Now Reading
Γιατί το να ακούς τις λιγούρες σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στο σώμα σου

Γιατί το να ακούς τις λιγούρες σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στο σώμα σου

Avatar photo
Μην κόβεις κάποια τρόφιμα για να χάσεις βάρος, αυτό θα μπορούσε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μην κόβεις κάποια τρόφιμα για να χάσεις βάρος, αυτό θα μπορούσε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σου έχει τύχει ποτέ να ξυπνάς και να ξέρεις τι θέλεις να φας για πρωινό ή να δεις κάτι στο Instagram και ξαφνικά να σου γίνεται εμμονή να το φας οπωσδήποτε; Αυτά τα σενάρια περιγράφουν πώς είναι να έχεις λαχτάρα. Η διατροφική κουλτούρα μας λέει να περιορίσουμε τις ορέξεις μας, αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον είναι καλύτερα να περιορίσουμε τις διατροφικές μας μανίες.

Σε άρθρο της η διατροφολόγος Serena Poon γράφει ότι «το να μάθετε να αγκαλιάζετε τις λιγούρες σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε μερικές από τις βαθύτερες συνδέσεις σας – με το φαγητό, το περιβάλλον σας και τα συναισθήματα σας». Όλο και περισσότεροι διαιτολόγοι σήμερα τάσσονται στο πλευρό της Poon, υποστηρίζοντας μια διατροφική φιλοσοφία γνωστή ως «διαισθητική διατροφή». Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση στη δίαιτα.

Μην αγνοείς τις λιγούρες σου είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου

Γιατί το να αγνοήσεις τις επιθυμίες σου μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ

Με την επισήμανση ορισμένων τροφίμων ως «ανθυγιεινών» ή «κακών», η διαιτολόγος Jenn Baswick εξηγεί ότι μπορεί να αναπτύξουμε μια κακή σχέση με το φαγητό. Εάν περιορίζουμε τον εαυτό μας αντί να ακούμε το σώμα μας, είναι πιθανό να δημιουργήσουμε περιττό άγχος γύρω από το φαγητό. Ο Rahaf Al Bochi, RDN, LDN, λέει στο The List ότι με τη διαισθητική διατροφή: «αυτοί που κάνουν χρόνια δίαιτες απελευθερώνονται από τον κύκλο της δίαιτας και θεραπεύουν τη σχέση τους με το φαγητό και το σώμα τους». Σύμφωνα με το Healthline, αυτή η διατροφική νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία διατροφικών διαταραχών, οι οποίες έχουν ήδη κορυφωθεί αφού προκλήθηκαν από την πανδημία.

Αν θέλεις πραγματικά να μειώσεις ένα συγκεκριμένο φαγητό, το να σταματήσεις να το τρως όταν θέλεις,  θα είναι πιθανότατα αντιπαραγωγικό. Το International Journal of Eating Disorders δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι οι γυναίκες που κόβουν ένα συγκεκριμένο φαγητό ήταν πιο πιθανό να αυξήσουν τη λαχτάρα τους για αυτό και να το καταναλώσουν υπερβολικά. Εάν κόβεις μια ομάδα τροφίμων για να χάσεις βάρος, αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ιατρικό περιοδικό Obesity Reviews δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι όσοι κάνουν χρόνια δίαιτα συχνά ανακτούν οποιοδήποτε βάρος που χάνουν με περιοριστικές δίαιτες μέσα σε 1-5 χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 33% αυτών που κάνουν δίαιτα θα κερδίσουν βάρος που υπερβαίνει το αρχικό τους βάρος.

Μην αγνοείς τις λιγούρες σου είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου

Το διαισθητικό φαγητό θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις λιγούρες

Το διαισθητικό φαγητό θα μπορούσε να είναι η σωστή επιλογή εάν έχεις βαρεθεί να σκέφτεσαι υπερβολικά τις διατροφικές σου επιλογές και να μην απολαμβάνεις τα φαγητά που αγαπάς. Ζούμε σε μια εποχή που προβάλλονται συνέχεια καινούργιες δίαιτες όπως: η «δίαιτα της λαχανόσουπας», η δίαιτα Atkins, η δίαιτα ProLon και πολλές, πολλές άλλες. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν αρκετές κατευθυντήριες γραμμές για την απομάκρυνση αυτής της περιοριστικής στάσης απέναντι στα τρόφιμα.

Η Very Well Health αποδίδει τη Διαισθητική Διατροφική Κίνηση στις διαιτολόγους Evelyn Tribole και Elyse Resch. Οι 2 τους εξέδωσαν το βιβλίο «Intuitive Eating: A Revolutionary Diet Approach». Σε αυτό το βιβλίο, περιγράφουν λεπτομερώς 10 βήματα για να επιτευχθεί η ελευθερία γύρω από το φαγητό. Σε άρθρο της στο Poosh, η διατροφολόγος Cara Clark παρατηρεί ότι η διαισθητική διατροφή εξακολουθεί να προωθεί υγιεινές επιλογές. Αλλά εξηγεί ότι είναι «λίγο πιο ευέλικτο και συνεπές… από την εμπειρία μου, όσο περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν χάνουν, τόσο περισσότερα μπορούν να δεσμευτούν».

Ωστόσο, εάν η σχέση σου με το φαγητό προκαλεί ακραία αγωνία ή μια διαταραγμένη συμπεριφορά, το να κάνεις από μόνη σου μια διαισθητικό διατροφή μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση για τη θεραπεία.

Γιατί το να ακούς τις λιγούρες σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στο σώμα σου

Διάβασε επίσης:

Χρησιμοποίησε τον χρονότυπο του ύπνου σου για να προσφέρεις στο σώμα σου ένα ισορροπημένο πρωινό

Γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για να έχουμε μια καλή ημέρα, όμως δεν έχουμε σκεφτεί πως μπορούμε να ρυθμίσουμε το πρωινό μας γεύμα έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον χρονότυπο του ύπνου μας. Όπως αποδεικνύεται, ο χρονότυπος μας δεν υποδεικνύει μόνο τα φυσικά μας μοτίβα ύπνου-αφύπνισης.

Χρησιμοποίησε τον χρονότυπο του ύπνου σου για να προσφέρεις στο σώμα σου ένα ισορροπημένο πρωινό

Ο κιρκάδιος ρυθμός μας επηρεάζει επίσης το πόσο πεινάμε και πότε, καθώς και το τι μπορεί να έχουμε τη φυσική τάση να φάμε μια δεδομένη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του ξυπνήματος.

Εδώ θα διαβάσεις τι να τρως σύμφωνα με τον χρονότυπο σου.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer