Now Reading
Ξεχνάς εύκολα; Αυτά τα κόλπα θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις τη μνήμη σου

Ξεχνάς εύκολα; Αυτά τα κόλπα θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις τη μνήμη σου

Avatar photo
μνήμη καταγραφή

Ο συνδυασμός δύο στρατηγικών – η πρακτική της απόστασης και της ανάκτησης – είναι το κλειδί για την επιτυχία στη μάθηση.

H Shana Carpenter, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Iowa State University, είναι η συγγραφέας μιας εργασίας στο Nature Reviews Psychology που εξέτασε περισσότερα από 100 χρόνια έρευνας για τη μάθηση. «Τα οφέλη του διαστήματος και της πρακτικής ανάκτησης έχουν επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά σε μελέτες σε εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους εργασίας, αλλά ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε αυτήν την έρευνα είναι επειδή αυτές οι δύο τεχνικές δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Εάν χρησιμοποιούνταν συνεχώς, θα βλέπαμε δραστικές αυξήσεις στη μάθηση», λέει η Carpenter.

Στο έγγραφο, η Carpenter και οι συνεργάτες της περιγράφουν το διάστημα ως μια στρατηγική για να μάθεις σε μικρές δόσεις με την πάροδο του χρόνου. Η καθηγήτρια λέει ότι δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να προγραμματίσεις μεταξύ των προπονήσεων.

Η πρακτική ανάκτησης είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει την ανάκληση όσων μάθαμε προηγουμένως. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων καρτών flash, πρακτικών τεστ και προτροπών γραφής ανοιχτού τύπου και βοηθά τους μαθητές να αναγνωρίσουν τι κάνουν και τι δεν ξέρουν. Οι συντάκτες της εργασίας τονίζουν ότι οι άνθρωποι που ελέγχουν τις απαντήσεις τους για σφάλματα ή λαμβάνουν σχόλια αμέσως μαθαίνουν ακόμα καλύτερα.

Περισσότερες από 200 μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γενικά διατηρούν περισσότερες πληροφορίες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους με την πρακτική ανάκτησης σε σύγκριση με στρατηγικές που δεν περιλαμβάνουν ανάκτηση (π.χ. ξαναδιάβασμα ενός σχολικού βιβλίου).

Πρακτική απόστασης και ανάκτησης

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα άτομα που συνδυάζουν την πρακτική απόστασης και ανάκτησης έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να θυμούνται πληροφορίες. «Δεν μπορείς να σταματήσεις να ξεχνάς ακόμα κι αν προσπαθήσεις, αλλά μπορείς να επιβραδύνεις τη μάθηση χρησιμοποιώντας την πρακτική ανάκτησης και την απόσταση», λέει η Carpenter. Η καθηγήτρια αναφέρει ότι οι ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με τη μάθηση είναι μέρος του λόγου που η πρακτική ανάκτησης και η απόσταση δεν χρησιμοποιούνται ευρύτερα.

«Πιθανώς η υπ’ αριθμόν ένα εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η μάθηση πρέπει να είναι εύκολη για να λειτουργεί, και αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Θα μάθεις πιο ανθεκτικά και πιο αποτελεσματικά αν επιμένεις και ξεπεράσεις αυτές τις προκλήσεις», λέει.

Το παράδειγμα με την δασκάλα

Η Carpenter λέει ότι χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία (π.χ. διαδικτυακά κουίζ εξάσκησης, ερωτήσεις με κλικ) για να ενσωματώσει την πρακτική ανάκτησης και το διάστημα στα πανεπιστημιακά της μαθήματα, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να φέρει αυτές τις στρατηγικές στην τάξη.

Δίνει το παράδειγμα μιας δασκάλας μαθηματικών του δημοτικού σχολείου του οποίου οι τεχνικές επισημάνθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο. Λίγες μέρες μετά από ένα μάθημα για τα κλάσματα, η δασκάλα ζήτησε από τους μαθητές της να μοιραστούν ό,τι θυμούνται για τα κλάσματα. Ήταν μια ανοιχτή και κοινοτική δραστηριότητα. «Όσο περισσότερο μιλούσαν, τόσο περισσότερα άρχισαν να θυμούνται και αυτά τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που μιλούσαν για κλάσματα», λέει η Carpenter.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε γιορτινές βάφλες σε σχήμα δεντράκι με φρέσκα μούρα και χειμωνιάτικα φρούτα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer