Now Reading
7 σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου ότι τρως πάρα πολύ ζάχαρη (και πρέπει να τη σταματήσεις)

7 σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου ότι τρως πάρα πολύ ζάχαρη (και πρέπει να τη σταματήσεις)

Avatar photo
ζαχαρη

Να ακολουθείς τα σημάδια, ειδικά εκείνα που σου λένε να κόψεις την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης γιατί σου κάνει κακό.

Όλοι αγαπούν τη ζάχαρη και η απόλαυση γλυκών λιχουδιών μπορεί σίγουρα να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο γλυκιά. Αν και η κατανάλωση της με μέτρο είναι καλή για την υγεία μας, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης όμως μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν τρώμε πολύ ζάχαρη

Η προσθήκη ζάχαρης είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στη διατροφή σου από όσο ίσως νομίζεις«Είναι σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη ζάχαρης και να προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή σας», λέει στο Εatthis.com η Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD. «Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε όχι περισσότερες από 100 θερμίδες (περίπου 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού) και στους άνδρες σε όχι περισσότερες από 150 θερμίδες (περίπου 37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού). Φροντίστε να διαβάζετε φαγητό ετικέτες και να κάνετε συνειδητές επιλογές για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή», συμπληρώνει.
Το να τρως περιστασιακά περισσότερο από αυτά τα συνιστώμενα ημερήσια όρια πιθανότατα δεν θα έχει πάρα παρενέργειες, αλλά η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να προκύψουν από τη συνεχή κατανάλωση πολλής ζάχαρης. Πρώτον, η προσθήκη ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Εκτός από όλα αυτά, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου μας, το οποίο μπορεί επίσης να έχει προφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Εάν καταναλώνεις τακτικά υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, το σώμα σου θα αρχίσει να σας στέλνει σήματα ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

1.Λαχταράς συνεχώς ζάχαρη

γλυκά

Σύμφωνα με τη Goodson, «Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να λαχταρά συνεχώς τροφές ή ποτά με ζάχαρη, μπορεί να είναι σημάδι ότι καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης». Υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο λαχταριών και υπερκατανάλωσης λόγω απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα και ατυχημάτων».

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (επίσης γνωστές ως τροφές με υψηλό γλυκαιμικό) μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σου και να σε κάνει να λαχταράς περισσότερο.

2.Τα επίπεδα ενέργειάς σου κυμαίνονταν

Μιλώντας για πτώση του σακχάρου στο αίμα, ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπίσεις μετά από υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειάς σου – που μπορεί να προκληθούν από γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές ενέργειας και κατάρρευσης, και εάν αντιμετωπίζετε συχνές διακυμάνσεις της ενέργειας, αισθάνεστε υπερκινητικοί και στη συνέχεια ξαφνικά κουρασμένοι, αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης», λέει η Goodson.

3.Μπορεί να αντιμετωπίζεις οδοντικά προβλήματα

Αν θέλεις ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο απόφυγε αυτά τα λάθη κατά το βούρτσισμα των δοντιών

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη στοματική σου υγεία, η ζάχαρη μπορεί να είναι ο ένοχος. «Η ζάχαρη είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην ουλίτιδα και την τερηδόνα, οπότε αν αντιμετωπίζετε συχνά οδοντικά προβλήματα, θα μπορούσε να είναι σημάδι υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης», λέει ο Goodson.

Έρευνα από το Frontiers in Oral Health κατέληξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία οδοντικών μολύνσεων – τερηδόνας.

4.Μπορεί να έχεις πάρει βάρος

Εάν τρως πολύ ζάχαρη τακτικά, μπορεί να παρατηρήσεις ότι παίρνεις βάρος. Η υψηλή ζάχαρη μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό και μπορεί να βλάψει το οικοσύστημα του μικροβιώματος του εντέρου μας. Ένα υγιές έντερο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, οπότε όταν τρώμε πάρα πολύ ζάχαρη, αναγκάζουμε αυτό το οικοσύστημα να υπερλειτουργεί και να περιμένει περισσότερη ζάχαρη για να διατηρήσει αυτές τις ισορροπίες υπό έλεγχο.

Διάβασε επίσης: Πόση ζάχαρη έχει μια «αθώα« μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις

5.Μπορεί να αντιμετωπίζεις χρόνιους πόνους

Δυστυχώς, η συνεχής κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο. «Ο χρόνιος πόνος και η δυσκαμψία σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης. Αυτό οφείλεται στη φλεγμονή που προκαλεί η προσθήκη ζάχαρης στον οργανισμό, επειδή είναι ένα άκρως φλεγμονώδες συστατικό», λέει η Goodson.

6. Μπορεί να αισθάνεσαι συνεχώς πεινασμένη

7 σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου ότι τρως πάρα πολύ ζάχαρη (και πρέπει να τη σταματήσεις)Τα ζαχαρούχα τρόφιμα είναι γνωστά για το ότι μας αφήνουν να πεινάμε, επομένως είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πόσο χορτασμένοι νιώθουμε μετά από ένα γεύμα. «Η ζάχαρη είναι συνήθως υψηλή σε θερμίδες, οπότε όταν τελειώσετε με την κατανάλωση της, το σώμα σας μπορεί να αισθάνεται χορτάτο – αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Το σώμα καίει τη ζάχαρη γρήγορα επειδή δεν έχει πραγματικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή. Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορούν επίσης να επηρεάσουν μια ορμόνη στο σώμα μας που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη ρύθμιση της πείνας. Η μείωση των επιπέδων λεπτίνης οδηγεί συνήθως σε περισσότερη πείνα και αύξηση της όρεξης.

7.Μπορεί να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση

ζαχαρηΗ υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης και των υψηλότερων επιπέδων αρτηριακής πίεσης σε συμμετέχοντες μεταξύ 65-80 ετών.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST