11 πράγματα που πρέπει να κάνεις τον 1ο μήνα στη νέα σου εργασία
Ανέλαβες τη θέση στην εργασία που πάντα ονειρευόσουν και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσεις. Παρόλο που όλο αυτό σου είναι πολύ συναρπαστικό, το πιθανότερο είναι πως μπορεί να νιώθεις νευρική με αυτή την αλλαγή κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό όμως. Όλα σου περνάνε από το μυαλό σου, από το πώς να κάνεις καλή εντύπωση μέχρι την εγκατάσταση σου στο νέο περιβάλλον εργασίας σου.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να πετύχεις την όλη διαδικασία και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα της εργασιακής ζωή σου. Experts αναφέρουν τι πρέπει να κάνεις τον πρώτο μήνα στη νέα σου εργασία για να εγκατασταθείς, να κάνεις καλή εντύπωση και να νιώσεις σίγουρη στον νέο σου ρόλο.
1. Διάβασε για την εταιρεία που θα εργαστείς
«Είναι χρήσιμο να κατανοήσετε περισσότερα για τον οργανισμό. Διαβάστε για την εταιρεία, την ιστορία της, τις αξίες και την κουλτούρα της, καθώς και πάνω σε τι εργάζεται πρόσφατα και την εταιρική στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η Alice Stapleton, σύμβουλος αλλαγής σταδιοδρομίας. Συνιστά επίσης να ερευνήσεις ποιος εργάζεται εκεί στο LinkedIn.
2. Να ξέρεις ότι δεν πειράζει να είσαι νευρική
«Κάντε χώρο για κάθε άγχος και αβεβαιότητα», λέει η ψυχολόγος Dr Tara Quinn-Cirillo. «Σκεφτείτε άλλες νέες καταστάσεις ή προηγούμενες φορές που έχετε ξεκινήσει μια νέα δουλειά. Προσπαθήστε και θυμηθείτε πώς συμπεριφέρθηκες σε εκείνη τη νέα εμπειρία και θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα πέρασαν».
3. Ετοίμασε ένα mini ιστορικό
«Ετοιμάστε και εξασκήστε μια σύντομη περίληψη του ιστορικού και της προηγούμενης εργασιακής σας εμπειρίας», λέει η Stapleton. «Πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να σας ρωτήσουν γι ‘αυτό, γι’ αυτό ετοιμάστε ένα mini ιστορικό». Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπερδεύεις τα λόγια σου όταν ένας συνάδελφος σε ρωτήσει για εσένα ή για την προηγούμενη δουλειά σου.
4. Συνέχισε να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση
«Πάρτε τα βασικά: να είστε στην ώρα σας, να ντυθείτε κατάλληλα και να είστε ευγενικοί και φιλικοί με όλους» λέει στο Stylist η Quinn-Cirillo και τονίζει πόσο σημαντικό είναι το να ντύνεσαι με τρόπο που να είναι άνετο για να νιώθεις αυτοπεποίθηση διότι δεν έχει νόημα να φοράς ψηλοτάκουνα παπούτσια και μια στενή pencil φούστα, αν ξέρεις ότι θα σε κάνουν να αισθάνεσαι περιορισμένη και όχι ο εαυτός σου. Καλό είναι αυτά να τα διατηρήσεις συνέχεια και όχι μόνο τον πρώτο μήνα.
5. Γίνε σφουγγάρι
«Γίνε σφουγγάρι», συμβουλεύει η Stapleton. «Κράτα πολλές σημειώσεις. Κάντε πολλές ερωτήσεις και ακούστε προσεκτικά τι έχουν να πουν οι άνθρωποι. Αποφύγετε τη φράση “Στην τελευταία μου εταιρεία, το κάναμε έτσι…”». Η Quinn-Cirillo συμφωνεί. «Να είστε αυθεντικοί, συνεπείς και αφήστε χώρο και χρόνο για να ακούσετε και να μάθετε. Να είστε περίεργοι», λέει. «Κάντε ερωτήσεις και σκεφτείτε, αλλά μην κυριαρχείτε και προσπαθήστε να προχωρήσετε χωρίς βοήθεια ως μέσο για να εντυπωσιάσετε».
6. Γνώρισε τους συναδέλφους σου
«Κανονίστε σύντομες συνομιλίες με κάθε σχετικό τμήμα για να έχετε μια αίσθηση του τι κάνουν και πώς μπορείτε να είστε αποτελεσματικοί στον τρόπο που εργάζεστε μαζί», λέει η Stapleton. Αυτό είναι εξαιρετικό για να χτίσεις την κατανόησή σου για τον οργανισμό και το πού ταιριάζεις. «Αποδεχτείτε ότι χρειάζεται χρόνος για να χτίσετε σχέσεις στο χώρο εργασίας», προσθέτει. «Δεν υπάρχει άμεση βιασύνη να γίνεις φίλος με όλους. Πείτε ναι στις κοινωνικές εκδηλώσεις ή στο γεύμα, ειδικά με αυτούς που νομίζετε ότι κάνετε κλικ».
7. Εξατομίκευσε το γραφείο σου
Εάν έχεις γραφείο, η Quinn-Cirillo προτείνει να το εξατομικεύσεις. «Η εξοικείωση μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση περιορισμού και ασφάλειας. Αυτό είναι εξαιρετικό για τη μείωση του άγχους», εξηγεί. Μια φωτογραφία της γάτας σου είναι βέβαιο ότι θα σου φτιάξει τη διάθεση όταν νιώθεις αγχωμένη για παράδειγμα.
8. Κατανόησε τις προτεραιότητές σου
«Στην αρχή, λάβετε μια σαφή ένδειξη από τον προϊστάμενό σας για το τι θέλουν να δώσετε προτεραιότητα και να επιτύχετε τον πρώτο μήνα», λέει η Stapleton. «Συνεχίστε να ελέγχετε την πρόοδό σας σε σχέση με αυτούς τους στόχους και κρατήστε μια σημειωμένη περίληψη του τι έχετε κάνει για να εργαστείτε προς την επίτευξή τους. Αν κανείς δεν έχει προσδοκίες από εσάς για να ξεκινήσετε, δημιουργήστε τη δική σας λίστα προτεραιοτήτων και υπογράψτε αυτές από το HR ή τον προϊστάμενό σας. Πρέπει να ξέρετε σε τι εργάζεστε, ειδικά αν οι προαγωγές και η εξέλιξη της σταδιοδρομίας βασίζονται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της απόδοσης».
9. Γνώρισε τον προϊστάμενό σου
Η σχέση σου με τον προϊστάμενό σου είναι σημαντική. «Καταβάλετε την προσπάθεια να κατανοήσετε ποια είναι τα αδύναμα σημεία τους ως μάνατζερ», λέει η Stapleton. «Τι προβλήματα χρειάζονται να επιλύσεις στον ρόλο σου; Συζητήστε τις ιδέες σας για λύσεις και λάβετε τα σχόλιά τους για το τι θα λειτουργούσε καλύτερα. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι τους κάνει να ξεχωρίζουν. Τι κοινό σημείο έχετε μεταξύ σας; Ποιες αξίες και πεποιθήσεις μοιράζεστε; Αν και είναι μια επαγγελματική σχέση εργασίας, να θυμάστε ότι είναι απλώς ένα άτομο στο τέλος της ημέρας και υπάρχει χώρος για να αναπτύξετε μια θετική σχέση στην πορεία».
10. Αναζήτηση της προόδου σου
«Η αναζήτηση τακτικής ανατροφοδότησης μπορεί να σας καθησυχάσει ότι κάνετε καλή δουλειά και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τον ρόλο σας», εξηγεί η Stapleton. «Βάλτε στον εαυτό σας καθήκον να αναθεωρεί τα επιτεύγματά σας. Ελέγξτε τι πήγε καλά και τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα. Η συνεχής αναθεώρηση της προόδου σας μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας με την πάροδο του χρόνου.»
Διάβασε επίσης: Τα σημάδια για να καταλάβεις μέσα σε 5′ έναν τοξικό συνάδελφο ή αφεντικό
11. Αντιμετώπισε την υπερβολή
«Προσπαθήστε να προσδιορίσετε ποια είναι τα βασικά ζητήματα και πιθανές ιδέες επίλυσης προβλημάτων. Μιλήστε με τον προϊστάμενό σας για αυτό». Η Quinn-Cirillo προτείνει επίσης: «Να εξετάσετε εάν υπάρχουν πρόσθετοι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή σας εκτός δουλειάς που σας επηρεάζουν – μπορεί να σας βοηθήσει να ενημερώσετε τον προϊστάμενό σας». Και αν σου παρουσιαστεί το σύνδρομο απατεώνων; «Θυμήσου ότι σου πρότειναν τη δουλειά γιατί ήσουν αυτό που έψαχναν», καθησυχάζει η Stapleton. «Θυμηθείτε τα δυνατά σημεία, τις δεξιότητες και την εμπειρία που είδαν σε εσάς που σήμαινε ότι ταίριαζατε για τον ρόλο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα σημαντικότερα σημεία του βιογραφικού σας και τα προηγούμενα επιτεύγματα και γιατί αυτά σημαίνουν ότι θα κάνετε μια καλή αρχή».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|