Now Reading
Σταμάτα να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σένα – Πώς; Είναι πιο απλό από όσο νομίζεις

Σταμάτα να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σένα – Πώς; Είναι πιο απλό από όσο νομίζεις

Avatar photo
Σταμάτα να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σενα- Πώς; Είναι πιο απλό από όσο νομίζεις

Ο φόβος για τις απόψεις των άλλων μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε.

Συχνά από φόβο για απόρριψη μπορεί να λες «ναι» σε ό,τι σου ζητάνε οι άλλοι, απλά και μόνο για να έχεις πάντα μερικούς φίλους και να μην νιώσεις μοναξιά. Μπορεί επίσης να θέλεις να αποφύγεις να σε κριτικάρουν αρνητικά ή να σε θεωρήσουν σνομπ κι όλα αυτά επειδή ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα.

Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά όσο πιο πολύ νιώθεις αυτοπεποίθηση, τόσο λιγότερο θα σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων και φυσικά θα αισθανθείς την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου, λέει ο Michael Gervais, ψυχολόγος και συγγραφέας του The First Rule of Mastery: Stop Worry about What People Think of You.

Σταμάτα να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σενα- Πώς; Είναι πιο απλό από όσο νομίζειςΟ φόβος για τις απόψεις των άλλων είναι διάχυτος. Σε κρατάει εγκλωβισμένο, αλλά υπάρχουν βιολογικοί και κοινωνικοί λόγοι, που συμβαίνει αυτό.

«Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος για επιβίωση και σαρώνει συνεχώς το περιβάλλον του για να βρει όλα τα πράγματα που είναι δυνητικά επικίνδυνα», λέει ο Gervais. «Αναγνωρίζουμε ότι οι τίγρεις ήταν επικίνδυνες. Ένα από τα λιγότερο αναγνωρίσιμα πράγματα είναι ότι αν μας έδιωχναν από τη φυλή πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν σχεδόν μια θανατική ποινή».

Για να επιβιώσει, ο εγκέφαλος συντονίστηκε με την αποδοχή και δημιούργησε μια ψυχολογία στην οποία προσπαθεί συνεχώς να ταιριάζει. Οι κοινωνικές εμπειρίες ενεργοποιούν επίσης τον αρχαίο μηχανισμό μάχης, πτήσης και παγώματος του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τη ζωή μας πιο δημόσια από ποτέ, γεγονός που παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για ανατροφοδότηση.

Σταμάτα να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σενα- Πώς; Είναι πιο απλό από όσο νομίζεις

Ποιες απόψεις πρέπει να σε ενδιαφέρουν;

Το να ανησυχείς είναι διαφορετικό από το να νοιάζεσαι. Πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι απόψεις κάποιων ανθρώπων που υπάρχουν στη ζωή μας. Δύο ομάδες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν πραγματικά και νοιάζονται για την ανάπτυξή σου και οι άνθρωποι που έχουν κάνει εξαιρετικά δύσκολα πράγματα στη ζωή τους.

Οι απόψεις οποιουδήποτε που δεν ανήκει σε αυτές τις δύο κατηγορίες, δεν θα έπρεπε να έχουν καμία βαρύτητα. Όταν θέλεις να νιώθεις συνεχώς την αποδοχή όλων των ανθρώπων, περιορίζεις τον εαυτό σου και δεν σε αφήνεις να εξελιχθείς.

Όταν θα τύχει να έρθεις με αυτούς τους ανθρώπους, που δεν είναι καλοπροαίρετοι και απλά θέλουν να έχουν άποψη για τα πάντα, προσπάθησε να φιλτράρεις όσα ακούς και εστίασε στην αναπνοή σου για λίγο, ώστε να μην αφήσεις όσα ακούς να σε επηρεάσουν μέσα σου.

Είναι σημαντικό να ακολουθείς τον δικό σου προσωπικό δρόμο και να βρεις την ταυτότητά σου, χωρίς να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν άλλον. Όλοι οι άνθρωποι, όσο και να μοιάζουμε, είμαστε μοναδικοί.

Διάβασε επίσης: Οι 3 λόγοι για τους οποίους η λήψη αποφάσεων γίνεται πιο εύκολη καθώς μεγαλώνουμε

«Οι άνθρωποι που εστιάζουν στον σκοπό και όχι μόνο στην απόδοση, βρίσκουν ελευθερία από τις απόψεις των άλλων, επειδή ο σκοπός είναι τόσο μεγάλος και σημαντικός κι έχει τόσο μεγάλη σημασία για αυτούς», λέει ο Michael Gervais. Εξάλλου σίγουρα είναι μια εξαντλητική προσπάθεια να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τι σκέφτονται οι άλλοι για να αποφύγουμε την αρνητική αξιολόγηση από αυτούς.

Εάν συντονιστείς μόνο σε αυτό που σκέφτονται οι άλλοι, θα ζεις τη ζωή σου με τους όρους κάποιου άλλου και όχι με τους δικούς σου. Θα σε εμποδίζει να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός και να φέρεις τον καλύτερο εαυτό σου μπροστά.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 γρήγοροι τρόποι για να διαχειριστείς τα έντονα και μεγάλα συναισθήματα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST