Now Reading
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σου

Avatar photo
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σου
Unsplash/ Daiga Ellaby

Πώς οι ορμόνες σου, επηρεάζουν το βάρος σου;

Οι ορμόνες, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποτελούν έναν βασικό μηχανισμό που επηρεάζει το σώμα, την ψυχολογία, το βάρος σου, ακόμη και τη διάθεσή σου. αυτές επηρεάζονται από παράγοντες, οι οποίοι έχουν σχέση με την ηλικία σου, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει, ενώ έντονη ανισορροπία σε αυτές παρατηρείται κυρίως κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την έμμηνο ρύση.

Ουσιαστικά, πρόκειται για χημικές ουσίες, που παράγονται στο σώμα και λειτουργούν ως «προάγγελοι» για τον οργανισμό που μεταφέρονται μέσω των ιστών και ρυθμίζουν: την ποιότητα του ύπνου, την ενέργεια, την γονιμότητα και φυσικά το σωματικό βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις δε, παρατηρείται, πως όταν υπάρχει μια ορμονική ανισορροπία, μπορεί να υπάρξει έντονη αυξομείωση στο βάρος και τα κιλά.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σου
Unsplash/ Aditya Saxena

Διάβασε επίσης: Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν «κόψεις» τη ζάχαρη

Οι ορμόνες σου σε σχέση με το σωματικό βάρος

Αναλυτικότερα λοιπόν, οι ειδικοί, ισχυρίζονται πως οι ορμόνες επηρεάζουν όλα τα συστήματα του σώματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ενώ μια ορμονική ανισορροπία, μπορεί να σταθεί αφορμή για πληθώρα παθολογικών προβλημάτων μετ’ έπειτα.

Ουσιαστικά, ως ορμονική ανισορροπία, ορίζεται η διακύμανση στις τιμές των ορμονών στο σώμα, που σε επηρεάζουν σωματικά, οργανικά και ψυχικά. Μάλιστα, λόγω τις φυσικής εξέλιξης, οι ορμόνες μεταβάλλονται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας των 20, όπου ορισμένες τιμές μειώνονται, με τα πρώτα συμπτώματα να είναι εμφανή από τις πρώιμες ηλικίες των 30.

Τι γίνεται με τις ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σου;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ορμόνες είναι υπεύθυνες σε σχέση με το πώς λειτουργεί το σώμα σου: πώς αποθηκεύεται το φαγητό και σε ποια μορφή, για παράδειγμα σε ενέργεια ή σε λίπος. Παράλληλα, μέσω αυτών ρυθμίζεται το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, ενώ αλληλεπιδρά και με την καύση των θερμίδων.

Διάβασε επίσης: Πόνος περιόδου: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τον αντιμετωπίσεις φυσικά

Οι τρεις βασικότερες ορμόνες που επηρεάζουν το σώμα και το βάρος σου είναι οι εξής: ινσουλίνη, λεπτίνη και οι θυρεοειδικές ορμόνες.

1. Ινσουλίνη: Ρυθμίζει το σάκχαρο.

Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη να απορροφά τη γλυκόζη από το φαγητό και να την μετατρέπει σε ενέργεια. Έτσι, όταν παρατηρηθεί πως κάτι τέτοιο σταματάει να συμβαίνει: η ζάχαρη παραμένει στο αίμα, το σώμα παράγει περισσότερη ινσουλίνη που οδηγεί σε περαιτέρω αποθήκευση λίπους, ενώ μπορεί να σταθεί αφορμή και για δυνητικές παθολογικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Τα πιο κύρια δείγματα για τη διαταραχή της ινσουλίνης, σχετίζονται με την αύξηση του βάρους, την αδιάκοπη αίσθηση πείνας και το αίσθημα της κόπωσης.

2. Λεπτίνη: Σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας.

Αναλυτικότερα, η λεπτίνη, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πλέον είσαι χορτάτη. Η ανισορροπία στην εν λόγω ορμόνη, παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρα άτομα, όπου ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει σήμα, με αποτέλεσμα, το συνεχές αίσθημα της πείνας και τα στάδια υπερφαγίας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σου
Unsplash/ Oliver Pacas

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ορμόνες σου

3. Θυρεοειδικές ορμόνες: Σχετίζονται με τον μεταβολισμό.

Αυτές παράγονται στον θυρεοειδή αδένα, στο λαιμό και ρυθμίσουν την συχνότητα κατά την οποία το σώμα προχωράει σε καύση θερμίδων. Όταν παρατηρείται κάποια ανισορροπία, ουσιαστικά ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός, το βάρος αυξάνεται και το σώμα αντιδράει με το αίσθημα της κόπωσης και τις πιο έντονες εμμηνορροϊκές περιόδους.

Το σώμα σου λοιπόν, έχει την τάση και την ικανότητα, να σε ενημερώνει σε σχέση με οποιαδήποτε αλλαγή ή ανισορροπία παρατηρείται με πρώτο δείγμα, την έντονη κούραση και την απώλεια ή την προσθήκη σωματικού βάρους. Συνήθως, ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω ειδικών αιματολογικών εξετάσεων, ενώ εάν κρίνεις πως ο οργανισμός σου σε προειδοποιεί για τυχόν αλλαγές, οφείλεις να επισκεφθείς τον ιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Τι ώρα να πίνεις καφέ για καλύτερη υγεία, σύμφωνα με την επιστήμη

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα μετατρέψεις τον ανεμιστήρα σου σε μίνι κλιματιστικό με μία κίνηση
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελένη Μενεγάκη: Κλέβει τις εντυπώσεις με την απόλυτη τσάντα του καλοκαιριού – Θα τη βρεις με 69 ευρώ



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer