Now Reading
75η επέτειος καταπολέμησης του ρατσισμού- Η Παγκόσμια ημέρα χωρίς ίχνος διάκρισης

75η επέτειος καταπολέμησης του ρατσισμού- Η Παγκόσμια ημέρα χωρίς ίχνος διάκρισης

Ιωάννα Σαλαμουρα
τέλος στον ρατσισμό

Ας γιορτάσουμε την 75η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, της ημέρας που δεν έχουμε διακρίσεις σε φυλές και χρώματα.

Σήμερα, 21 Μαρτίου, γιορτάζεται η 75η επέτειος κατά του Ρατσισμού. Είναι η μέρα που επικεντρώνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Σαν σήμερα πριν 75 χρόνια, για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα κατέληξε και συμφώνησε σε ένα σύνολο αξιών και αναγνώρισε ότι τα δικαιώματα είναι εγγενή σε κάθε άνθρωπο και δεν παρέχονται από το κράτος.

Αυτά τα δικαιώματα κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την UDHR. Οι αρχές της Διακήρυξης αναφέρουν πως ο καθένας έχει δικαίωμα σε όλες τις ελευθερίες και δικαιώματα, χωρίς καμία διάκριση, όπως τη φυλή και το χρώμα. Ωστόσο, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ρατσισμός

Η αρχή

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα που η αστυνομία στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους σε μια ειρηνική διαδήλωση κατά του «περάσματος των νόμων» του Aπαρτχάιντ το 1960. Το 1979, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τη δράση της καταπολέμησης του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Με την ευκαιρία αυτή, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι μια εβδομάδα αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, που αρχίζει στις 21 Μαρτίου, θα διοργανώνεται ετησίως σε όλα τα κράτη.

Από τότε, το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική έχει εξαρθρωθεί. Οι ρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες και έχει δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η Σύμβαση πλησιάζει τώρα στην καθολική επικύρωση, αλλά ακόμα, σε όλες τις περιοχές, πάρα πολλά άτομα, κοινότητες και κοινωνίες υποφέρουν από την αδικία και το στίγμα που επιφέρει ο ρατσισμός.

ανθρώπινα δικαιώματα

Η «Πρώτη Κυρία του Κόσμου»

Έτσι αποκαλούσαν την Eleanor Roosvelt, τη γυναίκα που ήταν η κινητήρια δύναμη δημιουργίας του καταστατικού χάρτη ελευθεριών που αποτελεί την παντοτινή της κληρονομιά: της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Roosvelt από τη στιγμή που έφτασε στο Λευκό Οίκο το 1933 ως Πρώτη Κυρία, ήδη ασχολούνταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Προήγαγε ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, τους Αφροαμερικανούς και για τους εργαζόμενους την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, εμπνέοντας και τραβώντας την προσοχή στον αγώνα τους. Ως επικεφαλής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπαιξε ρόλο ζωτικής σημασίας στη δημιουργία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της για να κερδίσει την αποδοχή και την εφαρμογή των δικαιωμάτων που αναφέρονταν στη Διακήρυξη. Η κληρονομιά των λόγων και των έργων της είναι αισθητή στα συντάγματα πολυάριθμων χωρών και στην εξελισσόμενη διεθνή νομοθεσία που τώρα προστατεύει τα δικαιώματα των ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο.
«Να κάνετε αυτό που νιώθετε ότι είναι σωστό, γιατί θα υποστείτε κριτική έτσι κι αλλιώς. Θα σας αναθεματίσουν αν το κάνετε, θα σας αναθεματίσουν κι αν δεν το κάνετε».

τέλος στον ρατσισμόΚαταδικάζοντας το δόγμα περί φυλετικής ανωτερότητας

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών τους. Στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της, η Γενική Συνέλευση τόνισε επίσης ότι κάθε δόγμα περί φυλετικής ανωτερότητας είναι επιστημονικά ψευδές, ηθικά καταδικαστέο, κοινωνικά άδικο και επικίνδυνο και πρέπει να απορριφθεί, μαζί με θεωρίες που προσπαθούν να καθορίσουν την ύπαρξη χωριστών ανθρώπινων φυλών.

Τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται με αυτό το θέμα από την ίδρυση τους και η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων κατοχυρώνεται σε όλα τα βασικά διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιβάλλει υποχρεώσεις στα κράτη και τους αναθέτει την εξάλειψη των διακρίσεων στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Η αρχή της ισότητας απαιτεί επίσης από τα κράτη να υιοθετούν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν ή βοηθούν στη διαιώνιση των φυλετικών διακρίσεων.

πανδημία ρατσισμός

Ο εορτασμός της 75ης επετείου από την υιοθέτηση της UDHR θα πρέπει να δώσει στα κράτη την ώθηση να λάβουν γρήγορα και σθεναρά βήματα, νομικά και πρακτικά, για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας.

(Πηγές: un.org, gr.humanrights.com)

Διάβασε επίσης:

Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τους

Αφηγούνται την ιστορία τους μέσα από «στιγμές». Ένα κλικ από τον ίδιο τον φωτογραφικό τους φακό μπορεί να συγκινήσει αλλά και να συγκλονίσει. Μια ομάδα γυναικών που ζουν σε καταυλισμό προσφύγων στο χωριό Διαβατά — κοντά στη Θεσσαλονίκη — παρουσιάζουν έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τέχνης του Μαϊάμι σε μια έκθεση που ονομάζεται «One World Show».

ιρανή γυναίκα

Το έργο, που δημιουργήθηκε από την Art 4 Humanity, περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν και διαμορφώθηκαν από γυναίκες. Όπως δήλωσαν στην PageSix  «τα έσοδα από τις πωλήσεις της έκθεσης θα διατεθούν στη Σχολή Φωτογραφίας — που ιδρύθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Quick Response Team, η οποία εκπαίδευσε τις γυναίκες».



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST