

H ονομασία Ταώ ενδέχεται να προέρχεται από τα παγώνια που απεικονίζονται στο υπέρυθρο του κεντρικού κτιρίου και του τοιχίου του περιβόλου της μονής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως «ταώς» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «παγώνι» και επί Φραγκοκρατίας μεταβλήθηκε σε Νταού. Η γυναικεία Μονή βρίσκεται στις ανατολικές πλευρές της Πεντέλης, μετά τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, πριν τη Ραφήνα και όσοι την έχουν επισκεφθεί κατά την ακολουθία του Επιταφίου έχουν βιώσει μια βαθιά κατανυκτική εμπειρία. Η λειτουργία ξεκινά στις 6.30 το απόγευμα σε ένα βυζαντινό σκηνικό υπό τις ψαλμωδίες των καλογριών. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται μέσα στο καταπράσινο τοπίο που φωτίζεται από τα αναμμένα κεράκια των πιστών.

3. Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Αγία Παρασκευή

Μονή Αγίου Ιωάννη
monastiria.gr

Στο πλάτωμα ενός δασώδους λόφου, στη βόρεια άκρη της κορυφογραμμής του Υμηττού, με πανοραμική θέα προς την Αθήνα και την πεδιάδα των Μεσογείων, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού. Οι φυσιολάτρες -πιστοί και μη- θα ενθουσιαστούν καθώς η Μονή βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή με θέα που εκτείνεται από τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα μέχρι και την Αρτέμιδα! Την επονομασία «κυνηγός» φέρεται κατά μία άποψη να την έλαβε ή από το γεγονός ότι η περιοχή αυτή ήταν τόπος για κυνήγι ή από το όνομα του κτήτορά της. Κατά μια άλλη θεωρία οφείλεται στον ηγούμενο της Βασίλειο Κυνηγό. Η ακολουθία του Επιταφίου ψάλλεται από τη χορωδία των μοναχών και αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία στο γυναικείο μοναστήρι. Εξίσου μυσταγωγική και η περιφορά που γίνεται μέσα στο δάσος υπό το φως των κεριών και θέα όλη την Αθήνα.

4. Άγιος Γεώργιος Καβούρι

Μια ανάσα από τη θάλασσα, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι που θυμίζει ναό σε κυκλαδίτικο νησί βρίσκεται στην καρδιά του καταπράσινου πευκοδάσους της περιοχής και η στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου υπό των φως των δεκάδων κεριών που κρατάνε οι πιστοί χαρακτηρίζεται άκρως μυστηριακή.

Επιτάφιος
Instagram@verbiloula_pediatrician

(Πηγή: Reader.gr)

Διάβασε επίσης:

Τα 9 πιο δημοφιλή πασχαλινά λουλούδια που μπορούν να ομορφύνουν το σπίτι σου

Το Πάσχα σηματοδοτεί μια εποχή του χρόνου κατά την οποία η μητέρα φύση επαναφορτίζεται, γεγονός που σίγουρα αποτελεί αιτία για γιορτή. Όταν διακοσμείς το τραπέζι για ένα πρωινό ή δείπνο με φίλους και την οικογένεια, ένα εποχιακό κεντρικό στοιχείο είναι εκείνο που καθορίζει πραγματικά το σκηνικό. Με τόσα πολλά όμορφα πασχαλινά λουλούδια για να διαλέξουμε, προτίμησε τις φωτεινές αποχρώσεις ή το απλό και διαχρονικό λευκό.  

κοριτσάκι μαζεύει λουλούδιαΜπορείς να επιλέξεις τον πασχαλινό κρίνο, ο οποίος συμβολίζει την αγνότητα και την ειρήνη, ή να επιλέξεις πολύχρωμες τουλίπες που είναι εύκολο να τοποθετήσεις σε ένα βάζο και η εικόνα τους σου εγγυάται ότι θα προσθέσουν χαρά στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ορτανσίες -μια κλασική και δημοφιλής επιλογή- που κυκλοφορούν σε αποχρώσεις του μπλε, του λευκού, του ροζ και του μοβ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις λάθος με ό,τι κι αν επιλέξεις, επειδή κάθε λουλούδι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι το τραπέζι σου πιο ιδιαίτερο και γιορτινό. 

Δες εδώ τα 9 πιο δημοφιλή πασχαλινά λουλούδια.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βρετανική βασιλική οικογένεια αφήνει επισκέπτες μέσα σε αυτό το εμβληματικό κάστρο για πρώτη φορά



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST