Now Reading
Πότε η ψυχολογική κούραση έχει αντίκτυπο στο σώμα μας και πώς να την αναγνωρίσεις

Πότε η ψυχολογική κούραση έχει αντίκτυπο στο σώμα μας και πώς να την αναγνωρίσεις

Avatar photo
Πότε η ψυχολογική κούραση έχει αντίκτυπο στο σώμα μας και πώς να την αναγνωρίσεις

Πώς να αναγνωρίσεις τα κύρια συμπτώματα της πλήρους ψυχοσωματικής εξασθένησης.

Ο συνδυασμός έλλειψης ενέργειας και υπερβολικής κούρασης έχει όνομα: εξασθένιση. Μια διαταραχή που εκδηλώνεται μέσω του σώματος, αλλά που συνδέεται στενά με την ψυχική ευεξία.

«Η εξασθένιση είναι μια κατάσταση ακραίας κόπωσης που διαπερνά διάφορους τομείς ψυχολογικής ταλαιπωρίας. Μπορεί να συνδέεται με κατάθλιψη, μια αγχώδη διαταραχή ή μια προσωρινή οξεία κατάσταση άγχους , όπως η επαγγελματική εξουθένωση. Η εξασθένιση δεν είναι διαγνωστική ετικέτα, αλλά είναι σύμπτωμα», εξηγεί στη Vogue.it ο Δρ Andrea Botti , ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής.

γυναικα που κοιμαται επανω στο γραφειο τηςΠοια είναι τα συμπτώματα της ψυχολογικής εξασθένησης

Η εξασθένιση δεν είναι, όμως, απλή κούραση. Με διαφορετική ένταση ανάλογα με τη βαρύτητα της διαταραχής, ξεπερνά το αίσθημα πεσμένης ή την αίσθηση ότι πρέπει να καλύψουμε τις ώρες ύπνου. Όπως εξηγεί ο Δρ Andrea Botti : «Η εξασθένιση εκδηλώνεται με αίσθημα αδυναμίας, με συνεχή επιθυμία για ύπνο και έντονη τεμπελιά. Οδηγεί στο να μην αισθάνεστε την παραμικρή ενέργεια ακόμα και όταν κάνετε τα πιο κοινότυπα πράγματα, όπως το να φροντίζετε τον εαυτό σας ή να προετοιμάζετε φαγητό. Αυτή η πτώση στα κίνητρα συχνά συνοδεύεται από ψυχική ομίχλη, δηλαδή από τη δυσκολία να βάλει κανείς σε τάξη τις σκέψεις του».

Τα κύρια συμπτώματα της πλήρους ψυχοσωματικής εξασθένησης είναι:

Εξαιρετική κούραση
Ελλειψη κινήτρου
Γνωστική ομίχλη
Αποπραγματοποίηση που περιλαμβάνει το αίσθημα της απομάκρυνσης από τον εαυτό ή το περιβάλλον.

Πώς να αναγνωρίσεις την εξασθένιση από την απλή κούραση

γυναικα και παπλωμαΤα συμπτώματα της εξασθένησης είναι κοινά σε πολλές παθολογίες: «Είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που εμπίπτουν σε ένα διαγνωστικό πλαίσιο με πλήρεις διαγνώσεις, για παράδειγμα κατάθλιψη και υποκλινικές καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει πραγματική διάγνωση και τα συμπτώματα της εξασθένησης σε λιγότερο σοβαρή μορφή», συνεχίζει ο Botti. «Μπορεί στην πραγματικότητα να αναχθεί σε προσωρινούς στρεσογόνους παράγοντες, για παράδειγμα το πένθος».

Πώς να θεραπεύσεις την εξασθένιση

Ξεκινάμε από το σώμα για να φτάσουμε σε μια ψυχολογική διάκριση για τον εαυτό μας. «Πρώτα από όλα, καλό είναι να ελέγξετε αν η εξασθένηση δεν προκαλείται από κάποιο άλλο σωματικό πρόβλημα κάνοντας εξετάσεις αίματος και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν δυσανεξίες ή εντερικά σύνδρομα. Εξαιρώντας άλλες παθολογίες, η προσοχή συγκεντρώνεται στην ψυχολογική σφαίρα», εξηγεί ο Botti.

Δεν είναι πάντα εύκολο, συχνά τείνουμε να ξεφεύγουμε από τον εαυτό μας, αλλά το να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου μπορεί να είναι αποκαλυπτικό: «Αναγνωρίστε τη στιγμή που ζείτε ρωτώντας τον εαυτό σας: «Συνέβη κάτι; Τι προσπαθεί να μου πει το σώμα μου;» Ας θυμηθούμε ότι η εξασθένηση είναι ένα σήμα που στέλνει το σώμα για να μας πει ότι είναι ανίσχυρο μπροστά σε μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων ζωής στις οποίες δεν έχει αρκετούς πόρους για να αντιδράσει ».

Διάβασε επίσης: Ο χυμός παντζαριού είναι το φυσικό φάρμακο κατά της κούρασης

«Συνιστώ να καλλιεργείτε ρουτίνες που σας ενθαρρύνουν να φύγετε από το σπίτι και να καταπολεμήσετε την απομόνωση.πιπλέον, η κίνηση, η έκθεση στο φυσικό φως και οι ασκήσεις αναπνοής αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, όλα σταδιακά σε σύγκριση με την αρχική κατάσταση. Ο διάλογος με τους κοντινούς σας ανθρώπους είναι επίσης σημαντικός για να ανακτήσετε τα κίνητρα», λεει ο Botti.

Πότε η ψυχολογική κούραση έχει αντίκτυπο στο σώμα μας και πώς να την αναγνωρίσειςΕάν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να διερευνήσει την παρουσία μιας καταθλιπτικής κλινικής κατάστασης. «Μεταξύ των δεικτών που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η ποιότητα του ύπνου, που μπορεί να έχει ως σύμπτωμα τη χρόνια αϋπνία ή την υπερυπνία, την ακανόνιστη διατροφή, τη μειωμένη λίμπιντο και την αδυναμία καλλιέργειας συναισθηματικών σχέσεων. Σε αυτή την περίπτωση η ιατρική διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι διαφορετική».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST