Now Reading
Ενα καινοτόμο χάπι μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου κατά 30% σύμφωνα με νέα έρευνα

Ενα καινοτόμο χάπι μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου κατά 30% σύμφωνα με νέα έρευνα

Avatar photo
χαπι

Το χάπι που προσθέτει χρόνια φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες μπορεί να μην βρουν ποτέ το ελιξίριο της ζωής, αλλά βρίσκουν νέους τρόπους για να επεκτείνουν τη διάρκεια της ζωής μας. Μια μέρα, η προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η λήψη ενός χαπιού. Σύμφωνα με το Τhebrighterside.news , oι ερευνητές της Mayo Clinic υποστηρίζουν ότι τα σενολυτικά φάρμακα μπορούν να ενισχύσουν μια βασική πρωτεΐνη στο σώμα που μπορεί να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από πτυχές της γήρανσης και μια σειρά ασθενειών.

Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο eBioMedicine, το αποδεικνύουν σε μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους. Τα Senolytics αναπτύχθηκαν στην Mayo Clinic και το έλαβαν για να καθαριστεί η κυκλοφορία του αίματος από γηρασμένα ή «ζόμπι» κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα συμβάλλουν σε πολλαπλές ασθένειες και αρνητικές πτυχές της γήρανσης. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αφαίρεση των γηρασμένων κυττάρων ενισχύει σημαντικά την παραγωγή μιας προστατευτικής πρωτεΐνης που ονομάζεται a-klotho.

χαπι

Τι είναι τα κύτταρα ζόμπι;

Τα κύτταρα ζόμπι (τα οποία ονομάζονται γηρασμένα κύτταρα στην επιστημονική κοινότητα) είναι κύτταρα στο σώμα μας  που «αρνούνται να πεθάνουν». Ένα κύτταρο ξεκινά συνήθως ως ένα φυσιολογικό, κάνοντας τη δουλειά του για να υποστηρίξει το σώμα. Στη συνέχεια, μπορεί να υποφέρει από κάποιου είδους στρες – είτε πρόκειται για οξειδωτικό στρες, είτε για ιογενή λοίμωξη ή άλλο παράγοντα. Αυτό το άγχος ωθεί το κύτταρο να κάνει ένα από τα τρία πράγματα: να επισκευαστεί, να πεθάνει ή να γίνει κύτταρο ζόμπι.

Τα κύτταρα ζόμπι δεν είναι όλα κακά. Έρευνα από το 2017 δείχνει ότι η κυτταρική γήρανση (ο μετασχηματισμός των κανονικών κυττάρων σε κύτταρα ζόμπι) είναι μια ευεργετική απάντηση στην ανάπτυξη του όγκου. Αντί να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και να βοηθά στη δημιουργία όγκου, ένα κύτταρο θα γίνει ζόμπι και θα σταματήσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, τα κύτταρα ζόμπι σε άλλα πλαίσια έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτά τα ζόμπι συσσωρεύονται στο σώμα. Μπορούν να δυσκολέψουν το σώμα μας να επιδιορθώσει τον ιστό και μπορούν να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που βλάπτουν τα φυσιολογικά κύτταρα κοντά. Στην πραγματικότητα, η έρευνα συνδέει τα κύτταρα των ζόμπι με διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης (μια μορφή καρδιακής νόσου), του διαβήτη και της πνευμονικής νόσου.

Η επίδραση των σενολυτικών φαρμάκων

χαπι

Τα σενολυτικά (ή τα σενολυτικά φάρμακα) είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που βοηθούν στην απομάκρυνση των κυττάρων των ζόμπι. «Δείχνουμε ότι υπάρχει μια οδός για μια από του στόματος ενεργή προσέγγιση με μικρά μόριο για την αύξηση αυτής της ευεργετικής πρωτεΐνης και επίσης για την ενίσχυση της δράσης των σενολυτικών φαρμάκων», λέει ο James Kirkland, M.D., Ph.D., παθολόγος και ανώτερος υπάλληλος της Mayo Clinic. συγγραφέας της μελέτης.

Έδειξαν επίσης ότι με τη χρήση των senolyitic desatinib συν κερσιτίνη σε τρεις τύπους ποντικών αυξήθηκε το α-κλώθο. «Είμαστε επίσης πρώτοι που θα συνδέσουμε την πιθανή επίδραση των γηρασμένων κυττάρων που κατοικούν στο λίπος στον α-κλώθο του εγκεφάλου», λέει ο Yi Zhu, Ph.D., φυσιολόγος και βιοϊατρικός μηχανικός της Mayo Clinic και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό μπορεί να ανοίξει μια άλλη λεωφόρο για τη διερεύνηση της επίδρασης των περιφερειακών γηρασμένων κυττάρων στη γήρανση του εγκεφάλου».

Η πρωτεΐνη a-klotho είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας, καθώς τείνει να μειώνεται με την ηλικία, και ιδιαίτερα μειώνεται σε πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη και της νεφρικής νόσου. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η μείωση του a-klotho στα ποντίκια μειώνει τη διάρκεια ζωής και η αύξηση του a-klotho στα ποντίκια με την εισαγωγή ενός γονιδίου που προκαλεί την παραγωγή του αυξάνει τη διάρκεια ζωής κατά 30%.

Η ανακάλυψη για τους τρόπους αύξησης της a-klotho στους ανθρώπους ήταν ένας σημαντικός ερευνητικός στόχος, αλλά ήταν δύσκολος λόγω του μεγέθους και της αστάθειάς του. Η άμεση εισαγωγή του είναι προβληματική, καθώς θα έπρεπε να χορηγηθεί σε φλέβα αντί από το στόμα. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα σηνολυτικά, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, αυξάνουν την a-klotho σε ανθρώπους με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση που οδηγεί σε αδυναμία, σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες και θάνατο.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το Τranslational Geroscience Network, τους Robert και Arlene Kogod, την ομάδα Connor, Robert J. και Theresa W. Ryan και το Noaber Foundation. 

Διάβασε επίσης:

Μήπως πάσχεις από dyssomnia και δεν το ξέρεις; Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Οι δυσσομνίες ή dyssomnia είναι μια ομάδα διαταραχών του ύπνου που επηρεάζουν το χρόνο, την ποιότητα ή την ποσότητα του ύπνου. Οι διαταραχές του ύπνου, γνωστές και ως διαταραχές ύπνου-αφύπνισης, περιλαμβάνουν πάνω από 80 διαφορετικές καταστάσεις με ποικίλα συμπτώματα. Οι δυσσομνίες είναι μια ομάδα διαταραχών του ύπνου. Για να καταλάβεις ποιοι τύποι καταστάσεων ομαδοποιούνται στις δυσσομνίες, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσεις πρώτα το πώς ταξινομούνται οι διάφοροι τύποι διαταραχών του ύπνου.

ύπνος με μάσκα

Οι διαταραχές του ύπνου ταξινομούνται σε γενικές γραμμές σε δύο τύπους:

Πρωτογενείς διαταραχές ύπνου: Αυτές οι διαταραχές δεν προκαλούνται από άλλες συνθήκες υγείας.
Δευτερογενείς διαταραχές ύπνου: Αυτές οι διαταραχές προκαλούνται από άλλες παθήσεις υγείας, όπως κατάθλιψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρθρίτιδα, άσθμα ή προβλήματα θυρεοειδούς.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γλυκοπατάτες σε ξύλο κοπής
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top