Now Reading
5 food styling tips που θα κάνουν πιο θελκτικά τα πιάτα σου στο εορταστικό τραπέζι

5 food styling tips που θα κάνουν πιο θελκτικά τα πιάτα σου στο εορταστικό τραπέζι

Avatar photo

Ακολούθησε αυτά τα food styling tips και κάνε το φαγητό σου να φαίνεται πιο νόστιμο όταν το σερβίρεις στους καλεσμένους σου.

Καθώς πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων φιλοξενείς και μαγειρεύεις πιο συχνά στους αγαπημένους σου ανθρώπους. Πιθανότατα θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου και να τους κάνεις να νιώθουν ότι τους εκτιμούν, πράγμα που σημαίνει ότι σερβίρεις πιάτα που φαίνονται τόσο καλά όσο γεύονται. Γιατί, λοιπόν, όσο και να προσπαθείς, τα γεύματά σου δεν φαίνονται τόσο νόστιμα όσο αυτά στο αγαπημένο σου εστιατόριο; Σου έχουμε την απάντηση! Το φαγητό φαίνεται πιο νόστιμο όταν είναι όμορφα τοποθετημένο σε ένα πιάτο. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πώς να πιάσεις το φαγητό σαν επαγγελματίας.

Διάβασε παρακάτω συμβουλές από ειδικούς, καθώς και τους λόγους για τους οποίους μας λιγουρευόμαστε βλέποντας ένα «όμορφο» φαγητό: 

  • Γιατί είναι σημαντική η επίστρωση;

Όταν πεινάς, το πώς είναι τακτοποιημένο το φαγητό σου στο πιάτο σου πιθανότατα δεν είναι πάνω από το μυαλό. (Και όταν είσαι «πεινασμένη», ξεχνάς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και ένα πιάτο.) Υπάρχουν οφέλη για να κάνεις το φαγητό σου να φαίνεται όμορφο. Ένα από αυτά είναι ότι θα έχει καλύτερη γεύση. Η ιδέα ότι η αισθητική γοητεία του φαγητού ενισχύει τη γεύση του δεν είναι καινούργια. Στην πραγματικότητα, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Απίκιος, ένας γνώστης των τροφίμων από τη Ρώμη του πρώτου αιώνα , είναι υπεύθυνος για τη διάσημη φράση, «Τρώμε πρώτα με τα μάτια μας». Δύο χιλιετίες αργότερα, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι έχει δίκιο.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η όρεξη των συμμετεχόντων στη μελέτη διεγείρεται περισσότερο από πιάτα με γαρνιτούρα – ένα στοιχείο που προστίθεται σε ένα πιάτο κυρίως για διακόσμηση – από εκείνα που δεν έχουν και μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που είχαν οργανωθεί για οπτική έλξη θεωρούνταν ότι είχαν καλύτερη γεύση από τους συμμετέχοντες.

  • Επέλεξε το σωστό πιάτο

Τα πιάτα είναι ο καμβάς του φαγητού σου και το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους είναι σημαντικά. Αν ανησυχείς ότι τα απλά λευκά πιάτα σου δεν θα λειτουργήσουν, σου έχουμε την απάντηση: Το λευκό προτιμάται από πολλούς σεφ επειδή κάνει τα χρώματα του φαγητού να αναδύουν, λέει ο σεφ Michael Welch. Μάλιστα, σε μελέτη του 2011, οι συμμετέχοντες προτίμησαν ένα ροζ επιδόρπιο σερβιρισμένο σε λευκό πιάτο από το ίδιο ροζ επιδόρπιο που σερβίρεται σε μαύρο πιάτο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συμμετέχοντες συνέδεσαν την ένταση της χρωματικής αντίθεσης του γλυκού με το πιάτο (ροζ έναντι λευκού πιάτου έναντι ροζ εναντίον μαύρου πιάτου) με την ένταση της γεύσης του επιδορπίου και έτσι απέδωσαν την προτίμησή τους για το λευκό πιάτο σε αυτή τη σύνδεση. Όσο για τα χρώματα που πρέπει να αποφύγεις: «Συνήθως, οι σεφ μένουν μακριά από τα μπλε πιάτα, καθώς δεν υπάρχει φυσικά μπλε τρόφιμο και θεωρείται ότι είναι ένα μη ορεκτικό χρώμα», λέει ο Welch.

  • Οι σωστές μερίδες 

Για να βεβαιωθείς ότι το πιάτο σου φαίνεται και έχει γεύση το καλύτερο που έχεις να κοιτάξει είναι οι σωστές μερίδες. Το κύριο συστατικό του πιάτου πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο και όλα τα άλλα στοιχεία να το συμπληρώνουν. Ακούγεται περίπλοκο; Χρησιμοποίησε την αναλογία ρολογιού, η οποία είναι μια κλασική μέθοδος επιμετάλλωσης που εξασφαλίζει τη σωστή μερίδα. Η Σχολή Μαγειρικών Τεχνών Auguste Escoffier λέει να σκεφτείς το πιάτο σου σαν ένα ρολόι: Το συστατικό του κρέατος πρέπει να τοποθετείται μεταξύ 3 και 9 η ώρα. το άμυλο, μεταξύ 9 και 12. και τα λαχανικά, μεταξύ 12 και 3. Επιπλέον, χρησιμοποίησε μονούς αριθμούς όταν στρώνεις μεμονωμένα φαγητά, συνιστά η σχολή μαγειρικής, καθώς «ο ανθρώπινος εγκέφαλος βρίσκει τους περιττούς αριθμούς πιο ευχάριστους από τους ζυγούς αριθμούς». Για παράδειγμα, όταν σερβίρεις ραβιόλια, βάλτε πέντε σε ένα πιάτο αντί για έξι.

 

 

  • Παίξε με τα χρώματα 

Όπως ένα έργο τέχνης με ποικιλία χρωμάτων είναι οπτικά ενδιαφέρον, έτσι και ένα πιάτο με ζωηρά και αντίθετα χρώματα. Ναι, το χρώμα του πιάτου σου είναι σημαντικό, αλλά το τι είναι πάνω του έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Τα φωτεινά, ζωντανά χρώματα των τροφίμων συνδέονται με τη φρεσκάδα και τη γεύση. «Δημιούργησε ένα εστιακό σημείο και πρόσθεσε μια έκρηξη χρώματος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βότανα, λαχανικά ή φρούτα ως χρώματα έμφασης, εάν το κύριο πιάτο φαίνεται λίγο ήπιο», λέει η Σχολή Μαγειρικής Τέχνης Auguste Escoffier.

  • Δώσε προτεραιότητα στην απλότητα και την ισορροπία

Αν και η ποικιλία είναι σημαντική, μην αφήνεις τα στοιχεία του πιάτου σου να παραγκωνίζονται μεταξύ τους. Ένα ακατάστατο πιάτο είναι πιο ελκυστικό από ένα πολυάσχολο και ένα πιάτο με πάρα πολλά ανταγωνιστικά στοιχεία θα μπερδέψει τους καλεσμένους σου. Από την άλλη, ένα πιάτο χωρίς αρκετή ποικιλία είναι βαρετό. Ο επαγγελματίας σεφ Jack Coetzee συνιστά να αφήσετε χώρο ανάμεσα στα διάφορα μέρη του πιάτου σου και να συμπεριλάβεις «ένα ζεστό στοιχείο, ένα κρύο στοιχείο, ένα στοιχείο υφής, κάτι τραγανό και κάτι απαλό», για να διατηρήσεις το πιάτο σου απλό και ισορροπημένο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Catherine Deneuve και ο Rami Malek, μαζί για να επαναλανσάρουν το εμβληματικό ρολόι Cartier





Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top