Now Reading
Ξυπνάς μέσα στη νύχτα και πας τουαλέτα; 2 μυστικά για να μη σου χαλάει τίποτα τον ύπνο

Ξυπνάς μέσα στη νύχτα και πας τουαλέτα; 2 μυστικά για να μη σου χαλάει τίποτα τον ύπνο

Avatar photo
Αντιμετώπισε τη νυκτουρία με αυτούς τους 2 τρόπους

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς κάθε βράδυ για να επισκεφθείς την τουαλέτα.

Η επιθυμία για ούρηση το βράδυ για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να εμφανίζεται μια στο τόσο, ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να είναι μια βασανιστική κατάσταση.  Μπορεί πιθανότατα αντιμετωπίζεις αυτό που είναι γνωστό ως νυκτουρία, την κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ξυπνά για να κατουρήσει τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξηγεί το Sleep Foundation.

Αν αντιμετωπίζεις τη νυκτουρία, σίγουρα δεν είσαι μόνη. Περίπου το 40% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και έως 79 ετών εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν την πάθηση. Επιπλέον, αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται στο 80% για τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά τα νυχτερινά διαλείμματα στο μπάνιο μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις εξαντλημένη την επόμενη μέρα και πιθανώς πιο επιρρεπή σε τυχαίο τραυματισμό.

10 τροφές+6 συμβουλές να τρως το βράδυ για να κοιμάσαι καλύτερα

Αναζήτησε θεραπεία για τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας

Το βασικότερο είναι πως ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η νυκτουρία μπορεί να είναι μια διαταραχή της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με τον κιρκάδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η νυκτουρία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας εναλλακτικής κατάστασης υγείας. Τέτοιες καταστάσεις που έχουν συνδεθεί με τη νυκτουρία περιλαμβάνουν τον διαβήτη, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), τα προβλήματα του προστάτη, τη νυχτερινή πολυουρία και το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης (ανά Cleveland Clinic). Ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της νυχτερινής ούρησης. Ωστόσο δεν προέρχονται όλες οι περιπτώσεις νυκτουρίας από μια κατάσταση υγείας. Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, η πρόσληψη υγρών, η διατροφή και τα φάρμακα που παίρνουμε μπορούν όλα να επηρεάσουν το πόσο συχνά βρισκόμαστε στην τουαλέτα. Στο Health Digest ειδικοί δίνουν 2 πολύτιμες συμβουλές πώς να το αντιμετωπίσεις.

1. Μειώσε την πρόσληψη υγρών τα βράδια

Ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείς να βοηθήσεις στη μείωση της συχνότητας των νυχτερινών ξυπνημάτων είναι να μειώσεις την πρόσληψη υγρών προς το τέλος της ημέρας. Τα είδη των ποτών που πίνεις έχουν επίσης σημασία. Για παράδειγμα ο καφές δρα ως διουρητικό —που σημαίνει ότι ενισχύει την παραγωγή ούρων — καλό είναι να ποφεύγεις να πίνεις καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα. Παρόμοια με την καφεΐνη, το αλκοόλ αυξάνει την οξύτητα των ούρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την επένδυση της ουροδόχου κύστης. Φυσικά, δεν θέλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί με τους περιορισμούς των υγρών μας, καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο αφυδάτωσης.

κοπέλα σε σκαμπό με καφέ

2. Προσπάθησε να τρως λιγότερο αλάτι και να μην παίρνεις διουρητικά πριν τον ύπνο

Η πραγματοποίηση ορισμένων διατροφικών προσαρμογών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των φορών που η ουροδόχος κύστη σε ξυπνά στη μέση της νύχτας. Αυτό περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλατιού, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης του 2017 που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στο Λονδίνο.

Διάβασε επίσης: Είσαι αγχωμένη και δεν μπορείς να κλείσεις μάτι; 4 βήματα για να αποκοιμηθείς σαν πουλάκι

Τέλος, αν λαμβάνεις διουρητικά για μια πάθηση υγείας, μίλησε με τον γιατρό σου για πιθανή αλλαγή του χρόνου της δοσολογίας, προτείνει η κλινική του Κλίβελαντ. Λαμβάνοντας το φάρμακο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας —και όχι ακριβώς πριν από τον ύπνο — το σύστημά σου θα έχει χρόνο να επεξεργαστεί το υπερβολικό υγρό προτού.

 

Αντιμετώπισε τη νυκτουρία με αυτούς τους 2 τρόπους

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να αντιμετωπίσεις τις ενοχές όταν μια μέρα δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST