Now Reading
Ο δισεκατομμυριούχος που χαρίζει την εταιρία του για τη διάσωση του πλανήτη

Ο δισεκατομμυριούχος που χαρίζει την εταιρία του για τη διάσωση του πλανήτη

Avatar photo
Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε την επιχείρησή του για να σώσει τον πλανήτη

Ο ιδρυτής της εταιρίας Patagonia χαρίζει την εταιρεία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 50 χρόνια αφότου ο Yvon Chouinard ίδρυσε την εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων Patagonia, τη χαρίζει… για το καλό του πλανήτη. Η οικογένεια Chouinard έχει μεταβιβάσει όλη την ιδιοκτησία της στους οργανισμούς Patagonia Purpose Trust και Holdfast Collective., οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι οι αξίες της Patagonia θα συνεχίσουν να τηρούνται.

Ο Chouinard, η σύζυγός του και τα δύο ενήλικα παιδιά του, κατέθεσαν τις μετοχές τους με δικαίωμα ψήφου στην Patagonia, που αντιπροσωπεύουν το 2% του συνόλου των μετοχών, στο Patagonia Purpose Trust. Η «ψήφος εμπιστοσύνης» έχει μια νομική δομή που εγγυάται ότι το όραμα της εταιρείας δεν θα αποκλίνει ποτέ από την πρόθεση του Chouinard – ότι μια κερδοσκοπική επιχείρηση μπορεί να δώσει πίσω στον πλανήτη.

Η Holdfast Collective, η οποία κληρονόμησε τις μετοχές της οικογένειας Chouinard χωρίς δικαίωμα ψήφου, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που λαμβάνει από την εταιρία ενδυμάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τυχόν ετήσια κέρδη της Patagonia που δεν επανεπενδύονται στην εταιρεία , θα διανεμηθούν στην Holdfast Collective ως μέρισμα. Στη συνέχεια, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια – τα οποία είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως – για να προστατεύσει τη φύση και τη βιοποικιλότητα, να στηρίξει ακμάζουσες κοινότητες και να καταπολεμήσει την περιβαλλοντική κρίση. Ο Chouinard, ο οποίος είναι τώρα 83 ετών, είναι ένας Αμερικανός ορειβάτης και σέρφερ που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τις επιχειρήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Άρχισε να φτιάχνει εξοπλισμό αναρρίχησης και να τον πουλάει με μόνο μέσο …το αυτοκίνητό του για να συντηρείται. Αφού συνειδητοποίησε ότι οι αιχμές από χάλυβα που πουλούσε ήταν καταστροφικές για τους βράχους στο Yosemite, απέκτησε μεγάλα κέρδη και άλλαξε σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο αλουμινίου.

H ιστορία του είναι άκρως ενδιαφέρουσα

Ο  Yvon Chouinard ίδρυσε την Patgonia το 1973 και δεσμεύτηκε η εταιρεία να αποτελέσει πηγή περιβαλλοντικού ακτιβισμού. Αυτό περιελάμβανε τη δέσμευση μέρους των κερδών της εταιρείας για περιβαλλοντικούς σκοπούς και την πληρωμή εργαζομένων που συμμετείχαν σε τοπικά περιβαλλοντικά έργα. Με αυτή την τρέχουσα κίνηση, ο Chouinard απλώς συνεχίζει το όραμα με το οποίο ξεκίνησε. «Γνώρισα για πρώτη φορά τον Yvon όταν ήταν γύρω στα 24 και σήμερα είναι σχεδόν 84», δήλωσε η Kristine McDivitt Tompkins, η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Patagonia. «Σε όλα αυτά τα χρόνια, το όραμά του δεν αμφιταλαντεύτηκε ποτέ. Ήθελε να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και με τους δικούς του όρους. Και ενώ είναι καλά στην υγεία του τώρα, ήθελε να έχει ένα σχέδιο για το μέλλον της εταιρείας και το μέλλον του πλανήτη. Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο που αυτός και η οικογένειά του βοήθησαν να δημιουργηθεί είναι τεκτονικό. Θα κάνει την εταιρεία πιο ανταγωνιστική και οι υπάλληλοί της σε όλο τον κόσμο θα ενδυναμώνονται για πάντα από τον σκοπό», συνεχίζει η Kristine στο My Modern Met.

Για τον Chouinard, αυτή η νέα φάση για την Παταγονία είναι ο τρόπος του να διατηρήσει τη δέσμευσή του στον πλανήτη. Και με αυτόν τον τρόπο, ελπίζει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. «Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που ξεκινήσαμε το πείραμά μας στην υπεύθυνη επιχείρηση», δηλώνει. «Αν έχουμε ελπίδα για έναν ακμάζοντα πλανήτη σε 50 χρόνια από τώρα, απαιτεί από όλους μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους πόρους που έχουμε. «Ως ηγέτης της επιχείρησης που δεν ήθελα ποτέ να γίνω, κάνω το ρόλο μου. Αντί να εξάγουμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο, χρησιμοποιούμε τον πλούτο που δημιουργεί η Παταγονία για να προστατεύσουμε την πηγή. Κάνουμε τη Γη τον μοναδικό μας μέτοχο. Είμαι σοβαρός για να σώσω αυτόν τον πλανήτη».



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST