Now Reading
Οι γιατροί στις Βρυξέλλες συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία ως αποθεραπεία από ψυχικά νοσήματα

Οι γιατροί στις Βρυξέλλες συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία ως αποθεραπεία από ψυχικά νοσήματα

Avatar photo
Οι γιατροί στις Βρυξέλλες συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία ως αποθεραπεία από ψυχικά νοσήματα

Οι προβλεπόμενες επισκέψεις σε μουσεία δεν αποτελούν την κύρια λύση, αλλά -όπως λένε οι ειδικοί- μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν -και στην ουσία διογκώθηκαν- μέσα στην πανδημία ήταν τα ζητήματα ψυχικής υγείας.  Η αύξηση των ψυχολογικών νοσημάτων όχι μόνο αυξήθηκαν εν μέσω covid εποχής αλλά η παλίρροια των προβλημάτων δεν μπορεί να αναχαιτιστεί ακόμη.  Οι γιατροί μιλούν για πολλούς τρόπους που  μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας ευεξία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ευκαιρίες για την τέχνη και τον πολιτισμό μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του άγχους και της κατάθλιψης, ακόμη και της βελτίωσης των δεξιοτήτων της κριτικής μας σκέψης.

Οι γιατροί στις Βρυξέλλες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτό το είδος της έρευνας και κάνουν πράξη τις ακαδημαϊκές εργασίες τους. Τώρα ψυχίατροι και ψυχολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν μια επίσκεψη σε μουσείο ή γκαλερί στην πόλη για να καταπολεμήσουν οι ασθενείς όλα εκείνα που καταπατούν την καλή τους διάθεση. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χορηγεί επισκέψεις ήδη σε 4 μουσεία των Βρυξελλών και ένα κέντρο τεχνών. Ο Johan Newell, ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Brugmann, τονίζει ότι οι επισκέψεις στο μουσείο δεν προορίζονται να αποτελέσουν λύση, αλλά ένα εργαλείο στη θεραπευτική διαδικασία, μαζί με άλλες παρεμβάσεις όπως θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και προσαρμογές του τρόπου ζωής.

Οι γιατροί στις Βρυξέλλες συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία ως αποθεραπεία από ψυχικά νοσήματα

«Νομίζω ότι σχεδόν ο καθένας θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό», λέει ο Newell. Οι ασθενείς θα συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν και μετά τις εξόδους τους. Στους ασθενείς στους οποίους χορηγείται συνταγή μουσείου παρέχεται δωρεάν είσοδος για να εξερευνήσουν τα αρχαία υπόγεια μονοπάτια του  Sewer Museum να περπατήσουν αργά στις γκαλερί του σύγχρονου CENTRALE και να χαθούν ανάμεσα στα αρχαία υφάσματα στο Fashion and Lace Museum, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Αλλά ποια στοιχεία υπάρχουν ότι αυτή η νέα προσέγγιση λειτουργεί πραγματικά;

Οι γιατροί στις Βρυξέλλες συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία ως αποθεραπεία από ψυχικά νοσήματα

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα αποτελέσματα από περισσότερες από 3.000 μελέτες για δύο δεκαετίες έχουν εντοπίσει ότι οι τέχνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κακής υγείας, στην προαγωγή της υγείας και στη διαχείριση και θεραπεία της ασθένειας σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. «Ο ευεργετικός αντίκτυπος των τεχνών θα μπορούσε να προωθηθεί μέσω της αναγνώρισης και της δράσης βάσει της αυξανόμενης βάσης στοιχείων», αναφέρει η βιβλιογραφία. Προτείνει επίσης την προώθηση της ενασχόλησης με τις τέχνες σε ατομικό, τοπικό και εθνικό επίπεδο καθώς και την υποστήριξη της διατομεακής συνεργασίας, όπως κάνουν οι γιατροί και τα μουσεία των Βρυξελλών.

Η αρχή έγινε από τον Καναδά

Το Μόντρεαλ ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που ξεκίνησε τη συνταγογράφηση επισκέψεων σε μουσεία ως θεραπευτικό εργαλείο. «Προσφέροντας δωρεάν είσοδο σε ένα ασφαλές, φιλόξενο μέρος, μια χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης και μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους αγαπημένους μας, οι άνθρωποι στο MMFA-MFdC Museum Prescriptions  συμβάλλουν στην ευημερία και την ανάρρωση του ασθενούς», γράφει στον ιστότοπο του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ..

Η επίσκεψη σε μουσεία για θεραπευτικούς λόγους δεν βοηθούν μόνο άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά προσφέρουν επίσης βοήθεια σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού,  με νοητική υστέρηση,  επιληψία, καρκίνο, Αλτσχάιμερ  αλλά και ηλικιωμένους. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αποκαλύπτει ότι όταν ένα άτομο βλέπει ένα έργο τέχνης που το βρίσκει ιδιαίτερα όμορφο, απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο – κυριολεκτικά δεχόμαστε το ίδιο φυσικό «χημικό χτύπημα» όταν κοιτάμε υπέροχα πολιτιστικά αντικείμενα όπως όταν ερωτευόμαστε-. Αυτό, στην πραγματικότητα, δεν είναι νέος τρόπος σκέψης στην ιστορία του είδους μας. Ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ πίστευε ότι η τέχνη παρείχε διαισθητικά οφέλη στον θεατή δείχνοντάς μας πώς μπορεί να μοιάζει η γήινη και θεϊκή ελευθερία. Ο Πλάτωνας πίστευε επίσης ότι οι τέχνες ήταν ισχυροί διαμορφωτές του χαρακτήρα, επηρεάζοντας άμεσα τα συναισθήματα και τις απόψεις μας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer