Now Reading
Πιπέριες Chili:Η υπερτροφή που δεν ήξερες ότι χαρίζει και μακροζωία μαζί με τα υπόλοιπα οφέλη της

Πιπέριες Chili:Η υπερτροφή που δεν ήξερες ότι χαρίζει και μακροζωία μαζί με τα υπόλοιπα οφέλη της

Avatar photo
καυτερες πιπεριες

Η κατανάλωση πιπεριών chilli μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να σου χαρίσει αυτή η μοναδική για την υγεία πικάντικη υπερτροφή.

Αν αγαπάς μια ωραία, φρέσκια καυτερή πιπεριά chili κάνεις πολύ καλά. Αν πάλι δεν τις έχεις εντάξει ακόμα στη διατροφή σου ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Οι διατροφολόγοι εξηγούν όλους τους λόγους για τους οποίους είναι άκρως ωφέλιμη η κατανάλωση τους και γιατί μας «αγαπούν» και αυτές. 

Για μερικούς ανθρώπους, τα πικάντικα φαγητά είναι τρόπος ζωής, με κάθε γαστρονομική εμπειρία να στοχεύει στην εύρεση των πιο νόστιμων, φλογερών- καυτών φαγητών. Οι περισσότερες πολιτισμικές κουζίνες προσφέρουν τουλάχιστον ένα πιάτο ή καρύκευμα που θα κάνει μία σταγόνα ιδρώτα να πέσει από το μέτωπό μας με κάθε μπουκιά, πολλές από αυτές χάρη στη χρήση πικάντικων πιπεριών chili, είτε πρόκειται για τη βορειοαφρικανική harissa, τη μεξικάνικη salsa ή την κορεατική gochujang.

Πιπέριες Chili: η υπερτροφή  

Όλοι ξέρουμε ότι είναι νόστιμα, αλλά είναι τα πικάντικα φαγητά καλά για σένα; Χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά, αν δεν αγαπούσες τα πικάντικα φαγητά στο παρελθόν, αυτό μπορεί να σε εμπνεύσει να τα δοκιμάσεις ξανά -μαζί με ένα μεγάλο ποτήρι γάλα στο πλάι για να δροσιστείς-. Τι ακριβώς κάνει τα πικάντικα φαγητά -ειδικά τις πιπεριές chili – τόσο καλά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μεταβολισμό και πολλά άλλα. 

Τι είναι η καυτερή πιπεριά chili 

Ο κόσμος των καυτερών πιπεριών είναι ευρύς, με ορισμένους να αφιερώνουν τη ζωή τους στο να μάθουν για τις περίπου 50.000 ποικιλίες πιπεριών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία των καυτερών πιπεριών χρονολογείται τουλάχιστον 9.000 χρόνια πριν, στην περιοχή της Βολιβίας, στη συνέχεια η χρήση τους εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, χάρη στα πουλιά που έτρωγαν τους πικάντικους σπόρους τους. Σύντομα, οι πιπεριές chili επικράτησαν σε αυτούς τους πολιτισμούς ως κεντρικό συστατικό των πιάτων για τα οποία είναι γνωστοί σήμερα. 

Τι κάνει μια πιπεριά chili τόσο πικάντικη και υγιεινή 

Χωρίς να γνωρίζεις τι είναι μια καυτερή πιπεριά, μπορεί να μπεις σε ένα παντοπωλείο νομίζοντας ότι παίρνεις μια μακριά, μίνι πράσινη πιπεριά και να καταλήξεις να κλαις πάνω από το πιάτο σου που θα είναι γεμάτα jalapenos -είδος καυτέρης πιπέριας-. Η φυτική ένωση καψαϊκίνη είναι αυτή που δίνει στις καυτερές πιπεριές, ή πιπεριές τσίλι, το καρύκευμά τους. 

Αυτή η αντιοξειδωτική ένωση προσκολλάται σε υποδοχείς που στέλνουν σήματα καρυκείας και θερμότητας στον εγκέφαλο. Η καψαϊκίνη συγκεντρώνεται περισσότερο στους σπόρους μιας πιπεριάς chili, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι τους αφαιρούν όταν θέλουν να μετριάσουν τη θερμότητα και την ένταση της αίσθησης του καψίματος στις συνταγές τους.  

Είτε πρόκειται για chili jalapeño, habañero, serrano ή ταϊλανδέζικο chili, η καυτερότητα μιας καυτερής πιπεριάς βασίζεται σε ένα σύστημα μέτρησης που ονομάζεται κλίμακα Scoville. Μια πιπεριά Bell μετράει στο μηδέν σε αυτή την κλίμακα, ενώ μια Carolina Reaper φτάνει τα 2,3 εκατομμύρια μονάδες θερμότητας Scoville (SHUs). Αυτό είναι ένα σοβαρό καρύκευμα σε ότι αφορά την αίσθηση καψίματος. 

Πιπέριες Chili: η υπερτροφή 

Όταν εφαρμόζεται τοπικά -ως συστατικό ενός προϊόντος-, η καψαϊκίνη μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο. Έξαλλου είναι ευρέως γνωστό ότι ένα από τα ενεργά συστατικά που συναντάμε στα έμπλαστρα είναι η καψαϊκίνη. Αυτή η ένωση του συγκεκριμένου συστατικού με το δέρμα λειτουργεί τοπικά για την ανακούφιση του πόνου από αρθρίτιδα, διαβητική νευροπάθεια, ψωρίαση ή άλλους νευρικούς πόνους και λειτουργεί ακόμα για τον πόνο που δεν σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις, όπως ο μυϊκός πόνος.  

Τα οφέλη των καυτερών πιπεριών chili για την υγεία 

Ενώ υπάρχουν τόσα πολλά είδη καυτερών πιπεριών, οι περισσότερες ποικιλίες προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την υγεία, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην καψαϊκίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που συνήθως περιέχουν όλες.   

Πιπέριες Chili: η υπερτροφή 

  1. Οι φυτικές ενώσεις τους καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές

Αφού έχουμε ήδη την καψαϊκίνη στο μυαλό μας, ας ξεκινήσουμε με την ανάδειξη όλων των άλλων απίστευτων φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στις καυτερές πιπεριές. Ορισμένες από τις πιο ευεργετικές περιλαμβάνουν καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, η καψανθίνη και η ζεαξανθίνη, και μια ποικιλία φλαβονοειδών, όπως η κερκετίνη και η λουτεολίνη. Αυτές οι ενώσεις είναι αντιοξειδωτικές, που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη και μείωση των φλεγμονών σε όλο το σώμα, καθώς και των επιβλαβών βακτηρίων και των μορίων ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες.

2.Οι πιπεριές chiliυποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πιπεριές chili είναι γνωστές ως εξαιρετικές πηγές τόσο βιταμίνης Α όσο και βιταμίνης C. Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην προστασία και τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Η βιταμίνη C προσφέρει τα ίδια αντιοξειδωτικά και ανοσοενισχυτικά οφέλη, ενώ βοηθά επίσης στην απορρόφηση του σιδήρου και προάγει το λαμπερό δέρμα. 

Πιπέριες Chili: η υπερτροφή  

3.Βοηθούν στη διατήρηση και τη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου 

Η καψαϊκίνη επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος. Επιπλέον, η ένωση αυτή είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τη βέλτιστη πέψη. Μία έρευνα δείχνει ότι η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να αναστείλει την παραγωγή οξέων, ενώ παράλληλα αυξάνει τις αλκαλικές και τις εκκρίσεις βλέννας, βοηθώντας στην πρόληψη και τη θεραπεία του έλκους του στομάχου. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη λειτουργεί μέσω πολλαπλών μονοπατιών για τη θεραπεία και την πρόληψη πολλών ειδών γαστρεντερικών διαταραχών. 

4.Οι πιπεριές chili μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν να καθαρίσουν αυτά τα ιγμόρεια. 

Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν συχνά τη φήμη ότι κάνουν τη μύτη μας να τρέχει, και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει υπέρ μας. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η ενδορρινική θεραπεία με καψαϊκίνη βοήθησε στην κάθαρση της ιδιοπαθούς -ή άγνωστης αιτίας-, μη αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από φτέρνισμα, συμφόρηση και μεταρινική σταγόνα. Και μια δεύτερη ανασκόπηση επανέλαβε αυτά τα ευρήματα. Έτσι, τα chili μπορούν πραγματικά να καθαρίσουν τα ιγμόρειά και να μας βοηθήσουν στην αναπνοή.  

  1. Μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό και τη μεταβολική υγεία

Οι καυτερές πιπεριές λειτουργούν για την υποστήριξη ενός υγιούς μεταβολισμού με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, η θερμότητα που παράγει αυτό το πικάντικο συστατικό συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Μελέτες δείχνουν ότι η ενεργοποίηση του TRPV1 από την καψαϊκίνη διεγείρει τα κύτταρα του καφέ λίπους, αυξάνοντας το μεταβολικό μας ρυθμό. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι οδοί που μεσολαβεί η καψαϊκίνη στο σώμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μια σημαντική πτυχή στο μεταβολικό σύνδρομο και σε παρόμοιες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. 

Πιπέριες Chili: η υπερτροφή  

6.Η καψαϊκίνη της πιπεριάς chili έχει αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες 

Οι έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης απέναντι στην καψαϊκίνη. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Anticancer Research διαπίστωσε ότι αυτή η ένωση στοχεύει σε πολλαπλά μονοπάτια του καρκίνου, από την πρόληψη της ανάπτυξης και της επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων έως την ενεργοποίηση γονιδίων που καταστέλλουν τον όγκο. Η καψαϊκίνη ενεργοποιεί επίσης αυτό που είναι γνωστό ως κανάλι του παροδικού υποδοχέα δυναμικού βανιλοειδούς 1 (TRPV1) ή υποδοχέα της καψαϊκίνης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Oncology διαπίστωσε ότι η ενεργοποίηση του TRPV1 επηρέασε ευεργετικά τις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στη θεραπεία του καρκίνου. Μια επιπλέον μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη αναστέλλει ακόμη και την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων του προστάτη. 

7.Μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν μακριά οι καρδιακές παθήσεις  

Με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε καψαϊκίνη έρχονται και οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μια ανασκόπηση της Nutrients διαπίστωσε ότι όταν τρώμε φαγητά που περιέχουν καψαϊκίνη και ενεργοποιούμε το κανάλι TRPV1, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που προστατεύει τη λειτουργία των οργάνων μας που αφορούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια άλλη ανασκόπηση, που ολοκληρώθηκε το 2021, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πιπεριάς chili σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Το TRPV1 βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενός βασικού παράγοντα καρδιακών παθήσεων. 

  1. Οι πιπεριές chiliσυμβάλλουν στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου

Η καψαϊκίνη βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που περιβάλλουν τον εγκέφαλό μας. Μια ανασκόπηση του Molecules διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξασθένησης και του νευροεκφυλισμού τόσο στη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και στη νόσο του Πάρκινσον, ενώ αποδεικνύεται επίσης ευεργετική στη θεραπεία της δυσφαγίας -ή των προβλημάτων κατάποσης- μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η μαγική ένωση, σε μορφή σπρέι, έχει επίσης βρεθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. 

Πιπέριες Chili: η υπερτροφή  

9.Έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία 

Αν δεν σου ήταν αρκετά καλά όλα τα παραπάνω οφέλη για την υγεία, οι καυτερές πιπεριές μπορούν και πάνε ένα βήμα πιο πέρα και ξεπερνούν τον εαυτό τους, καθώς απευθύνονται στην απόλυτη φιλοδοξία για την υγεία: να ζήσεις περισσότερο και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι καλά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών που περιέχουν καυτερές πιπεριές μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε μείωση κατά 25% του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία με την τακτική κατανάλωση πιπεριών chili. 

 

 

Συμβουλές και ασφάλεια πιπεριού chili 

Αν δεν ήσουν λάτρης των πικάντικων φαγητών στο παρελθόν, ίσως να είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις ξανά τα καυτερά φαγητά που είναι γεμάτα πιπέρι. Όμως πριν αρχίσεις να βάζει καυτερές πιπεριές ακόμα και στα δημητριακά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. 

  

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην ανέχονται τα πικάντικα τρόφιμα ή να αισθάνονται δυσφορία στο πεπτικό σύστημα όταν τα καταναλώνουν. Αν έχεις προβλήματα με δυσπεψία ή καούρα, η κατανάλωση πολύ πικάντικων τροφών κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να τα επιδεινώσει και να διαταράξει τον ύπνο σου. Σε αυτή τη περίπτωση κράτησε λοιπόν τα καυτερά φαγητά για το μεσημέρι. 

  

Πέρα από τις πεπτικές ανησυχίες, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να είσαι εξαιρετικά προσεκτική όταν κόβεις και μαγειρεύεις τις καυτερές πιπεριές, ειδικά όσο πιο ψηλά στην κλίμακα Scoville βρίσκονται τόσο μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται. Αυτές οι εξαιρετικά πικάντικες ποικιλίες πιπεριών μπορούν κυριολεκτικά να κάψουν το δέρμα και τα μάτια, αν δεν προσέχεις.  

  

Πώς μπορείς να καταναλώνεις περισσότερες καυτερές πιπεριές chili 

  

Υπάρχουν τόσοι πολλοί νόστιμοι τρόποι για να απολαύσεις τις καυτερές πιπεριές. Ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος είναι να επενδύσεις σε μια καυτερή σάλτσα που σου αρέσει. Διαφορετικά, μπορείς να προσθέσεις νιφάδες κόκκινου πιπεριού -αποξηραμένες, θρυμματισμένες πιπεριές chili- ή και τις ίδιες τις πιπεριές απευθείας σε τόνους νόστιμων πιάτων, όπως τηγανητές πατάτες, σούπες, βραστά, σάλτσες, ντιπ, ζυμαρικά και πιάτα με αυγά. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το δημοφιλές βότανο που καταπραΰνει τους τραυματισμένους μύες και καταπολεμά την ακμή
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμηDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr